Brynäs i backspegeln: När Supporterklubben värvade legendaren

Brynäs i backspegeln: När Supporterklubben värvade legendaren

Brynäs Idrottsförening, en förening starkt förknippad med hockeylaget och en del av det som sätter Gävle på idrottskartan. Idag är Brynäs kanske en utav Sveriges mest anrika idrottsföreningar och i bara ishockey har föreningen tagit 13 SM-titlar. Det är en historia som vi ska titta närmare på i backspegeln och förhoppningsvis lär oss att förstå varför just Brynäs är den hockeyförening man är idag.

Fansens värvning är ett initiativ av fansen för att stärka lagkassan till Brynäs. Men redan på 60-talet kunde supporterklubben gå in med medel för att stötta sin hjärteförening. 60-talet var en annan tid men supportrarna ställde upp i samma anda. 

Det kostade pengar att driva en förening på elitnivå och Brynäs hade inga pengar. Inför säsongen 1962-63 lade Lennart Jansson ett förslag om att det därför inte skulle bli några värvningar. Jansson var en av deltagarna i kvartetten (Thure Wickberg, Henry Jansson, Breit Hellman och Lennart Jansson) som styrde föreningen och som också strukturerade grunderna till det Brynäs vi känner idag. 

Lagkassan behövdes stärkas och på den tiden hade supporterklubben en del verksamheter igång som kunde bidra med ekonomiska muskler. Även om det sportsliga gick bra för Brynäs gick det desto sämre för ekonomin och därför förväntades Supporterklubben att bidra med lite extra.

Brynäsfansen ställde upp
Visst ställde Supporterklubben upp! De gjorde sitt bästa för att stärka inkomsten till lagkassan även om det tog tid. Man lyckades till slut att värva tillbaka Hasse Eriksson från Godtemplarna och som dessutom var världsmästaren från 1957. Någon som också dök upp från Godtemplarna var Hasse Sjöberg.
Trots förstärkningarna blev dock inte laget bättre. Brynäs lyckades den säsongen att skrapa ihop åtta poäng på 14 matcher och inte ens ett möte mot Djurgården kunde locka knappt 5 000 åskådare till Isstadion.

Det gick bättre i nedflyttningsserien och där mötte Brynäs båda rivalerna GGIK (Godtemplarna) och Strömsbro IF. Brynäs vann mot dem båda och blev då också titulerade som bäst i stan.

När de fyra männen i sektionen träffade Supporterklubbens ordförande Acke Jansson för att diskutera ekonomiska frågor var tonerna godartade och de alla njöt särskilt av tanken att vara bäst i Gävle. Dock var den stora frågan fortfarande hur ekonomin skulle gå ihop. Då kom Acke Jansson på idén om bingo. Bingo var något nytt på den här tiden men i USA hade det blivit en stor grej av det så varför inte göra ett försök? 

Man lade Bingoverksamheten på Supporterklubben som snabbt skaffade fram rekvisitan som behövdes. De abonnerade Folkets hus för att ha en lokal att spela på. Det tog ett tag innan det spred sig genom stan men efter någon vecka växte sig denna verksamhet. Det var förbjudet att vinna pengar på den här tiden men vinsterna blev istället kaffepaket och/eller brödrostar. Troligtvis var folk mer sugna på spänningen och "kicken" när de spelade än själva priset i sig. 

Supporterklubben ordnade diverse jippon samt fortsatte att sköta bingon i början på 60-talet. Det här blev en verksamhet som finns kvar än idag i Gävle. Dock inte i folkets hus, och inte av Brynäs eller Supporterklubben. Men andra lokala föreningar i Gävle nyttjar det så därför kan man tänka att Acke Jansson var före sin tid. 

Ekonomin i Supporterklubben var dock inte god förevigt men pengarna de kunde ge Brynäs räckte till en värvning på en spelare som idag ses som en av Brynäs absolut största hockeylegendarer genom tiderna. Denne spelare lade dessutom grunden för det som idag symboliserar Brynäs IF: Lennart ”Tigern” Johansson.


LÄNKSAMLING: Brynäs i backspegeln

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2016-02-22 19:37:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"