Brynäs - Nybro
2 - 1

Brynäs sena vändning kom i raketfart: ”Det kommer bli tighta matcher hela vägen”

Brynäs vann den första matchen i kvartsfinalserien mot Nybro med 2-1.

Brynäs är i kvartsfinal för första gången sedan 2018. Ja man gick faktiskt vidare till kvartsfinal året efter finalåret 2017. Det har gått hela sex år sedan Gävlepubliken fick bevittna sitt Brynäs i ett slutspel. I torsdags blev det klart att Brynäs, efter eget val, möter Nybro.

Den första perioden kändes jämn mellan lagen, Brynäs avslut såg som väntat snäppet vassare ut. Men spelet gick fram och tillbaka över banan och det landade in på en skottstatistik på 10-11 - siffror som rättvist speglade det vi såg ute på isen.

— Det kommer bli tighta matcher hela vägen i slutspelet, sa Linus Ölund efter en mållös första period.

I den andra perioden var spelet under all kritik. Med tanke på Brynäs uttåg ur SHL och den stora målsättningen att ta sig tillbaka på ett år så är vi många som kräver mer. Det var alldeles för mycket slarv i spelet och med sånär fem minuter kvar av perioden hade Brynäs skjutit fyra skott på mål. Trots ett powerplay i slutminuterna så fick Brynäs endast iväg ett (!) skott på mål och kommunikationen brast så pass att Nybro fick ett friläge när de blev fulltaliga.

— Dom kommer ut hårt, sa Jack Kopacka efter att ha suttit en längre stund på bänken in i andra pausen.

Och visst gjorde dom det.

Nybros hårda spel gav avtryck 45 sekunder in i den tredje perioden och gästerna gjorde tillslut matchens första mål — 0-1 av Filip Eriksson.

Men det dom allra flesta hade väntat på hände tillslut – och vändningen kom i raketfart. En kvittering av Simon Robertsson och ett ledningsmål av Tyler Vesel skedde inom loppet av 51 sekunder.

Med två minuter kvar av matchen tog Nybro en timeout. Halvminuten senare plockade de målvakten. Damian Clara gjorde ett försök att dumpa ner pucken i öppen kasse, men en hög klubba för att stoppa pucken blåste av spelet. Efter det fanns det ingen tid kvar att skapa något, och samtliga Brynäsare kunde pusta ut — för den här gången.

Brynäs vann den första matchen med 2-1 och leder just nu kvartsfinalserien med 1-0 mot Nybro. Nästa möte sker på tisdag 19/3 klockan 19:00 i Monitor Erp Arena.

MATCHFAKTA
Brynäs–Nybro 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)

Första perioden: -
Andra perioden: -
Tredje perioden: 0-1 (0.45) Filip Eriksson (Rihards Marenis, Alexander Molldén), 1-1 (6.54) Simon Robertsson (Jack Kopacka, Theo Lindstein), 2-1 (7.45) Tyler Vesel (Greg Scott, Tyler Kelleher)
Skott: 10-11, 11–5, 17-8. Totalt: 38-24.