ANALYS: Stor genomgång av Brynäs

ANALYS: Stor genomgång av Brynäs

Brynäs har revansch på revanschen att inhämta efter att man den gångna säsongen gjorde sportsligt sin sämsta säsong på 12 år. En ombyggnation av truppen behövdes på samtliga delar och vi ska nu syna det lag Brynäs IF ställer upp på papperet säsongen 2020/21.

Brynäs har varit, kanske med kniven mot strupen, något tuffa trots att vi är i en ovanlig situation. Covid-19 har gjort världens marknadsbalans ostadig och Klubbdirektören Micke Campese gick ut i Gefle Dagblad och Arbetarbladet med att Brynäs kan riskera att förlora en fjärdedel av sin omsättning nästa räkenskapsår. 

Trots det gick Brynäs ut med orden att man kommer att stärka sin spelarbudget. Exakt hur mycket man stärker budgeten vill föreningen förstås inte gå ut med – men Brynäs har under denna Silly Season spänt sina muskler till den grad att man tvingades till slut att ta hjälp av sina fans och sponsorer för att få de sista pusselbitarna på plats.
 
Brynäs har också tagit uffa beslut som att inte förlänga med den tidigare lagkaptenen och trotjänaren Jacob Blomqvist. Vidare åkte också Victor Söderström över till Nordamerika vilket såklart blev ett gansak tungt, men väntat tapp på backsidan. Brynäs gjorde sig också snabbt av med spelare som forwarden Joachim Rohdin, backen Eric Norin, målvakten Joacim Eriksson och kontraktet med forwarden Lukas Zetterberg bröts.
 
Nyförvärven som kom in såg till en början något mediokert ut sett till helheten över laget. Men sedan kom två värvningar in med hjälp av den omtalade insamlingen; Simon Bertilsson och Patrik Berglund, tillkom som spetsvärvning till både forwards- och backsidan. Det blev då förstås läge att omvärdera Brynäs laguppställning. 

Men den största förändringen i Brynäs har skett på ledarsidan där Peter Andersson kliver in men stor förväntan att ge Brynäs rätsida på en problematisk tränarsituation som hägrat klubben sedan säsongen 2017/18. Någon hade räknat ut att hela ostabilitetet med tränare hade kostat Brynäs över tio miljoner kronor, eftersom att Brynäs alltid hade någon på lönekontot som inte fanns kvar i laget. 

Om förändringarna är tillräckliga återstår att se – men ännu ett missat slutspel vore ett mardrömsscenario för Brynäs IF. Därför är det kanske också förståeligt att klubben har agerat något mer eftertänksamt men samtidigt också ovanligt offensivt på spelarmarknaden 2020. 
 
 
MÅLVAKTER

 
I ett läge där Brynäs definitivt behöver hitta en tydlig spelidentitet är målvakterna en betydande del i laguppställningen. Bra målvakter skapar trygghet i försvaret. Här har Brynäs agerat i form av att man gjorde sig av med Joacim Eriksson och tagit in Viktor Andrén från Växjö Lakers. Det är tydligt att Brynäs gärna vill se Samuel Ersson ta nästa steg och bli den exceptionella målvakt han har all potential att utvecklas till. Men med Andrén kan Brynäs vara lugna med att man har två bra målvakter som klarar SHL-nivå. 

Viktor Andrén har några säsonger bakom sig som Växjös andremålvakt, särskilt då han hamnade i skuggan bakom Viktor Fasth, men den gångna säsongen fick han en desto större roll med 90.01 i räddningsprocent. Då ska vi komma ihåg att även Växjö hade en väldigt tuff säsong. Vidare har Andrén både erfarenhet och rutin av att gå hela vägen till SM-bucklan. Många minns säkert SM-slutspelet 2018 då han stängde igen totalt för sitt Växjö och kunde utropa sig till svensk mästare. 
 
Samuel Ersson behöver kanske ingen större genomgång. Den unge målvaktstalangen går från klarhet till klarhet i sin personliga utveckling. I ett Brynäs som låg under isen säsongen 2019/20 var det Ersson som stod pall i motvinden.
För trots att försvaret agerade som det gjorde var det Ersson som många gånger räddade situationen. Att han slutade på 89,5 i räddningsprocent ger ingen rättvisa. Det är lätt att tänka vad Ersson hade kunnat presterat i ett lag med bättre struktur i egen zon?
Med större erfarenhet och en utvecklingskurva åt rätt håll har Ersson höga förväntningar på sig. Frågan är om han klarar av att hantera den förväntan som trots allt skapar en press? Samtidigt ser det åtminstone ut som att den kommande säsongen kommer Ersson få betydligt bättre stöd av utespelarna. 
 
Men att Ersson blir en förstemålvakt är ingen självklarhet. Det är i konkurrensen som målvakter lyfter varandra. Ett tydligt exempel på från Brynäs det var till exempel duon Johan Holmqvist och Niklas Svedberg 2012, som gjorde varandra till kanske Brynäs starkaste målvaktsduo det senaste decenniet. Även Felix Sandström och Daniel Rautio var ett betydande målvaktspar under slutspelet 2017 även om de inte kom upp i samma grad. Dagens hockey kräver två bra målvakter och det bästa av världar är två målvakter som konkurrerar varandra och samtidigt älskar konkurrensen sinsemellan.
 
Andrén blir den konkurrent som Ersson förväntas behöva. Andrén är 26 år och vunnit mycket erfarenhet på kort tid – men även han är mitt i sin utveckling som hockeymålvakt. Kikar man på bägge målvakterna är det därför tydligt att man hoppas på att dessa killar kan sporra varandra till att utvecklas. Ett sådant scenario skulle förstås stärka hela laget. 
 
Brynäs kommer inte ligga i topp vad gäller målvaktsparen i SHL. Men på jakten efter stabilitet och trygghet är Andrén och Ersson kanske just det målvaktspar man behöver. Därför känns det tryggt när man tittar på just målvakterna säsongen 2020/21. 
 
Lagdelens styrka
Helt klart att Brynäs kommer att ha två hungriga målvakter som vill utvecklas och konkurrera mot varandra. Ersson vill bevisa att han verkligen är redo att dra vidare till Nordamerika nästa år och Andrén vill ta steget till att kunna etablera sig som en framtida förstemålvakt i SHL.
 
Lagdelens svaghet
Det är två målvakter som har förmågor att ganska så ofta släppa iväg returer istället för att hålla puck. Huruvida detta kommer att påverka Brynäs är tämligen oklart, men det gäller för försvaret att vara på hugget. En motståndare som är snabbt framför Brynäs mål blir en farlig sådan.
 
Viktigaste spelaren
Samuel Ersson Känns på förhand som den målvakten att få mest istid. Hans utveckling går spikrakt uppåt och ingen tvivlar nog på att Ersson blir ännu bättre den kommande säsongen. Ett stort framtidsnamn bland svenska målvakter.


Samuel Ersson väntas ta nästa steg i sin utveckling. Kan han bli en toppmålvakt i SHL? 
 

BACKAR

 
Förlusten av Victor Söderström som återansluter till Arizona i NHL kom inte som någon chock samtidigt var det ett tungt tapp för Brynäs. Vidare var förlusten av Lukas Kilström, som inte fått någon förlängning på grund av sin hjärnskakning, en  tråkig förlust för klubben och svensk hockey. Kilströms fysiska spel kommer att saknas i laget. Vi hoppas att Lukas Kilström är på bättringsvägen men som jag skrivit om tidigare befarar jag att Kilströms karriär är, tyvärr, över. Vidare fick Marcus Ersson och Eric Norin inget nytt kontraktsförslag.
 
Det är svårt att prata om Brynäs backar utan att prata om Simon Bertilsson. Här har Gävleklubben kanske ligans skickligaste defensiva back. Bertilsson lämnade Brynäs 2018 efter att han då gjorde sin poängbästa säsong, 18 poäng efter 52 spelade omgångar för en back som ses som en viktig defensiv pjäs. Därefter fick Bertilsson möjligheten att prova lyckan i KHL.
 
Det blev en säsong i KHL-laget HK Sochi, sedan slog Covid-19 till som ställde till det för många spelare i KHL. Bertilsson blev inget undantag, och kanske var det så att i allt det onda i pandemin fick Brynäs en ljusglimt i form av möjligheten att värva tillbaka sin profil. 
 
Men Bertilsson kan inte lyfta backuppsättningen på egen hand, och det finns en del spännande namn i den nya upplagan av Brynäs backuppsättning. Det är tydligt att Brynäs har gått in för att stabilisera det defensiva spelet, vilket var lagets akilleshäl den gångna säsongen. E

n spelare det talas väldigt lite om, men som kommer att bidra med både rutin och erfarenhet i det spelmomentet är Kristofer Berglund. Den 31-årige backen har totalt 10 säsonger i SHL, och med undantag från säsongen 2017/18 har han en relativt skadefri karriär.
 Berglund gjorde liksom Bertilsson ett år i KHL i klubben Dinamo Riga innan han nu anslutit sig till Brynäs. Berglund har inte kommit till Gävle för att bidra med poäng, varför det heller inte talas mycket om honom. Men det defensiva jobbet är lika viktigt, särskilt i ett lag som behöver strukturera om från grunden.
 
En annan intressant back i Brynäs, som inte kom i sitt esse den gånga säsongen, är kanadensaren Jonathan Sigalet. Han kom till Brynäs inför säsongen 2019/20 där vi hade ett färskt minne av honom som den assisterande lagkaptenen i ett Frölunda som tog SM-guld. I det slutspelet var Sigalet ett monster i sitt hårda arbete på isen och hade kunnat stoppa vilket motstånd som helst. Hans grovjobb och skridskoåkning imponerade under SM-finalserien 2019 och det ökade förstås pressen på honom inär han kom till Gävle.
 
Vi fick dessvärre inte se den typenav Sigalet  i Brynäs säsongen därefter, varför Sigalet inte har samma förväntan på sig från supportrarna den här säsongen som tidigare. Men Sigalet är den back i Brynäs med mest rutin och längst erfarenhet, han vet vad som krävs för att gå hela vägen och i rätt miljö vet vi vad han kan utföra. Därför håller jag fortfarande Sigalet som en oerhört viktig kugge på backsidan även kommande säsong.
 
Precis som Sigalet sitter Niclas Andersén, Alexander Lindelöf och Josef Ingman på ett utgående kontrakt. Brynäs har just nu totalt nio backar varför konkurrensen också kommer att bli stenhård. Sett till det blir det mycket att bevisa för såväl Lindelöf och Ingman, där Lindelöf sett till prestation under fjolåret har allra mest att bevisa för att inte bli utlånad till Hockeyallsvenskan. Ingman däremot vill många ska få en ärlig chans, för visst har han visat på god potential? Men det är tajt om platser varför Ingman också har en hel del att visa upp framför den nya huvudtränaren Peter Andersson.

Niclas Andersén förväntas hålla samma nivå som han gjort sedan han kom till Brynäs inför säsongen 2018/19, även om han poängmässigt hade ett bättre poängsnitt den gångna säsongen än tidigare. Andersén är en typisk defensiv back som under största delen av karriären haft rätt blygsamma poängskörder. Det enda undantaget var säsongen 2014/15 då han som lagkapten i Brynäs hade en mer framhävande roll, vilket också syntes på isen med sina 17 assist och 5 mål. Att Andersén skulle få ett sådant utrymme i årets upplaga av Brynäs har jag svårt att se då han tycks ha fått en ännu mer defensiv roll under sin karriär de senaste fem åren. 
 
Den kanske mest spännande backen i Brynäs om vi ska prata ett eventuellt stort framtidsnamn är den 20-årige backtalangen Tom Hedberg. Trots sin unga ålder var han assisterande lagkapten i Modo förra säsongen. Någon SHL-debut blir det dock inte i Brynäs då han redan som 18-åring fick chansen i HV71 säsongen 2017/18. Det blev då totalt 28 SHL-omgångar för HEdberg innan han blev utlånad till Oskarshamn som på den tiden spelade i Hockeyallsvenskan.

Nu anses Hedberg vara desto mer redo för SHL, och Brynäs vill se honom fortsätta att utvecklas på den nivån. Just därför tror jag att man initialt vill prova Hedberg i en ordinarie plats före spelare som Lindelöf och kanske till och med Ingman.
 
I slutet av den förra säsongen gjorde Brynäs och Malmö ett spelarbyte – Malmö fick forwarden Adam Brodecki och Brynäs fick Marcus Björk. Det var andra säsongen i rad Björk blev utbytt då han säsongen tidigare fick lämna Örebro för att spela i Malmö. Men i Brynäs hände det något och på de 13 spelade omgångarna som Björk var med resulterade i åtta poäng. Räknat i poängsnitt gjorde alltså Björk 0,6 poäng per match vilket är hans personbästa i SHL. Förhoppningen ligger förstås i att den blott 22-årige backen fortsätter att utveckla sitt spel i Brynäs även om han får samma tränare nu som han hade i Malmö. Det verkade ju trots allt som att Björk trivdes väldigt bra i den miljö han kom till i Gävle. 
 
På tal om spelare som har bytt lag mitt i säsongen två gånger i rad så har John Nybergs resa i Nordamerika varit lite av en berg- och dalbana. Efter två hela säsonger i Frölunda fick han inför säsongen 2018/19 chansen i Dallas Stars farmarlag. Med endast sex poäng på 44 matcher blev han dock nedgraderad till ECHL. Under säsongen 2019/20 fick han blyga 19 matcher i Dallas farmarlag och i januari 2020 trejdades han till Pittsburghs organisation i hopp om att ett miljöbyte skulle göra gott. Situationen blev dessvärre inte precis som Nyberg hoppades på. Den naturliga frågan blir därför:
- är det i Brynäs han får en nytändning?
 
Lagdelens styrka:
Det är inget fel på den defensiva tyngden i Brynäs med en god blandning av många års erfarenhet och ung talang. Varje enskild back i Brynäs har sin personliga styrka i defensiven – även om några ses som lite mer av tvåvägsback, Sigalet som exempelvis. Därför kommer också kravet helt naturligt att Brynäs backuppsättning kan bidra med ett stabilt försvarsspel i den egna zonen – vilket också har varit Brynäs akilleshäl under tidigare säsong.
 
Lagdelens svaghet:
Desto mer tydligt när man tittar på styrkan. Det råder skriande brist på offensiv kvalité hos backarna. Som helhet i en laguppsättning behöver inte det vara dåligt beroende på lagets spelsystem. Men visst är det en klar fördel om man har en eller två backar som kan bidra vid offensiv blålinje både i spel fem mot fem samt i special teams. Det är dock inte här som Brynäs har satsat inför säsongen 2020/21.
 
Viktigaste spelaren
Utan tvekan Simon Bertilsson som kommer tillbaka som en saknad hjälte. Han är som sagt en av ligans kanske bästa defensiva backar och kommer därför att ta ett stort ansvar med mycket speltid i Brynäs.


Simon Bertilsson anses vara den viktigaste spelaren i Brynäs backuppsättning. 
 

FORWARDS

 
Även på forwardssidan har Brynäs gjort en del förändringar. Som nämnts tidigare fick Jacob Blomqvist lämna och är nu klar för Timrå. Lukas Zetterberg gick tillbaka till Västerås och Marcus Westfält är numera i Västervik. Detta gav Brynäs en liten, men något begränsad, möjlighet att skapa förändringar på forwardsfronten med enbart tre nyförvärv som inkommit.   
 
Det har av förklarliga skäl pratats mycket om Patrik Berglund på sistone och den stora insamlingen som gjorts har förstås fått hans namn att blivit ännu mer hypat. Berglunds spelsinne, rutin och framförallt gedigna erfarenhet kommer att göra Brynäs gott. Att Djurgården, klubben han spelade i säsongen 2019/20 verkligen ville behålla honom är förstås ett mycket gott betyg. Brynäs har heller inte varit så offensiv på den nationella spelarmarknad som med just Berglund. Det är svårt att minnas senast Brynäs förde en öppen dragkamp om en spelare från SHL-konkurrent. 

