ALNER: Brynäs kollektiv imponerar

ALNER: Brynäs kollektiv imponerar

Ännu en seger och Brynäs är på god väg att göra en historisk säsong som nykomlingar i Sveriges svåraste hockeyliga. Detta tack vare en urstark kollektiv som är ohyggligt svåra att knäcka just nu.

Efter en komfortabel seger mot MoDo i måndags, för att sedan besegra Skellefteå på övertid i torsdags trodde jag att Luleå skulle sätta stop för Gävlelagets segertåg genom Norrland.

I stället var det Luleå som hade svårt att etablera något längre anfall i offensiv zon. Brynäs, som just nu har en av ligans kanske bästa spel utan puck, positionerar sig på ett sätt som gör att motståndaren inte får de där ytorna som behövs i omställningarna.

Brynäs äger pucken, Brynäs vårdar pucken, Brynäs spelar pucken och skapar allra flest skottlägen i hela SHL. Även om man har svårt att skapa mer vassa målchanser så blir det ett spelövertag som Gällas pojkar gärna utnyttjar.

Jag är imponerad över det kollektiv som Brynäs har fått ihop. Det nöts ständigt på skären och ingenting känns någonsin för stressat. Kedja efter kedja, backpar efter backpar går in och nöter ner serieledarna Luleå som plötsligt känns tama och ynkliga på isen.  

Genom en snabb kontring överrumplar Jakob Silfverberg och Johan Larsson en chanslös Joel Lassinantti. Theo Lindstein gör 2–0 och 88 sekunder senare vill inte Victor Söderström vara sämre.  

Brynäs leder med 3–0 på bortaplan och behöver inte göra mer än att spela klart den tredje perioden för att vinna den här matchen så komfortabelt det kan bli. Faktum är att vi får backa flera år för att hitta en match där hemmalaget sköt så pass få skott mot mål som Luleå gjorde den här matchen. 

Det här blir ännu en hyllningskrönika till Brynäs efter en gedigen insats på isen. Det går förstås att önska ett bättre powerplay och mer intensitet framför motståndarmålet för att öka skotteffektiviteten och så vidare... små detaljer som Brynäs har mycket tid att finslipa på.

Det är så mycket annat i spelet som just nu fungerar och det fungerar väldigt bra. 

Kort och gott: Brynäs forsätter att imponera. 

---

Tre tankar efter matchen:

- Att Ludvig Persson fick vinna en match var extremt viktigt. Det var långt ifrån den svettigaste matchen i hans karriär, men att hålla en nolla är alltid att hålla en nolla. Precis som Brynäs backar tycker jag även att målvakterna hittills har imponerat utifrån förväntningarna innan säsongen, inte minst Persson som även gjort bra de matcher han stått tidigare fastän Brynäs förlorat. 

- Jag vet inte vad som har hänt med Anton Rödin, men just nu spelar han hockey som om han vore 10 år yngre kroppsligt men något äldre rutinmässigt. Det sprudlar av energi och spelglädje, det talas alldeles för lite om honom.

- Det märks att Victor Söderström har blivit varm i kläderna och nu kommit in i SHL-hockeyn. Det finns så mycket smartness och skicklighet och det börjar synas lite extra nu – han sticker ut något alldeles extra. 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2024-10-19 18:31:00
Author

Fler artiklar om Brynäs