Hovet, Johanneshov, 2024-10-16 19:00

AIK - Djurgården

"Båda lagen känns rätt ostadiga"

"Båda lagen känns rätt ostadiga"

Det har blivit dags för säsongens första Stockholmsderby, och vi snackar upp matchen med hjälp av Robin "Figge" Figren.




Elitkarriärens första skär togs i Frölunda under säsongen 05/06. Det skulle däremot dröja ett par år innan den första "kompletta" säsongen fullbordades i den dåvarande Elitserien, för den högerskjutande stockholmsonen Robin "Figge" Figren. Åren efter målraketerna i Scandinavium, testades lyckan i WHL innan det var dags att höra klockan slå på Johanneshov. 49 matcher senare gick färden över Atlanten igen, denna gång till Bridgeport Sound Tigers i AHL. 

Det blev aldrig några matcher i New York Islanders, men på pluskontot borde "Figge" åtminstone ha stenkoll på vilken hibachirestaurang i Milford som serverar de bästa sake-shotsen... 
När resan återvände till Sverige, lockade Linköping med den bästa helhetslösningen för 23-åringen. Kanske blev tonerna från hemmastadens främsta Rockexport, Ghost, för starka. För redan efter en säsong valde han att flytta tillbaka till västkusten och spendera fyra säsonger med Frölunda. 

Det blev ett SM guld och en CHL titel innan karriären flyttade 15 mil inåt i landet. I HV71 spenderade "Figge" två säsonger innan nästa utlandsäventyr innebar en flytt till  EHC Kloten som också blev sista anhalten i karriären. Skridskorna är förmodligen kvarglömda i Schweiz, men passionen för Hockeyn består. I olika roller har han hållit sig ajour till sporten, nu senast i Podcasten "Under Isen" tillsammans med vapendragaren Niclas Norlindh. 

Innan dess var han mediakoordinator för Hockeyallsvenskan, och vad passar då inte bättre än att fråga just honom om årets första Stockholmsderby.

Vad säger du om lagens säsong hitills?

-"Tycker egentligen att båda lagen känns rätt ostadiga, även om Gnaget är inne på ett vinnande spår. Det är trots allt ”svagare” lag man har 4 raka mot och har tidigare torskat mot Löven, SSK och More (dvs tilltänkta topplag). DIF har å andra sidan strul med att lösa vinster efter full tid."

Vi på redaktionen tror att målvakterna kommer ha en stor betydelse, vad tror du?

-"Målvaktsmatchen i inledningen vinner AIK ganska klart. Å andra sidan är Andrén den mest rutinerade i målvaktsstartfältet, vilket känns som en fördel i ett derby."

Fotbollen verkar ha smittat av sig lite på hockeyn, för Djurgården hade svårt med just AIK ifjol. Vad talar för Djurgården imorgon?

-"Rutin finns det massor av i DIF, som sagt… Gubbarna lär vara påkopplade."

Om man tittar på AIK så hade de en lite trögare inledning men har, som du varit inne på, tagit fyra raka segrar inför matchen, hur mycket påverkar det?

-"Tror fortfarande att AIK tänker att man slår underifrån och har ”allt att vinna”, även om så inte är fallet, med tanke på form och hemmaplan."

Slutligen, vad fäller avgörandet?

- "Laget med hetast målvakt och tålmodigast i själva spelet vinner."

 


 

Tomas Davies2024-10-15 01:06:32
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen