Brynäs i backspegeln: "Tigern" kom, såg och segrade

Brynäs i backspegeln: "Tigern" kom, såg och segrade

Brynäs Idrottsförening, en förening starkt förknippad med hockeylaget och en del av det som sätter Gävle på idrottskartan. Idag är Brynäs kanske en utav Sveriges mest anrika idrottsföreningar och i bara ishockey har föreningen tagit 13 SM-titlar. Det är en historia som vi ska titta närmare på i backspegeln och förhoppningsvis lär oss att förstå varför just Brynäs är den hockeyförening man är idag.

Redan på 50-talet hade han gjort sig ett namn men dock i Medelpad. Född i Skönsberg, Söderhamn hamnade Lennart Johansson efter mycket om och men till slut i Brynäs. Lennart höll på med flertal sporter, bland annat ishockey och redan i juniorlandslaget talade Lars-Åke Sivertsson varmt om Gävle och Brynäs. Men Lennart ville till en början inte dit.

Däremot hamnade han i Wifsta/Östrand från Timrå. Wifsta/Östrand var då en trivsam förening och Lennart var bara 19 år när han började. En ung spelare som skulle ta sin tid innan han kom in i Division-1 tempot. Division 1 var högsta serien på den här tiden och Wifsta/Östrand hade många mer erfarna spelare att luta sig emot.

Lennart hade många idéer om hur spelet skulle förbättras. Bland annat att den förste puckföraren i anfallszon skulle släppa pucken bakåt precis innan kroppskontakt så att andre man kunde åka in mot mål ostört. Men de äldre spelarna i Wifsta/Östrand haffade inte på Lennarts märkliga spelidéer.
På seniornivå träffade Lennart återigen Lars-Åke Sivertsson i landslaget. De båda kom bra överens. Medan Lars-Åke fortfarande talade väl om Brynäs medan Lennart inte kunde säga detsamma om sin förening.

Under en av de sista landslagssamlingarna hade Lennart fått reda på att några av W/Ö-spelarna fått extra förmåner. Detta gjorde Lennart mäktad besviken. 

Sivertsson såg då sin chans att åter tala om Brynäs och den här gången lyssnade Lennart. Hemma i Gävle blev det fart på Brynäs ledning när nyheten kom att Lennart Johansson var intresserad av att spela i Brynäs IF.
Breit Hellman ringde direkt upp Lennart och strax innan samtalet hade han förberett med många goda argument helt i onödan – Lennart ville skriva på oavsett var Hellman sade.
Brynäs kansli förstod snabbt att nu hade man värvat en spelare som kunde erbjuda något utöver det vanliga.

Brynäs ville dock inte förstöra relationen med Wifsta/Östrand. Trots att Brynäs hade all juridisk stöd för övergången betalade klubben några extra tusenlappar för Lennart.

Tusenlapparna kom att bli en investering i guld.

Lennart Johansson stormtrivdes direkt i sin nya förening. Till skillnad från Wifsta/Östrand bestod Brynäs till mesta dels av unga och hungriga spelare som var öppna för nya idéer. Ska sanningen fram hade de kanske inget annat val. 

Under ett ispass med den nya tränaren Nils ”Katten” Bergström 1962 var laget slutkörda. Orken hos många var slut och några av spelarna frustade ”Fyfan vad jobbigt!”.
Lennart Johansson var dock av annan åsikt. Han reste sig upp, ställde sig mitt i omklädningsrummet... när rummet tystnaden röt han med ord som;
”Ska man bli bäst och vinna SM måste man träna dubbelt så hårt. Är ni inte intresserade att göra det kan ni gå till Godtemplarna!”

Godtemplarna, värsta ärkerivalen. Aldrig att en Brynässpelare skulle gå dit. Det var som om en djurgårdare plötsligt skulle få för sig att gå över till AIK. Sån stark rivalitet fanns det klubbarna emellan.  Den förste av spelarna som reste sig upp efter Lennarts tal var Håkan Wickberg.
Visst fan skulle Brynäs bli bäst!

