Det bortglömda matchstället – då Brynäs imponerade mot CSKA
Tord Lundström i sitt gula matchställ kvitterar mot CSKA i Europacup-finalen den 19 mars 1971.

Det bortglömda matchstället – då Brynäs imponerade mot CSKA

Det svarta matchstället med de unika randiga oken i rött och gult är vad hockeyvärlden symboliserar med Brynäs IF idag. Även det vita bortastället, som till en början var Gävleklubbens hemmaställ, är också en given självklarhet – men det fanns en gång i tiden ett tredje matchställ, det gula matchstället, och i det spelade Brynäs en av sina mest historiska matcher.

Brynäs har skiftat färger ett flertal gånger genom åren. Föreningens originalfärger från 1912 var rött och vitt när fotbollslaget bar sina randiga tröjor. Fyra år senare ändrade man om till svart och vitt. Man ville då liknas vid den redan då klassiska fotbollsklubben Arsenal, fast i färgen svart istället för rött, vilket föranledde till att Brynäs under hela 1900-talet också kallades för Arsenalerna eller Arsenalen (Brynäs ungdomsliga på 50- och 60-talet hette Arsenalligan). 

När hockeylaget bildades 1939 var den vita färgen en självklarhet fram till 1949. Då gjorde Brynäs en total helomvändning med inspiration från New York Rangers, och skapade den blåa tröjan. Anledningen till detta tror man var att stadsdelen Brynäs i Gävle med alla sina tvärgator liknades vid Brooklyn, och Brynäs som lag kallades ibland såväl i media som i folkmun för 'Brooklyn Tigers'.


Brynäs spelade i sina blå tröjor under retromatchen den 12 mars 2022. Originalet var dock stickade tröjor och inte alls av samma kvalite som dagens matchtröjor. 
 
Det var inte förrän 1959 som Sven Kedbrants design, det Brynäs vi känner till idag, blev till. Men under 60-talet och början på 70-talet fanns det ett tredje matchställ. En gul matchtröja med rödsvarta ok, svarta byxor med två gula ränder samt svarta damasker med två gula ränder – det gula matchstället.
 
Anledningen varför det här gula matchstället kom till var ifall att Brynäs skulle någon gång möta ett annat svartklädd lag på hemmaplan, vilket i princip aldrig hände. Matchstället fick därför ligga och damma i någon låda på Brynäs kansli under en längre tid. Men faktum är att den har använts åtminstone en gång, i en av Brynäs IF mest historiska matcher: 
 
Det gula Brynäs i cupfinal mot CSKA Moskva
 
”Jag vågar förresten påstå att Brooklyn Tigers kämpar aldrig gjort en bättre match. Allra helst då de två sista perioderna som var helt fantastiska. Den sista vann Wickbergs boys till och med – 2–1. Och det var fullt välförtjänt. Ingen orättvisa hade heller skett om den ryska björnen åkt på ett femte baklängesmål – och att Brynäs kvitterat ryssarnas till synes säkra 5 –1-ledning” .
– Keb Erikssons krönika, från Gefle Dagblad den 20 februari 1971.

 
Den 19 februari 1971 spelades Europacupens final mellan Brynäs IF och CSKA Moskva.
 
I den första omgången var det 5000 åskådare på plats för att bevittna Brynäs ta sig an det här storlaget från Sovjetunionen. Ingen trodde att Brynäs skulle ha någon chans över huvud taget och ryssarna fick till sig en 3–0-ledning tidigt i matchen innan Hans "Virus" Lindberg lyckades få till en reducering. Matchen slutade 6–2 till CSKA och Brynässpelarna påstås ha beskyllt det lätta motståndet i Sverige för att man inte var vana vid det tempo som CSKA Moskva bjöd på. En av dem var Stefan "Lill-Prosten" Karlsson som ansåg att Brynäs enkla vardag gjorde Gävleklubben ovan med ett sådant intensivt spel.

Brynäs hade spelat den första matchomgången i sina klassiska svarta klubbdräkter, och det hade blivit klagomål från TV-publiken. För uppenbarligen hade det varit svårt att se skillnad på Gävleklubbens svarta matchställ och Moskvas röda matchställ för de som fortfarande hade en TV som enbart visade svartvit bild i rutan. På den här tiden började förstås tv-apparater i färg bli ett alltmer vanligare inslag i det svenska hushållet, men det var ingen självklarhet för alla.  
 
En lösning var förstås för Brynäs att enkelt plocka fram det vita bortastället. Men matchen var speciell, det är inte alltid man möter lag som CSKA Moskva i en Europacup-final, och det fanns ju det där gula matchstället som bara låg och dammade – därför, inför den andra finalomgången, äntrade Brynäs isen, kanske till mångas förvåning, i sitt gula matchställ när det var dags för den historiska cupfinalen mot CSKA inför 6500 hemmaåskådare.
 
Den gula tröjan nämns bland annat i Keb Erikssons krönika, som publicerades i Gefle Dagblad 1971, när han skriver:

 ”Folkhavet, 6500, nära nog kokade av upphetsning och man trodde att taket skulle lyfta sig. Publiken gjorde allt för att hjälpa fram sina för dagen gulklädda Brynäsfavoriter”.
 
CSKA var på förhand storfavoriter efter att man tidigare kört över Gävleklubben, och ryssarna hade också börjat matchen starkt. Efter två minuter kom det första ledningsmålet, men Brynäs Tord Lundström svarade upp med ett snabbt kvitteringsmål. Sedan blev det CSKA för hela slanten och Brynäs fick pausvila med att ligga under 1–4. Det hjälpte inte ens att ha den legendariske målvakten Wille Löfqvist som burväktare när CSKA superformationer forcerade fram.

Den andra perioden inleddes även den med ett snabbt ledningsmål för CSKA som då ledde med 5–1. Sedan svarade Brynäs upp med en rejäl uppryckning genom bland annat Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson och Lars-Göran Nilsson och tog matchen till ett 5–4-läge. En matchsituation som fick ryssarna bekänna färg innan Valerij Charlamov, vars ostoppbara kedja redan hade gjort fyra mål, fick med sig 6–4-målet i matchens slutskede.
 
Brynäs fick se sig besegrade. Men det var en historisk match där Brynäs visade på en enorm krigarinsats mot det som ansågs på förhand vara ett överlägset CSKA. Även ryssarnas tränare Anatolij Tarasov uttryckte sig imponerat om Brynäs, då han hävdade efter matchen att nu har Sverige inte bara ett starkt landslag, utan också ett klubblag i världstoppen.

Och för att citera den legendariske Keb Eriksson på nytt:

”Har sällan sett ett ryskt hockeylag vara mer skärrat. De förvånade med att många gånger uppträda som rena nybörjare, missade passningar och slog puckar i blindo. Det var rena turen som räddade ryssarna från ytterligare ett baklängesmål. Brynäs spelade då ut CSKA! Det var bara pricken över i:et som fattades. Den femte fullträffen”.

Förutom publiken som var på plats under matchen mot CSKA och TV-publiken som fick unna sig en periods TV-tid (mer tv-tid än så var det inte på den tiden), var det enbart i tidningarna som det publicerades bilder om matchen, dock svartvita bilder – och i svartvitt kan färgen gul lätt mistas som vit.

Det var bara i några få enstaka andra publikationer på slutet av 60-talet och början på 70-talet som det gula matchstället fick synas i färg. Dessa bilder är därför att betraktas som sällsynta och svåra att få tag på. Det och tidens gång har förmodligen bidragit till att det gula matchstället blivit bortglömt. Och många äldre spelare som lever kvar än idag minns inte ens att man en gång i tiden hade ett gult reservställ.
 
Det gula matchstället må vara bortglömt av den breda massan, men blickar vi i backspegeln på Brynäs historia finns den där som en parentes. För den har faktiskt använts i en av Brynäs mest historiska matcher. 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2022-04-20 10:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs