Hovet, Johanneshov, 2024-10-25 20:30

Djurgården - Björklöven

Bragdlaget på Besök

Bragdlaget på Besök

Kan Djurgården få Björklöven att darra ikväll?

Ligaledarna är på besök och Djurgården står inför säsongens största utmaning hittills. Kan de blårandiga bygga vidare på den starka insatsen mot Mora och besegra seriefavoriterna?

Kan Djurgården behålla farten mot Björklöven?

Insatsen mot Mora gav mersmak och en fingervisning om vad Djurgården är kapabla till när motståndet blir tuffare och farten högre. Just bestämdheten och beslutsfattningen stack ut ordentligt mot Mora där allting kändes mer synkat än tidigare under säsongen. Äntligen började passningarna sitta på bladet och backarna kunde snabbt spela sig ur egen zon, vilket per automatik medförde ett högre tempo i alla aktioner. Även om det gick åt mycket kraft  senast, blir det viktigt att DIF konserverat formen, då det lär bli en liknande matchbild ikväll.

Backarnas Betydelse

Inför säsongen valde Djurgården att byta ut stora delar sin backbesättning och den ser betydligt jämnare ut än förra årets. Rent statistiskt har det också blivit ett lyft då laget släppt in åtta färre mål än vid samma tidpunkt ifjol. Ishockey är som bekant en lagsport där alla behöver bidra både offensivt och defensivt, men just känslan av att backsidan är stabilare och mer balanserad i år, har påverkat laget positivt. Den på förhand lite osäkra värvningen av Jonny Tychonick verkar nu mer framstå som ett fynd och visst finns förutsättningarna för att han skulle kunna ha samma utveckling som Axel Andersson hade ifjol? På tal om fynd ser Hugo Blixt ut som en spelare vi kan ha stor nytta av, och fick likt Tychonick, premiärmåla mot Mora. Jakob Ragnarsson ser ut att ha tagit ännu ett kliv i år, där pappa Marcus har varit noga med att lära ut sina patenterade bröstvärmare. Den sena värvningen av August Berg och förlängningen av Max Krogdahl ger också laget en extra tyngd, tillsammans med Edvin Hammarlund som aldrig viker undan. Allting ackompanjerat av Ciceron Sissons rutin och offensiva hot från blå. Ikväll kommer det vara extra viktigt att backarna täcker skott, passningsvägar och smäller på, för att få stopp på “Lövens” offensiva krafter.

Avgörs allt i första perioden?

Naturligtvis inte, men faktum är att när Djurgården vann tre av grundseriens fyra omgångar mot Björklöven i fjol, hade man även ledningen efter första perioden. Hur det gick i den fjärde? Förlust på övertid, uppe i Umeå, efter att västerbottningarna vunnit första perren.  Hur mycket statistiken spelar in ikväll återstår att se, men det är sällan en nackdel att leda matcher…

Visar Weigel vägen?

Victor Eklund, som tvingades lämna isen i onsdags efter en skottblockering, är tillbaka i spel ikväll. Röntgen visade inga allvarliga skador och vi kan därmed räkna med att se honom i samma formation som tidigare, tillsammans med Linus Eriksson och Fredric Weigel. Just Weigel blir intressant att följa, när hans gamla lag kommer på besök. Hittills har han mest fått agera städgubbe bakom Axelsson/Klasen, men känslan är att det borde finnas mer offensiv kraft att hämta ur honom. Mot Mora blev det två assist, och den sviten får gärna fortsätta mot sina forna lagkamrater.

Nya Tiki-taka kedjan?

Daniel Brodin, Albin Grewe och Ludvig Rensfeldt är kanske mest kända för sitt hårda slit och matchas ofta mot toppkedjorna i de andra lagen. Därför var det glädjande att se trion bjuda på ett delikatessmål mot Mora. Efter ett fint förarbete av Grewe, kunde en jubilerande “Brodda” läckert spela fram Rensfeldt till 4-1. Även den relativt nykomponerade kedjan med Costmar, Thoresen och Larsson, fortsatte att imponera med att hänga dit en kasse.

Klasen, Axelsson och Wersäll är fortsatt indisponibla och vi får se om coachteamet väljer att plocka med några av juniorerna som utfyllnadsspelare, eller låta dem fokusera J20- matchen mot Mora som spelas på Stora Mossen vid samma tid.

Björklöven har stormat fram under säsongen och leder allsvenskan. Däremot har det blivit poängtapp i två raka matcher och nye tränaren Björn Hellkvist var allt annat än nöjd efter lagets insats mot Oskarshamn senast. De kommer säkert vilja avsluta bortaturnèn med en seger för att befästa sin förstaplats, innan resan vänder hem till Västerbotten igen. Den gamle Djurgårdsbekantingen Gustav Possler är lagets främste poängplockare med 13 pinnar hittills. Att det kryllar av offensiv spets känner vi till sedan tidigare, men i år verkar även försvarsspelet fått sig ett lyft och målvakten Joona Voutilainen rankar tvåa i den totala målvaktsligan.

För Djurgården finns chansen att äta upp försprånget till övriga topplag, och en trepoängare skulle ge möjligheten att hoppa upp på en fjärdeplacering.

20.30 Släpps pucken på Hovet. Forza Djurgår´n!

Tomas Davies2024-10-25 07:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården