Brynäs har SHL:s bästa backbestånd

Brynäs har SHL:s bästa backbestånd

Den 26 mars stängde Brynäs herrar säsongen 2017/2018 med att åka ut ur playoff mot de kommande svenska mästarna Växjö Lakers. Säsongen kom att bli rätt turbulent med tidigt entledigande av nye tränaren Roger Melin.

Det sportsliga var under hösten inget att skriva hem om även om det var relativt bra att nå till kvartsfinal i CHL. SHL-starten var dock en av de sämsta genom tiderna och det positiva i CHL tog egentligen inte slut i kvarten mot tjeckiska Ocelári Trinec, utan i åttondelsfinalen redan, där tyska Adler Mannheims Thomas Larkin kvaddade Daniel Paille till en avslutad hockeykarriär.

Bra avslut trots allt
Tycker att Brynäs trots allt gör ett bra avslut på säsongen genom att slå ut Bulans Luleå i åttondelen och som enda lag i playoff plocka en trea på blivande mästarna Växjö. Detta mot bakgrund av en extrem skadestatistik på företrädesvis backuppsättningen.
Nu lägger vi det som varit åt sidan och blickar framåt då det åter är dags för en ny SHL-säsong. Lördag 15 september startar det hela och vi har 52 ”härliga” matcher framför oss. Premiären sker på bortais mot Bulans Luleå. Fem dagar senare har vi första hemmamatchen i Gavlerinken och då mot Frölunda.

Silly Season
För dagen rullar försäsongsträningen på samtidigt som Silly Season pågår för fullt med många teorier, spekulationer och en och annan förhoppning. Den största förhoppningen är den om att Aaron Palushaj skriver på för minst en säsong till. Aaron blev en succevärvning för Bengtzen, något sportchefen behövde bland andra värvningar. Caporusso, Liljewall, Henrik Larsson gladde få. Inför förra säsongen rankade många Brynäs backuppsättning som den vassaste i SHL. Tyckte då att det inte riktigt stämde, något som sedan visade sig när man väl körde igång.

Backar
På backsidan har laget sedan dess tappat tre backar, Lucas Carlsson, Elias Fälth och Jörgen Sundqvist. Där får väl Lucas Carlsson sägas vara den största förlusten. Två tunga namn har tillförts, guldhjälten från 2012, Niclas Andersén och Linköpings Niclas Lundgren. Laget har också knutit upp den egna jättetalangen Adam Boqvist. Den senare betraktas som en offensiv back och Adam fick smaka på hetluften under den gångna säsongen med sammanlagt 18 matcher och en assistpoäng. I 2018 års NHL draft rankas enligt magasinet The Hockey News, Boqvist som nummer fem. En parantes kan vara att nämna att hans backkollega i Frölunda, Rasmus Dahlin är på plats nummer 1, vilket väl inte undgått någon.

Nyförvärven
Nye Niclas Lundgren från Linköping är väl relativt okänd hos den breda läsekretsen. Lundgren tillför det som Brynäs backuppsättning behöver mer av, fysik, med sina 90 kg. Lundgren är då att betrakta som en defensiv back jämfört med Boqvist och 28-åringen som började i VIK Hockeys organisation har de senaste två säsongerna gjort 117 SHL-matcher med sitt Linköping. Niclas satte sitt ”all time high” när det gäller mål förra säsongen med 3 stycken. Att det finns gedigen SHL erfarenhet är det inget tvivel om då Lundgren också gjort 243 matcher för Växjö Lakers, där han också knep ett SM-guld 2014/2015, således totalt 360 SHL-matcher. Niclas Lundgren har också gjort 13 matcher i Tre Kronor, detta fördelat på tre landslagssäsonger. En så kallad solid back med leverans av snabba och bra förstapass som sätter upp spelet med fart och som inte gör så många misstag på en match.

Ny back också är återvändaren Niclas Andersén, senast lagkapten i Brynäs säsongen 2014/2015. Efter den säsongen lämnade Andersén Brynäs för att pröva lyckan i NHL och Pittsburg Penguins. Det blev inga NHL-matcher för Niclas då det istället blev Penguins farmarlag Wilkes-Barre/Scranton Penguins i AHL, närmare bestämt 75 stycken. 2016/2017 bar det av till KHL och Avtomobilist Yekaterinburg. Andersén går bra i laget och snittar 20 minuter i matchtid. I november tar det stopp efter att ett slag mot högerhanden gör att ett finger går av. Operation och ett par månaders läkning och rehab. Innan skadan blev det 6 matcher i Tre Kronor också. Det blir bara en säsong i KHL comebacken där han tidigare gjort två säsonger och 111 matcher med Severstal Cherepovets. 37 matcher och 13 poäng senare bär det av till NLA i Schweiz och EHC Kloten. Efter bara 18 matcher meddelar Kloten att parterna är överens om att avbryta sitt samarbete med omedelbar verkan och Andersén lämnar laget kontraktslös. Kloten låg här sist i den schweiziska ligan där Anderséns spelmässiga insats inte varit bra. Här fanns i november förra året en hel del förhoppning att det nu skulle bli Brynäs igen. Det blir inte så. Andersén hamnar relativt omgående återigen i den ryska ”elitserien” då han ”ritar” på för den finska ”bakdörren” till KHL, Jokerit.
Åtta matcher hinner det bli innan en tackling gör att Andersén skadar axeln olyckligt. Operation igen och en förväntad frånvaro på tre månader. Rehabiliteringen går snabbare än förväntat och Niclas gör comeback och kan spela de två sista matcherna i grundserien innan KHL-slutspelet.
Tio slutspelsmatcher blir det. Jokerit slår snabbt ut Sotji i åttondelsfinalen och man ställs sedan i kvartsfinal mot CSKA Moskva där Andersén möter på brynäsbekanta Greg Scott. Efter sex matcher (4-2) är man utslagna och Anderséns säsong är slut.
Jokerit ville förlänga men på semestern hemma i Gävle, där huset hela tiden funnits kvar, berättar Niclas att utlandsäventyren kanske är slut och att ett spel i Brynäs är av stort intresse. Flirt med Bengtzen där det till mångas förtret är öronbedövande tyst.
Det blir Brynäs. Bengtzen knyter upp den nu 30-årige Andersén till tre säsonger med Brynäs. Också där en fysisk värvning som behövs i defensiven med sina 97 kg. Stor förväntan finns på Niclas Andersen.

Meriter och fysiken har växt
Säkert kommer någon form av backup att komma från J20 och där fanns nu 20-årige Tim Henriksson med redan i playoff senast. Tongivande back i förra säsongens J20 med sina 24 poäng och med rätt fysik, 1,94 meter lång och 90 kg tung.
Brynäs backuppsättning är därmed ännu mer merittyngd vad gäller landslagsuppdrag. Sammanlagt 109 uppdrag i Tre Kronor. Lägg därtill 5 matcher för Ryan Gundersson i årets amerikanska OS-trupp.
När det gäller uppdrag i J20 och J18 landslagen och även J16 och J17 ser det lika imponerande ut. På pappret har vi en välmeriterad backuppsättning. Här har man sammanlagt gjort 218 matcher och det är bara Henrik Larsson som har totalblankt i landslagsprotokollet.
Man har dessutom växt till sig i både längd och tyngd om än marginellt. Med snittet 86,1 kg i ”fysikligan” har Brynäs dock fortfarande sju backuppsättningar i SHL som har mer kilo i sina lag.
Backar laget går vidare med är Bertilsson, Gunderson, Kilström, Larsson och Ersson så adderat med nyförvärven ser som sagt backkollektivet mycket spännande ut. Håller de tre förstnämnda sina nivåer och Larsson & Ersson tar ett steg till, är det ett faktum att Brynäs har SHL:s bästa backuppsättning.

DEL 1: Det här var min första artikel om Brynäs lagbygge inför säsongen 2018/2019. Återkommer med del 2 om lagets forwards.
 

Mats ÖstlundMats.Ostlund@byggtjanst.se2018-05-30 10:15:33
Author

Fler artiklar om Brynäs