Hovet, Johanneshov, 2024-10-16 19:00

AIK - Djurgården

Dags för derby mot "unga hungriga" Djurgården
Daniel Ljungman bör bli bättre och bättre för varje match.

Dags för derby mot "unga hungriga" Djurgården

Så har vi då kommit fram till det första derbyt för säsong 2024-25. Imorgon ska AIK ta sig an Djurgården på Hovet. Precis som förra året gäller det när det är derby på Hovet att endast hemmalagets supportrar är välkomna. Vi kan således se fram emot ett svartgult Hov imorgon kväll. Regeln med endast hemmafans har hittills gynnat AIK som vann de gånger hemmafanspremisserna gällde förra säsongen.

Förutsättningarna för ett jämnt och spännande derby ser annars ut att vara stora. Djurgården ligger sexa en poäng före AIK som är placerat på en sjundeplats i tabellen. AIK kommer till spel med vässat självförtroende efter fyra raka segrar. Djurgården i sin tur har tagit poäng i samtliga av säsongens åtta matcher, dock har fem av lagets matcher gått till förlängning. Oavgjort och förlängning har alltså varit lite av DIF:s melodi hittills.
 
Två av dessa matcher har givit Djurgården bonuspoängen medan de har fått nöja sig med en pinne vid tre tillfällen. Vilket lag som är bäst i läge nu är svårt att sia om. AIK är inne i en winning streak men det ska medges att segrarna tagits mot lag som befinner sig i tabellens bottenskikt.
 
Nå, alla segrar är segrar och alla poäng räknas. Imorgon är det ändå läge för att visa att AIK kan slå även lag som man har före sig i serien. En sådan seger har bärgats hittills - den mot Kalmar i omgång tre. Gör Gnaget om det mot Djurgården imorgon tar laget klivet upp till en av de åtråvärda topp-sex-platserna. Jag vet, det är långt kvar på säsongen men poäng som spelas in i oktober är i slutändan lika mycket värda som poäng man vinner i mars.
 
Vad talar då för AIK - förutom de fyra raka vinsterna? Kanske inte jättemycket. Genomgående för säsongen har varit att laget har svårt att göra matcher som är rakt igenom bra. Senast var period ett usel och alla matcher har innehållit lite för många dåliga faser. Förhoppningen är att slarv och hafsigt spel - som vi sett lite väl mycket av - ska jobbas bort och att AIK därmed blir tydligare och mer fokuserade över mer än kanske halva matcher.
 
Nu är derby alltid derby och det borde borga för att tändningen och fokus ligger på nivå 110% från första till sista nedsläpp. Det kommer absolut att krävas då vi vet att derbyn inte brukar vinnas av det lag som spelar bäst ishockey utan av laget som klarar av att ha en hög intensitet och klara av den höga anspänningen utan att bli övertända och därmed göra onödiga misstag eller dra på sig vansinniga utvisningar.
 
Djugården kommer i år till spel med ett ungt och hungrigt lag. Killar som Weigel, Krüger och Brodin har absolut potential och över tid kan säkert både Patrick Thoresen och Dick Axelsson - förutsatt att de matchas försiktigt i en omhändertagande omgivning - bli något. Skämt åsido. Vi kan skoja om Djurgårdens pensionärskaraktär men sanningen är att det finns mycket rutin och erfarenhet hos de nämnda spelarna vilket kan vara avgörande när det gäller att hålla huvudena kalla under den anspänning som ett derby innebär.
 
För AIK:s del känns det ändå lite som att ”tiden talar för oss”. Scott Pooley har anlänt och börjat producera. I lördags fick vi se Daniel Ljungman på isen och han borde bli bättre och bättre för var dag. Jonathan Stålberg har tagit det förtroende han fått mellan stolparna och de inledningsvis bedrövliga siffrorna i special teams har börjat hyfsa till sig.
 
Med det sagt får kanske ändå Djurgården gälla som knapp favorit. Laget ligger före i tabellen och har ännu inte gått poänglösa från isen i år. Sviter är nu trots allt till för att brytas och fortsätter AIK att bli bra på det som varit dåligt och bättre på det som redan varit bra finns det hyfsade förutsättningar för att Djurgården ska åka på säsongens första nollpoängare.
 

Mattias Lundqvist2024-10-15 10:30:55
Author

Fler artiklar om AIK