Dagens VM: Sverige med historiskt målrekord – NHL-spelare förstärker mästerskapet

Dagens VM: Sverige med historiskt målrekord – NHL-spelare förstärker mästerskapet

I Dagens VM går vi igenom höjdpunkterna från fredagens händelser i hockey-VM.

26 historiska sekunder
Det blev en minst sagt komfortabel seger för Sverige mot ett Lettland som drömmer sig tillbaka till fjolårets VM-succé. 7–2 till Tre Kronor är bevisligen stor klasskillnad mot förra årets bronsmedaljörer. Men det som stack ut i den här matchen var den historiska händelsen i andraperioden.
Lettland kvitterade starkt till 2–2, och det hade kunnat blivit match av det här – men då utökar Fabian Zetterlund till 3–2, 17 sekunder senare gör han 4–2 och nio sekunder senare slår Joel Eriksson EK in 5–2. Tre mål på 26 sekunder – det är snabbast någonsin i ett hockey-VM, och jag undrar om inte Fabian Zetterlund också toppar vid rekordhållningen med att bli tvåmålsskytt på 17 sekunder?

NHL-förstärkningar – till konkurrenterna
Natten till lördagen åkte Boston Bruins ur Stanley-Cup slutspelet och direkt började det spekuleras om att både David Pastrnak och Pavel Zacha skulel ansluta till Tjeckien. Pavel Zachas pappa ska även ha sagt i tjeckiska Idnes sagt att han tror att båda kommer komma och förstärka värdlandet.
USA får också en ny NHL-förstärkning i form av Washingtons succémålvakt Charlie Lindgren.

Schweiziskt målfyrverkeri
Schweiz är ett land som då och blommar upp i mästerskapen. Årets hockey-VM kan mycket väl bli ett sådant blommande Schweiz-år. I matchen mot Danmark fick Schweiz ledningen tidigt i matchen och när tredje perioden var slutspelat vann de med hela 8–0. En av Schweiz största segrar i modern tid.

Finlands andra raka förlust
Det är ett tungt VM för Sveriges rivaler i öster. Finland hoppades på att komma tillbaka efter chocken från Österrike i torsdags. I dagens match mot Kanada såg det också till en början ut som att Finland hade repat sig och ledde matchen med 2–0 efter bara fyra minuter spelat. Men Kanada växte sig in i matchen och vann till slut med 5–3. Förlusten blev därmed Finlands andra raka förlust i den här turneringen och tappar mark i gruppspelet.

Polen kvar på jumboplatsen – nollad i Powerplay 
Polen inledde den här turneringen oerhört stolta över att vara tillbaka efter 22 års frånvaro. Nu, så här i slutet av gruppspelet är det nog inte lika roande. Dagens 2–4-förlust mot Tyskland håller Polen sist i Grupp B. Det är heller ingen större tröst att Polen har 0 % i Powerplay – sämst i hela turneringen, det vill säga att till och med Storbritannien har bättre flyt i spel i numerärt överläge – och det säger en del.

Poänglösa britter
… Men sist i hela turneringen ligger Storbritannien. Britterna åkte under kvällen på en tung förlust mot hemmanationen Tjeckien, som i sin tur tar ledningen i Grupp A. Det har inte blivit en enda vinst för Storbritannien som är den enda poänglösa nationen i hela turneringen. Kanske ser man sin chans mot Norge på måndag, norrmännen gör även dem en blek turnering.

Toppmöte väntar
Det pågår just nu en gastkramande toppstrid i Grupp A, där Tjeckien leder i dagsläget med totalt 15 poäng, dock har tjeckerna en match mer spelat än övriga lag. Tvåa ligger Schweiz med endast bättre målskillnad i jämförelse med trean Kanada – de har båda 14 poäng vardera.
Det är endast två matcher kvar av gruppspelet och under söndagen ställs just Schweiz och Kanada mot varandra. Det kan alltså vara en avgörande match vi har framför oss.


Dagens resultat
Danmark-Schweiz, 0-8
Lettland-Sverige, 2-7
Kanada-Finland, 5-3
Tyskland-Polen, 4-2
Tjeckien-Storbritannien, 4-1
Frankrike-Slovakien, 2-4

Söndagens matcher
Norge-Österrike, 16:20
USA-Kazakstan, 16:20
Schweiz-Kanada, 20:20
Slovakien-Lettland, 20:20
 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2024-05-18 23:29:29
Author

Fler artiklar om VM 2024