Dagens VM – femte dagen

Dagens VM går vi igenom höjdpunkterna från tisdagens händelser i hockey-VM.

Jättetalangen bakom Norges nolla
Äntligen fick norrmännen jubla, och det blev en 2–0-segern mot Danmark. Det var den norska supertalangen Michael Brandsegg-Nygård som smällde in 1–0-målet, assisterad av Norges störste spelare, Mats Zuccarello. Resultatet höll i sig fram till att Norges Henrik Haukeland gjorde 2–0 framför tom målbur. Tre viktiga poäng för Norge som kämpar med att behålla sin plats i A-divisionen.

Lettland grupptvåa
Slovakiens seger mot USA igår har öppnat upp för letterna att verkligen ta sig an Grupp B på allvar. Två mål i den andra perioden räckte för seger mot Kazakstan. Det innebär att Lettland ligger nu på en andra placering efter Sverige.

Österrikes historiska upphämtning
Kanada leder med 6–1 inför den sista perioden och hela världen tror att matchen redan är klar. Då hittar Österrike en växel de inte troddes äga – och reducering efter reducering, där Peter Schneider också blir tvåmålsskytt tar matchen till 6–6 och en förlängning. Kan ha varit den största upphämtningen i VM-sammanhang sedan Sveriges 5–1-underläge till 5–5 mot Finland 2003. Förlängningen skulle dock bara ta 15 sekunder innan Kanada avgör.

Justin Addamo tvåmålsskytt för Frankrike
Frankrike är ett av de länder som haft en riktig jobbig inledning på säsongen. Men i matchen mot Polen vände lyckan. Först blev Justin Addamo tvåmålskytt i den första perioden, sedan fick fransmännen till två mål till i mittperioden. Det fjärde målet gjordes av NHL-forwarden Pierre Edouard Bellemare, som vi känner väl till i Sverige efter hans två säsonger i Leksand och fem i Skellefteå. Matchen slutade

Kan tyskt krismöte ge resultat?
Under onsdagen spelas fyra matcher. Tjeckien möter Danmark, och Schweiz får möjlighet att fortsätta tävla i toppen av sin grupp när man står som favoriter inför mötet mot Storbritannien. Även Slovakien har goda möjlighet att stärka sina positioner mot nykomlingarna Polen. Efter den brutalt tunga förlusten mot Sverige stängde Tyskland in sig på hotellet för ett ordentligt krismöte. Frågan är om det ger resultat nu när de ställs mot grupptvåan Lettland.