Brynäs i backspegeln: Avtalet som ledde till klubbkrig

Brynäs i backspegeln: Avtalet som ledde till klubbkrig

Brynäs Idrottsförening, en förening starkt förknippad med hockeylaget och en del av det som sätter Gävle på idrottskartan. Idag är Brynäs kanske en utav Sveriges mest anrika idrottsföreningar och i bara ishockey har föreningen tagit 13 SM-titlar. Det är en historia som vi ska titta närmare på i backspegeln och förhoppningsvis lär oss att förstå varför just Brynäs är den hockeyförening man är idag.

Godtemplarna fortsatte att vara storlaget i Gävle med spelare som ”Stöveln” Öberg i spetsen. Efter att Brynäs åter åkte ut första divisionen som på den tiden var högsta serien gjorde Thure Wickberg något dramatiskt. Något som ingen annan någonsin gjort tidigare i Gävlehockeyns historia.

Wickberg värvade spelare till Brynäs från en konkurrent. 50-talet var en era där Strömsbro fick fram en mängd talanger. Det var bland annat backen Gert Blomé och forwarden Gösta Westerlund som Wickberg lyckades övertala till Brynäs. Hur Wickberg kunde locka över dessa spelare till Brynäs från självaste Strömsbro kan vara svårt att förstå. Men troligtvis lockade han med jobberbjudanden. Thure Wickberg hade nämligen goda kontaktnät i byggbranschen och genom det kunde han locka unga spelare.

Strömbro inledde avtalet
Strömsbro blev rasande och ordförande Uno Lindberg tog ett direkt initiativ på en uppgörelse mellan Gävles tre storklubbar. Brynäs, Strömsbro och GGIK skulle hädanefter inte värva spelare från varandra. Strömsbro var ivriga med att skriva på avtalet. GGIK var dock mer tveksamma men till slut valde deras ordförande Gotte Lindberg liksom Brynäs Folke Sundmark att skriva på överenskommelsen.

Blomé och Westerlund gjorde det bra i Brynäs och laget avancerade sig upp ytterligare en gång till Divsion 1. Thure Wickberg kände dock att han inte fick gehör för sina idéer av styrelsen och hade svårt att få både ishockeyn och firman att gå ihop tidsmässigt. Wickberg gick då till ordförande Folke för att berätta att han tänker lämna sitt uppdrag i Brynäs.

Folke hann inte smälta Wickbergs beslut innan det kom fram att både Gert Blomé och Gösta Westerlund lämnar klubben. GGIK, Godtemplarna hade lockat till sig de två Brynässpelarna och blev alltså den första klubb att bryta överenskommelsen. Kanske var det inte så konstigt då GGIK var minst angelägna om att skriva på redan från början.

Detta fick dock Wickberg att gå i taket och det sägs att han gick raka vägen mot Folkes kontor och slog näven i bordet samtidigt som han utbrast:
”Nu är det krig!”.
Wickberg stannade därför i Brynäs och lyckades värva Gunnar ”Kulan” Söderblom från Godtemplarna. Kulan kunde inte kompensera upp förlusten av Blomé och Westerlund så det var tydligt att Brynäs blev förlorarna i spelet. Brynäs slutade sist i Divsion 1 Norra och hamnade åter i tvåan.

En tröst blev det åtminstone när Brynässpelaren Hasse Eriksson var med och spelade Tre Kronor till VM-guld i Moskva. Hasse skulle därför bli en profilbärare i Brynäs som Wickberg tänkte gotta sig med. Problemet var att när Hasse kom hem till Gävle igen stod det klart att han skulle börja spela i.... GGIK! Detta var en ren käftsmäll mot Brynäs och särskilt mot Sop-Åke då det var han som fostrat och tränat Hasse Eriksson från barnsben.

Vid det här laget njöt Strömsbro av kriget mellan Brynäs och Godtemplarna. Brynäs anklagade GGIK för att ha brutit överenskommelsen. GGIK däremot skapade bara fler och fler sportsliga framgångar samtidigt som Strömsbro befann sig näst intill orört. Brynäs var inte Gävles starkaste lag, Brynäs var inte ens Gävles näst starkaste lag.

Brynäs ville klättra, men att vara det tredje laget i hierarkin med Wickbergs visioner var inte enkelt. Det blev tre magra år i division 2 för Brynäs. 1957 tog Godtemplarna det klassiska SM-guldet och skrev storslagen historia i svensk hockey. Samma år avancerar sig Strömsbro upp till Division 1.

Styrelseledamoten Sture Öijving tvingades ta ett personligt lån på 15.000 kronor för att Brynäs skulle kunna bli av med gamla skulder. Brynässpelarna fick gå till lasarettet och lämna blod, samtliga pengar gick till klubbkassan. Man undersökte med andra ord alla möjligheter för att få in pengar till föreningen.

Den här unika överenskommelsen och avtalet som Gävlelagen hade på 50-talet blev en dyr och kostsam tid för Brynäs. Klubben fick erkänna sig som de stora förlorarna när ingen av parterna höll sig till avtalet. Segrarna blev Strömsbro, och framförallt GGIK. Men klubbkriget hade bara börjat. Brynäs skulle resa sig men det blir i en annan del i denna artikelserie. 
 



HÄR HITTAR DU SAMTLIGA ARTKLAR I BRYNÄS I BACKSPEGELN

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2015-05-10 15:37:00
Author

Fler artiklar om Brynäs