Dagens VM – Amerikanskt dubbelrekord – Österrike hotar finska VM-drömmen

I Dagens VM går vi igenom höjdpunkterna från söndagens händelser i hockey-VM.

Johnny Gaudreau skrev om USA:s hockeyhistoria
Det var under USA:s brutala överkörning mot Kazakstan som Culumbus-forwarden Johnny Gaudreau skrev om amerikansk hockeyhistoria. USA vann med 10–1, och Gaudreau stod för ett mål och fyra assist, totalt har det blivit elva poäng på sex matcher i det här mästerskapet. Men Gaudreau har gjort totalt 43 poäng för USA under hans karriär i ett hockey-VM, han gick därmed om Patrick Kanes i flest antal poäng i VM i historien för USA.

Bröt 75 år gammalt rekord
Det var inte bara Gaudreau som skrev amerikansk hockeyhistoria mot Kazakstan. Även Brock Nelson, som gjorde USA:s tredje mål idag, vilket var hans 19:e mål i ett hockey-VM – och därmed är han den som gjort flest mål för USA i ett hockey-VM sedan Bruce Mather gjorde sitt 19:e mål i VM 1949.

Österrike hotar Finland
Österrike besegrade Norge med 4–1. Segern innebär att österrikarna har lika många poäng som Finland, och placerar sig på en fjärde placering. Finland har en match mindre spelad, och har förvisso en enkel prövning mot Danmark, men dessvärre ett svårare motstånd i Schweiz som väntar. Österrike däremot har endast jumbolaget Storbritannien kvar att spela mot i gruppspelet.

Österrike kan bli en finsk mardröm om den sista slutspelsplatsen.

Bowen Byram missade dagens match
I matchen mot Finland tryckte Bowem Byram upp klubban mellan benen på Jesse Puljujärvi. Idag kom beskedet att den kanadensiske stjärnbacken stängs av en match – och missade därför dagens viktiga möte mot Schweiz.

Dylan Cozens tvåmålsskytt
Trots den tunga avstängningen på Byram lyckades Kanada att vinna över Schweiz. Kanske en av turneringen hittills mest underhållande matcher där båda lagen visade på sin bästa ishockey. En av stjärnorna blev Dylan Cozen som blev målskytt redan innan två minuter av matchen hade spelats, för att sedan få till ytterligare ett mål i den andra perioden.

3–2-segern innebär att Kanada klättrar upp på ledning i Grupp A och har allt i sina händer att vinna gruppen inför gruppspelets sista match mot Tjeckien.