Men Brynäs hetaste duo är förstås fortfarande Anton Rödin och Greg Scott. Tillsammans med Nicklas Danielsson bildade dem en av SHLs vassaste kedjor förra säsongen och trion räddade i princip bokstavligt talat Brynäs från en placering till negativt kval. Nu med Peter Andersson i rodret är det förstås oklart om det verkligen kommer att bli Nicklas Danielsson som fortsätter i förstakedjan. Rödin och Scott splittrar man inte på, det är som Andersson kallar det ”en tvåa” som alltid fungerar, men den tredje länken är något som jag tror att Andersson gärna kommer att experimentera på under försäsongen. Danielsson är trots allt en sådan smart spelare att han skulle kunna göra ett lika bra jobb i en förstakedja som i en andrakedja. Lika gärna kan det ändå sluta med att Danielsson får vara med firman Rödin/Scott. 
 
John Persson kom in till Brynäs genom att man gjorde ett spelarbyte med det finska laget SaiPa som istället fick Emil Forslund. Perssons främsta styrka ligger i att han är stor och tung som forward, men det var många år sedan han vår någon som skördade poäng. Däremot gjorde Person en bra insats i Brynäs och tycktes som att han hamnade i en miljö där han trivdes bra. Det är bara att fortsätta hoppas på att han fortsätter den vägen även i höst. Persson kan med rätt miljö komma upp till åtminstone ett 17-tal poäng på en säsong i SHL. Det har han bevisat tidigare både i Färjestad och i Mora. Skulle han komma upp till den nivån när vi sammanfattar nästa säsong så ska Brynäs vara nöjda. 
 
En annan värvning Brynäs gjorde inför den här säsongen var Skellefteås trotjänare Adam Pettersson. Med Skellefteå AIK som moderklubb, fostrad genom Skellefteås juniorled och sedan närmare tio säsonger SHL-spel med Skellefteå var det kanske naturligt att det till slut behövdes ett miljöbyte för Pettersson?  
Pettersson har genom åren hållit en relativt jämn nivå runt ett 20-tal poäng per säsong med undantag de senaste två säsongerna då den 28-årige forwarden haft en negativ formkurva. Pettersson är i en ålder då man börjar närma sig sin ”peak” i karriären varför det trots allt känns logiskt att han behövde ett miljöbyte. Både Brynäs och Pettersson hoppas förstås på att miljöbytet kommer att få en positiv inverkan på honom i vinter. Kontraktet är på två år – mest troligt är det två år som det blir, ett kortsiktigt samarbete om inte Pettersson verkligen skulle blixtra till och göra succé i Brynäströjan.
 
En forward som dock har mycket att bevisa är Jaedon Descheneau. Descheneau kom till Brynäs i fjol som en mycket intressant värvning. Med laget Düsseldorfer EG i den tyska ligan stod han för totala 51 poäng på 52 matcher och kikar man historiskt under Descheneaus karriär har han i princip stått för mer poäng än antal matcher spelade varje säsong med några få undantag, som exempelvis AHL säsongen 2016/17 då han hamnade på 15 poäng efter 38 omgångar, och blev sedan nedflyttad till ECHL.

I Brynäs fick han i fjol en lovande försäsong där målen rasslade till men så snart pucken släpptes i grundserien hände det något med såväl Descheneau och hela laget. Descheneau kom aldrig riktigt till sin rätt och det såg i perioder ut som att han inte ville vara kvar i Brynäs och det var till och med rätt starka rykten om att han var på väg tillbaka till Tyskland. 
Men under vårkanten skärpte han till sig och nuvarande tränaren Peter Andersson har ställt kraven att Descheneau måste komma till säsongen 2020/21 både bättre tränad och förberedd om han ska fortsätta utvecklas i SHL. Med lite mer erfarenhet och vetskap om vad som förväntas på den här nivån samt förhoppning en personlig revanschlusta hoppas därför Brynäs på att Descheneau ska hitta tillbaka till den skörd han tidigare haft i karriären. Gävleklubben är trots allt beredd på att ge honom en till chans. 
 
Emil Molin kom in till Brynäs under den gångna säsongen ifrån Malmö. Ett byte som blev succé både för Brynäs och för Molin. I Malmö fick han en blygsam roll och efter bara 10 omgångar var Malmö beredda på att släppa iväg honom. I Brynäs däremot tog Molin för sig desto mer och Gävleklubben gick från att vara en av de sämre lagen i Powerplay till att få till fantastiska siffror och toppade SHL. 26 poäng på 36 spelade omgångar i Brynäströjan talade sitt tydliga språk – Brynäs ville förlänga! Brynäs var förstås inte ensamma om att vilja ha Molin i SHL, men den lovande forwarden valde att stanna i sin moderklubb och går nu in i en säsong med höga förväntningar från supportrarna. 
 