Lennart Johansson, eller ”Tigern” som han kallades. Satte sin prägel på taktiktavlan direkt när han kom in i laget. Idén om ”offensiv interference” som inte hade gått hem hos Wifsta/Östrand gick hem hos Brynäs. Håkan Wickberg var fortfarande Brynäs gigant vid den här tiden och som lagledare hade han mest att säga till om.
Wickberg var dock en tillräckligt stor ledare för att förstå laget före jaget. Wickberg såg Tigerns kvalitéer och hur grabbarna hakade på. Därför var det bäst att låta den nya spelaren få säga sitt.

Optimistiska vindar spred sig i Brynäs men experterna hade redan plockat bort laget från framgångar. Division I Södra, som Brynäs tillhörde, var en tuff Division. Där spelade lag som bland annat mästarna Djurgården, giganten Västra Frölunda men också storlagen Södertälje och Västerås.

Vad skulle Tigern, bara en man, kunna åstadkomma med ett ungt gäng mot dessa giganter? Brynäs var orutinerade enligt experterna. De var uträknade innan serien drog igång.

Den första matchen var mot nykomlingen Almtuna och uppsalaborna fick till glädje se sitt lag dominera över Brynäs inledningen av matchen. Efter två perioder låg Brynäs under med 4–1. Wickberg, med sin pondus och övertalningsförmåga krävde då att få isen omspolad.

Hur han bar sig åt vet man inte, men han fick sin vilja igenom. Matchen avbröts och isen skulle spolas om. 

 Samtidigt fick Breit Hellman från båseten magisk idé:
"Vi sätter in Virus!"

Hans ”Virus” Lindberg, 17 år, oprövad debutant men en talang utan dess like.
Resultatet?
Brynäs kom ikapp och Virus cirkulerade på isen som en vilde och lyckades både kvittera och göra ledningsmålet. 7–5 slutade matchen och sedan var Brynäs bjässarna från Gävle.

Man körde över Västerås, spelade oavgjort mot Grums och sedan dök mästarna upp... Mästarna Djurgården, Stockholms och svensk hockeys stordåd på den här tiden. Vad gjorde Gävleborna då när tvärgatans lag skulle möta stormakten?

Något som de aldrig gjort tidigare.  Staden slöt upp bakom lilla Brynäs. 

Den 14 november var det enorma köer till den gamla Isstadion med fyra träläktare på Nynäs. Där fanns bara två offentliga toaletter och en korvgubbe. En viktig ritual varje hemmamatch var Sop-Åkes special med två korvar i ett bröd.

8 655 människor befann sig på läktarna. Isstadion slog publikrekord. Egentligen fanns där bara utrymme för 8 250, men mannen i sekretariatet Sven Hellström var mästare på att få folket att ge plats åt varandra. På något vis kunde han hitta små luckor mitt på läktarna och genom mikrofånen tjöt han "åhej, åååhej!" och fick publiken att trängas ihop lite extra. Alla skulle få plats, och alla fick till slut plats.

Då hände det kanske ännu mer magiska. Det unga, orutinerade Brynäs IF. Laget från bruksområdet Brynäs, tvärgatornas lag besegrade Djurgården!

En euforisk segerviss men även chockartad känsla spred sig bland Gävleborna.

Sånger sjöngs på väg hem från Isstadion och de som vek av österut mot sin kära gamla stadsdel hade tårar av stolthet. För tänk, det var deras förening, deras Brynäs IF som hade gjort stordåd. Aldrig förr har de gamla fasaderna på Brynäs rest sig stoltare än just den kvällen.

Tigern, Wickberg och alla de andra hade fått Brynäs åt rätt riktning.
.
Storlagen Godtemplarna och Strömsbro fick lida av Brynäs framsteg. Något hände i den gamla bruksorten, och hockeystaden Gävle som kommer att förändra hela Gästriklands ishockeyhistoria. Mer om det närmare fram i Brynäs i Backspegeln.


Länksamling - Brynäs i Backspegeln

 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2016-03-01 19:39:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"