Brynäs i backspegeln: Brynäs första ishockeylag gjorde succé
Brynäs Idrottsförening, en förening starkt förknippad med hockeylaget och en del av det som sätter Gävle på idrottskartan. Idag är Brynäs kanske en utav Sveriges mest anrika idrottsföreningar och i bara ishockey har föreningen tagit 13 SM-titlar. Det är en historia som vi ska titta närmare på i backspegeln och förhoppningsvis lär oss att förstå varför just Brynäs är den hockeyförening man är idag.
Isaac Westergren, en förmögen Gävlebo som kunde ägna all sin tid åt idrott. Han hade under hela 20-talet sponsrat svensk idrott med mer än 400 000 kronor och han blev även vald till Sveriges första ordförande i Ishockeyförbundet.
Varför Gävle trots det inte fick ihop ett hockeylag förrän 1939 är fortfarande en gåta. Men opinionen i Gävle skulle växa sig stark. Trots att Brynäs fnyste åt den nya sporten och ville istället återuppbygga den kära gamla hederliga bandyn var Brynäspojkarna mer hungriga på den nya sporten. Det var inte bara opinion i Gävle som ville starta upp ishockeyn, svenska ishockeyförbundet hade erbjudit ekonomisk hjälp till klubbarna för bland annat utrustning om de startade ett ishockeylag.
Klubbarna sökte hjälp hos kommunen för att få till en hockeyplan men som ni alla säkert känner till kan byråkratin vara en långsam process. Just det kom man fram till också, det skulle bli för drygt att starta upp ishockeyn.
Westergren hade hållit på med de flesta idrotter, bland annat i friidrott, fotboll, tennis, segling och konståkning. Framförallt var han en stor idrottstalang och tävlade för IFK. När det kom klart att det inte skulle bli en isbana sade Westergren till styrelsen i IFK att det var dags att bygga en egen isplan utan stöd från Gefle Stad. Denna styrelse bestod av framgångsrika köpmän och grosshandlare och med den förmögne Issac Westergren i spetsen fanns där inga ekonomiska hinder för IFK att sätta planen i verk.
Medan Sportarna, Strömsbro och Huge förberedde sig på att dela en plan i Kastvallen där det fortfarande fanns planer på att bygga en hockeyplan valde IFK att göra sin egen. Problematiken var att det skulle bli alldeles för dyrt för klubbarna inne i stan att åka hela vägen till Strömsbro för att spela ishockey. En efter en av föreningarna hoppade därför av projektet.
Det som skulle bli Islandsplan skulle byggas. Men först var styrelsen tvugna att betala sju kronor och 50 öre till konstapeln Cyrén som hade sitt potatisland på platsen. IFK-grabbar från föreningen satte sedan igång med arbetet och den 24 januari 1939 var det dags för ishockeyinstruktion.
IFK var generösa, alla fick prova på den nya sporten och IFK-banan var alltid öppen, även om IFK själva givetvis hade förtur på den. Flera klubbar i staden fick dela på planen, utom Brynäs. Brynäs var en av klubbarna som tackade nej och inte ville lära sig den nya sporten ishockey. Styrelsen i Brynäs hade inga planer på att lägga en hel hundralapp på den märkliga sporten när man precis hade lagt ner bandyn.
När fyra klubbar samlade sig på isen för att lära sig spela ishockey fick Brynäspojkarna sätta sig på en snöhög bredvid Islandsplan och bara se på. Som bandyspelare var de mycket skickliga skridskoåkare men aldrig hade de sett en puck förut. De blev entusiastiska och fascinerade över att få se den nya sporten men oerhört besvikna över att inte få delta. Hela vintern blev en plåga när de bara kunde gå runt och se de andra få spela.
När den första hockeymatchen hade spelats i Gävle, och Gefle IF beslutade att lägga ner sin bandysektion för att starta upp ishockey kunde inte Brynäs längre hålla sig undan från trycket. Föreningen bestämde sig för att satsa på ett hockeylag i kompromiss att bandyn skulle åtminstone få ha ett juniorlag.
Dessa var Brynäs första ishockeyspelare. Det kan betraktas som början på det Brynäs som vi känner idag:
Målvakt
David Eklöv
Backar
Conny Eriksson
Stig Hedin
Forwards
Herbert ”Hebba” Pettersson
Evert ”Kanten” Westergren
Gunnar Engblom
Artur Selén
Sven Lööv
Holger ”Duvan” Larsson
Brynäs deltog i Gästriklands första riksserie tidigt på året 1940 och framgången väntade inte länge. Sex matcher spelade, sex vinster. Strömsbro, Sportarna och Godtemplarna fick erkänna sig besegrade i grupp B av det unga, men tighta Brynäslaget.
Med en målskillnad på 22–8 i ryggen skulle Brynäs kaxigt ta sig an Sandvikens IF en DM-match. Sandviken vann med 3–2 och citat från Gefle Dagblad:
”Det är fortfarande för mycket bandy över deras spel”.
Brynäs skulle dock komma igen. Gestrikeseriens tre gruppvinnare skulle mötas i ett slutspel. Brynäs fick revansch mot Sandviken där man först spelade 2–2 borta men vann sedan med 2–1 på hemmaplan. Brynäs vann också mot Huge med 2–1 på hemmaplan men fick storstryk med hela 0–5 på Kastvallen. När den slutliga tabellen räknades ihop var det Brynäs som hade totalt flest poäng och vann hela ishockeyserien för första gången första året man ställde upp.