Det var rykten om att Tomi Sallinen var på väg bort från Brynäs, men tji fick dem som trodde på det. Sallinen kom till Brynäs under säsongen 2018/19 efter bara nio spelade omgångar i Färjestad. Kanske något blygsam start i Gävle men gjorde en godkänd insats den gångna säsongen med hänsyn till hur pass tufft laget hade det sportsligt. Det som Sallinen visat upp får en att lätt ställa frågan – vad kan han bidra med ett lag som har sportslig medvind? Den 31-årige centern kanske inte blir bättre än vad han är nu men det är trots allt en något stabil center att förlita sig på. Kanske är det dags för Sallinen att nå det där 30-strecket rent poängmässigt, en nivå vi vet att han kan klara av sedan tidigare. 
 
En annan center som Brynäs  är väldigt nyfikna på är Linus Ölund. Sportchefen Micke Sundlöv har själv uttalat sig om att han ser Ölund som en framtida lagkapten då Ölund ska enligt uppgifter vara en fantastisk lagkille med rätt personlighet. Såklart trevliga lovord från sportchefen till en spelare som, liksom flera andra i Brynäs, är fostrad inom Gävlehockeyn och gått genom Brynäs egna juniorled. Poängmässigt hade Ölund dessvärre en tyngre säsong i vintras. Kanske påverkad av lagets prestation som helhet för vi vet att det finns mer kapacitet i Ölund – som är i en bra ålder vad gäller personlig utveckling – som vi förhoppningsvis kommer att få se blomma ut under Peter Anderssons ledning.
 
När vi kommer till två typiska hårt arbetande grovjobbare har både Daniel Mannberg och Johan Alcén blivit lite av favoriter bland supportrarna. Alcén vinner förstås mycket i hans öppna hjärta till Brynäs IF som förening och naturligtvis hårt slit på isen. Mannberg har alltid sin skridskoåkning och inställning på isen som alltid imponerar. på fansen Mannberg går in i sin sjätte säsong i Brynäs och har alltid genom åren gått in i varje roll han får till 100 %. Johan Alcén däremot blev lite osynlig den gångna säsongen och gjorde faktiskt sin sämsta säsong sedan  2016/17. Med ett aktuellt långtidskontrakt som trots allt snart går ut (21/22) har 32-åringen mycket att bevisa de två kommande säsongerna om han vill få förlängt. Utifrån konkurrensen som råder finns det skäl för Alcén att bevisa sin plats i den ordinarie laguppställningen.
 
Samuel Solem och Oscar Birgersson är två unga spelare med goda framtidsutsikter men har dessvärre mycket att bevisa. Förutsättningarna utifrån den konkurrens som råder är inte särskilt tacksamma för att ta sig en ordinarie plats i årets upplaga av Brynäs. Det är lovande talanger men för deras eget bästa, som förstås behöver mycket speltid för att utvecklas, kommer en trolig lösning bli utlåningar för att sedan plockas upp när dem är redo eller att det finns behov. Jag har i dagsläget svårt att se att varken Solem eller Birgersson kan visa upp vad som krävs för att imponera på Andersson till den grad att en ordinarie plats ges. Många ser Birgersson som ett intressant framtidsnamn varför det också är värt att förtydliga, Birgersson kommer precis som Solem säkerligen få någon match i SHL – men det är egentligen inte stress för deras del, särskilt inte för Birgersson.    
 
Lagdelens styrka
Den huvudsakliga delen bland forwards består av många skirdskostarka och spelskickliga individer. Men lagdelens absoluta styrka ligger på en oerhört stark spets. Brynäs förstekedja var ledande i SHL förra säsongen och kommer att producera lika mycket säsongen 2020/21.
 
Lagdelens svaghet
Även om spetsen i laget är sylvasst så är den också väldigt tunn. Flera spelare behöver steppa upp en nivå om Brynäs ska få till en bredare front. Även om det har blivit bättre så tunnas spetskapaciteten ut snabbt efter att dem två första kedjorna.
 
