Brynäsbloggen: The Core Business is… En bra start?

Brynäsbloggen: The Core Business is… En bra start?

Viktor Alner resonerar kring Brynäs färska hållsbarhetsrapport.

På sajten skriver man följande:
”Rapporten har tagits fram för att på ett strukturerat och transparant sätt dela med sig av föreningens styrkor och svagheter genom att fokusera på den gemensamma påverkan vi har på samhället utifrån ett socialt, miljömedvetet och ekonomiskt perspektiv.”  
 
Jag har läst hela rapporten. Som helhet blev jag mäktad imponerad. Det är fantastiskt vilket arbete Brynäs gör som förening och det är värt att hylla föreningen för det arbete man gör som klubb. Samtidigt är det bra av klubben att visa på transparens, vilket de faktiskt gör genom att hela rapporten är tillgänglig för alla.
 
När jag läste rapporten fick jag dock en hel del frågor. Det var väldigt lite kritiskt reflektion...
 
Brynäs styrelseordförande Jürgen Lorenz inleder rapporten med att bland annat tala om ”Our core business area A good start…”, alltså föreningens kärnverksamhet, En bra start. En bra start nämns som ”core business” flera gånger i rapporten.
 
Jag stannade upp redan där.  
 
Kärnverksamheten i Brynäs IF är alltså En bra start? Nja, inte riktigt. Senare i rapporten står det faktiskt att SHL, Morgondagens Brynäsare, SDHL och En bra start är föreningens fyra kärnverksamheter.  Slår vi upp begreppet kärnverksamhet får vi upp att kärnverksamhet alltså är organisationens viktigaste verksamhet, ofta den ursprungliga verksamheten. Det som håller upp övriga stödverksamheter som får organisationen att fungera. Jag kan tycka att det är sporten, men det är förstår beroende på vilket perspektiv man använder. Samtidigt är bristen på självkritik på de andra verksamheterna bortom läsarnes ögon. Ta Morgondagens Brynäsare som exempel, där man kan tycka att föreningen borde tycka att man bör återgå till den inställning man hade för några år sedan. 

LÄS ÄVEN: Morgondagens Brynäsare spelare inte Brynäs

För att gå tillbaka till första stycket jag citerade fastnar jag vid orden ”styrkor och svagheter”, för just svagheter diskuterar man som sagt gärna inte. Det finns även andra citat i rapporten som ”ALLA barn ska få en bra start i livet”, och det betraktat i socialt perspektiv, som föreningen ändå skriver, samt att man, som sagt, benämner En bra start som en del av ”the core business”…
 
… Och jag blev faktiskt lite besviken.
 
Man nämner inga svagheter om En bra start i rapporten. En bra start-delen handlar om vad de gör, hur många barn de möter men jag hittar inget uns till kritisk reflektion bortsett från att man benämner en låg mångfald bland de anställda.
 
En bra start fokuserar mest på tre av Barnkonventionens alla 45 artiklar; artikel 12, 28 och 31. Kort och gott: Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som berör barnen, rätten till utbildning samt barns rätt till lek, vila och fritid. Tre viktiga artiklar som en idrottsförening faktiskt kan jobba med på alla möjliga sätt. So far so good!
 
Jag läser på rapportens 21:a sida, dvs En bra start-delen, om hur många barn man träffar varje år. Företrädare för Brynäs IF brukar vilja tala om detta, för det handlar om tusentals barn. På sajten står det 18 644 barn bara i år. Det ser förbannat bra ut rent marknadsmässigt. Men ur ett socialt perspektiv kan man vinkla det till endast kvantitet.
Varför menar jag det? Jo, för att jag saknar någon form av effektredovisning.
 
Vad är det för faktorer som talar för att En bra start hjälper ett barn – egentligen? Vilka barn är det man träffar. De socioekonomiskt svaga, eller de vars föräldrar har möjlighet att kunna ta barnen till Gavlerinken på Play Day-dagarna? Är det 18 644 enskilda individer man träffat eller betyder siffran det totala antal huvud som funnits vid alla aktiviteter? Isåfall är det flera barn man "träffat" fler än en gång. 

Vilken effekt har det i klasserna där En bra start kommer för att prata om hur man är en bra kompis? Får det någon effekt av minskad mobbning och/eller utanförskap i skolan, eller bättre stämning/lugnare i klassrummen? Följer man upp det arbete man gör, och hur ofta är man närvarande? Hur arbetar man för att få en relation med alla dessa barn? Det finns jättemycket forskning som påpekar att andra sunda relationer med någon vuxen, förebild, kan hjälpa ett barn som har en svår uppväxt.
Många barn kan senare under uppväxten tacka en speciell lärare, en fritidspedagog, en tränare, granne etc… för att dem fanns där som en viktig förebild.  En fråga som man kan ställa sig är huruvida något barn, om 10 år, kommer att känna att Brynäs och En bra start var viktiga för just dem? Personligen har jag svårt att tro att de fyra individerna som är anställda inom En bra start hinner få någon särskild relation till 18 644 barn när inte ens 500 barn skulle vara logiskt.
 
Hur mycket barnperspektiv har man och framförallt, hur mycket av barnets perspektiv försöker man ha i åtanke under det praktiska arbetet? Det här och allt som står ovan är en massa frågor på vad jag saknar av kritisk reflektion om En bra start.

För det står bokstavligen i rapporten att fokuset med En bra start är att öka välbefinnandet bland dem som inte har samma möjligheter att etablera sig i samhället, samt att skapa möjlighet till en bra start i livet för ungdomar som är på väg att marginaliseras bort från samhället. Det är väldigt höga ambitioner som Brynäs har på sin verksamhet, och ska man nå dessa ambitioner måste man till mer kritisk reflektion över det arbete man gör. Det sociala arbetet är alldeles för komplext för att inte göra det.
 
Det gör mig lite allergisk när man pratar socialt arbete, social hållbarhet, barnets bästa etc, och sedan som en elithockeyförening marknadsföra det som kärnverksamheten och får Europas ansikten mot sig, utan att konkretisera mer vad verksamheten har för betydelse för samhället.
Mer intressant blir det också när verksamheten bland annat får in miljoner av skattefinansierat medel från kommunen där avtalet är värt 25 miljoner kronor – vilket är ett känsligt område att diskutera. Nu är man vad jag förstår i en process om omförhandling av det här avtalet, och därför blir det här såklart en lite extra känslig fråga att diskutera.
 
Jag hoppas att du som läser inte missförstår mig fel. Jag vill såklart att En bra start ska erbjuda både socialt- och ekonomisk tillväxt åt Brynäs IF såväl som att det ger positiva effekter tillbaka till samhället – och det är klart att En bra start ger tillbaka till samhället, det är långt ifrån värdelöst det man gör. Det är såklart uppskattat. Men frågan jag ställer är bara hur stor är effekten och är det verkligen rimliga krav som föreningen ställer på sig själva?
 
Det handlar som sagt inte om kritik. En bra start är ingen dålig verksamhet och det finns såklart flera punkter som man kan som privatperson och skattebetalare i Gävle kommun direkt promota. Verksamheten som helhet är ledande i hockeyvärlden på socialt engagemang och det är lite av ett flaggskepp för idrottsrörelsen att skapa engagemang, särskilt mellan externa aktörer tillsammans med idrottsverksamheterna.
 
Ledarskapsakademin är exempelvis ett bra förebyggande initiativ där man utbildar ideella ledare och tar hjälp från externa aktörer som bland annat den sociala förvaltning jag själv är anställd under. Det är ledare som kommer nära barn och ungdomar som vi faktiskt behöver utbilda för att bygga en sådant starkt förebyggande arbete som möjligt i den lokala regionen. 
Eller ta arbetet med att få ungdomar ut till arbetslivet – klockrent! Jag har svårt att hitta något negativt med att erbjuda speeddating för att skapa relationer mellan företag och arbetslösa ungdomar, eller uppmuntra unga entreprenörer till vidare utveckling. Helt rätt i tiden med vad Gävle/Gävleborg behöver med en arbetslöshet som ligger på över rikets snittnivå. Och jag tror inte att någon ifrågasätter värdet med UNICEF och arbetet den organisationen gör på den internationella arenan.

LÄS ÄVEN: UNICEF + En bra start = Rätt väg att gå
 
Jag rekommenderar alla brynäsare att ta del av den här rapporten när den ändå finns tillgänglig. Det kommer vad jag förstår en svensk version vid senare tillfälle om man tycker det är drygt att läsa den på engelska. Det är viktigt att du som medlem och fan av Brynäs IF bildar dig en egen uppfattning.

Det står såklart mycket mer i hållbarhetsrapporten än vad jag tagit upp. Mycket bra och spännande, samt informativt och värdefulla delar allt från den sportsliga verksamheten till föreningens  miljöarbete. Fantastisk läsning!

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2018-11-06 19:30:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"