Viktigaste spelaren
Anton Rödin, som troligtvis fortsätter som lagkapten var en av ligans bästa skyttar den gångna säsongen och kommer troligtvis fortsätta på den banan även kommande säsong. Det råder inget tvivel om att det är återigen Anton Rödin med kollegan Greg Scott som kommer att leda Brynäs framåt.


Brynäs lagkapten Anton Rödin förväntas leda offensiven i Brynäs. 

 
TRÄNARNA

 
Ingen har väl missat Brynäs tränarkarusell som sattes igång efter SM-finalen 2017 och Thomas ”Bulan” Berglund tackade för sitt kaffe och åkte hem till Luleå. Roger Melin kom in och fick blyga åtta omgångar, sedan byttes han ut till Tommy Sjödin som sedan fick sparken och ersattes av Magnus Sundquist som sparkades i vintras och Ove Molin fick akut hoppa in i båset. Då är det bara huvudtränarna jag tagit upp, cirkusen såg dessvärre likadan ut bland de assisterande tränarna.
Tränarsituationen har förstått haft sin del i att Brynäs där på vägen tappade identiteten på isen som föranlett till den sportsliga nedgången. Men är det någonstans som Brynäs inte har sparat krutet så var det tränarstaben.
 
Efter en gedigen värvningsprocess hamnade valet i Peter Andersson som personligen fick öppna kort med vilka individer han ville ha till sig i sitt tränarteam. Valet hamnade på Viktor Stråhle, som hade ett år kvar på kontraktet hos Frölunda – men Brynäs löste det och han kommer att stå vid Anderssons sida i båset tillsammans med Holmqvist.  Sedan värvades också Anthon Hansson som analytiker. Även om analytiker i sig inte är något nytt i Brynäs så är Hanssons uppdrag det. Genom analytiska system och artificiell intelligens kommer Hansson bidra till att tolka det data som kommer från matcherna för att sedan hjälpa övriga tränarteamet med vad i lagspelet eller frekvenser hos enskilda individer som behöver förbättras
 

Peter Andersson har en lång tränarkarriär bakom sig med meriter som tränare i Hockeyallsvenskan, den schweiziska ligan samt att han de senaste fyra åren har han varit huvudtränare för Malmö i SHL. Andersson vet vad som krävs för ett lag på den här nivån och han har gått in i Brynäs med en tydlig målbild med höga krav, inte bara på spelarna utan även på Brynäs IF som organisation på ett sätt vi är ovana med att se i Brynäs sedan tidigare. Personligen är det ett gott betyg hos en ledare som vill skapa en stabil bas och miljö för att bedriva en framgångsrik och sportslig verksamhet – och Brynäs har varit kloka i att lyssna.
 


Victor Stråhle och Mikael Holmqvist blir radarparet bredvid Andersson. Stråhle har erfarenhet som huvudtränare i Hockeyallsvenskan en säsong i IK Pantern innan han fick uppdraget som assisterande i Frölunda. Trots att han, som sagt, hade avtalat ett år till med Frölunda löste det sig och han fick nu komma till Brynäs. Avtalen mellan tränarna och klubb är inte lika begränsade som kontrakten spelarna skriver vilket gjorde detta möjligt.
Mikael Holmqvist är den enda ledaren från tidigare ledarstab som är kvar och har fem år erfarenhet i Brynäs organisation då han var huvudtränare för Brynäs J 18 under tre år innan han gick upp som assisterande tränare för Brynäs i SHL.

Struktur, stabilitet och tydlighet är de ord jag finner först när jag tänker på nuvarande ledarstab. Kanske för att det är vad ett identitetskrisande Brynäs också behöver just nu. Den nuvarande ledarstaben känns mer genomtänkt än någonsin tidigare under 2010-talet. Förhoppningsvis markerar också Andersson & Co slutet på den tränarkarusell som varit de senaste tre åren. Ni behöver Brynäs få lugnet att skapa sig en modern identitet på isen.

 
PRELIMINÄR LAGUPPSTÄLLNING

Målvakt
Samuel Ersson
(Viktor Andrén)
 
Förstafemman: 
Anton Rödin – Greg Scott – Jaedon Descheneau
Simon Bertilsson – Kristofer Berglund

Andrafemman:
Emil Molin – Patrik Berglund – Nicklas Danielsson
Jonathan Sigalet – John Nyberg

Tredjefemman:
Adam Pettersson – Tomi Sallinen – John Persson
Marcus Björk – Tom Hedberg 

Fjärdefemman:
Daniel Mannberg – Linus Ölund – Johan Alcén
Niclas Andersén – Josef Ingman

Extraspelare:
Oscar Birgersson
Samuel Solem
Samuel ASklöf
Alexander Lindelöf

SAMMANFATTNING

 
Med facit i hand kan vi se att sportchefen Micke Sundlöv och de övriga i Brynäs tog sig an läxan man fick efter den minst sagt bedrövliga säsongen 2019/20. Tränarfrågan löstes inte längre genom att man snabbt och enkelt tog till sig en tidigare assisterande eller chansade på ett oprövat kort i SHL. Vidare var som sagt värvningen av forwarden Patrik Berglund kanske det mest offensiva vi sett Brynäs på SHL-marknaden i modern tid. Då Brynäs öppet förde dragkamp mot Djurgården som gärna ville behålla honom.
 
Det har varit en ovanlig strategi och attityd från föreningen. Särskilt med tanke på att alla som följt Brynäs genom 2000-talets historia känner till Micke Sundlöv som sportchef. Jag tolkar det som en god signal på att man fortfarande är hungrig på att utvecklas i branschen. 
 
När det kommer till målvakterna är Viktor Andrén ett bra val som konkurrent till Samuel Ersson. Målvaktsparet känns både lovande med hög potential att utvecklas tillsammans med framförallt känns det tryggt. Absolut inte på förhand någon av SHLs starkaste målvaktspar men tillräckligt stabila för att spelarna ska känna en trygghet på isen vilket är precis vad Brynäs behöver. 
 
Visst vill man alltid ha mer när det kommer till lagbyggen men ibland måste man också se realistiskt på saken. Avsaknaden av en offensiv back, en Ryan Gunderson-typ på Brynässpråk, är förstås något man gärna vill påpeka när det kommer till backsidan. Men skickliga defensiva backar, och en del tvåvägsbackar kan med rätt spelsystem vara oerhört dryga att möta vilket Brynäs gärna vill att det ska vara. 

Vi ska nog vara ödmjuka i det faktum att säsongen 2020/21 handlar för Brynäs del om att skapa en grundläggande stabilitet. Gävleklubben har tappat mark sportsligt de senaste tio åren, med för många tionde-placeringar och missat slutspel, och måste successivt hitta tillbaka. Det är omöjligt med begränsade resurser att lösa varje pusselbit till perfektion på bara en säsong – däremot ser jag möjligheter längre fram, och framförallt finns det individer i detta lagbygge som fortfarande kan gå en nivå till kanske redan i höst. 
 
På forwardssidan blev Patrik Berglund ett mycket välkommet inslag. Plötsligt kändes den alldeles för tunna – men vassa – spetsen som något starkare. Det är fortfarande ganska tunt med några få spelare som kommer att få stort ansvar. Men det ser bättre ut den här säsongen än vad det gjorde i fjol vilket absolut är framsteg i rekryteringen. Skulle dessutom forwarden Jaedon Descheneau få en trivsam roll i laget kan Peter Andersson få en mycket tacksam situation bland kedjorna. 
 
Brynäs har missat slutspelet två år i rad och årets upplaga är absolut inget topplag, men det finns goda förutsättningar att tillhöra den nedre halvan av mittenlagen. Brynäs ser ut att ha goda möjligheter att åtminstone ta sig till kvartsfinal – och vi ska nog vara ödmjuka i att skulle Brynäs komma dit så har det varit en godkänd säsong utifrån förutsättningarna. 
 
Det finns en häftig stomme i laget med goda utvecklingsmöjligheter för framtiden där samtliga av årets bärande spelare har fortsatt kontrakt även nästa år. Möjligheterna för ett starkt långsiktigt lagbygge har inte sett mer lovande ut idag än på länge. Men säsongen 2020/21 ska Brynäs förstås börja med att ställa in sig på slutspelt – något annat vore ett stort misslyckande. 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2020-08-02 10:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"