Brynäsbloggen: En gratisbiljett kan betyda så mycket mer

Brynäsbloggen: En gratisbiljett kan betyda så mycket mer

Jag är lite sen med det här inlägget, men ämnet är aktuellt oavsett. 

Den 29e april läste Brynäs upp brev från Öppenvården där individer skriver till föreningen om hur Brynäs IF och hockeyn har hjälpt deras vardag. Och jag vill lyfta fram detta lite till genom bloggen. 

SPELARNA LÄSER UPP BREVEN FRÅN ÖPPENVÅRDEN HÄR

Jag själv jobbar inte med behandling, men via kollegor som gör det (bla Öppenvården) har jag hört historierna om hur människor, särskilt unga med social fobi, har övervunnit sin rädsla tack vare Brynäs IF. Där kärleken till en förening blir så pass stark och drömmen att se dem live, med stöd av kontaktperson, behandlare eller någon annan gör att man tar sig till Gavlerinken, där tusentals människor samlas och ser en hel hockeymatch. 

För dem allra flesta är det en bagatell att gå på hockey. Men för en person med social fobi, eller andra svårigheter är det ett maratonlopp att sitta där tillsammans med oss andra. Säkerligen en situation full av ångest och förberedelse dagarna innan. 

Men att ge ut gratisbiljetter genom bland annat Öppenvården är för Brynäs ett bra sätt att erbjuda ett verktyg för den enskilda individen att gå igenom en personlig förändringsprocess.

Det här är förstås ingenting som är unikt Brynäs eller En bra start. Alla elitföreningar får mer eller mindre liknande brev eller mejl då och då. Men Brynäs IF lyfter fram den här sociala kraften som idrotten har på ett betydligt konkretare sätt än någon annan idrottsförening, vilket jag tycker är viktigt. Kanske kan det bidra till att fler elitidrottsföreningar tänker om, och förstår vikten av vilka möjligheter man ger genom att dela ut desto fler gratisbiljetter till just de organisationer och myndigheter som varje dag jobbar med människor som är i behov av stöd eller har socioekonomiska svårigheter.

Kikar vi det ur ett idrottsligt värdegrundsperspektiv går det helt i linje med allas rätt att faktiskt delta utifrån sina förutsättningar. Alla har rätt att vara delaktig inom ishockeyn, inte bara framför TV-rutan utan också kunna vara där på plats i arenan. Jubla tillsammans med alla andra, bli besviken tillsammans med alla andra. Att få vara en del av idrottsrörelsen på ett eller annat sätt. 

Jag säger inte att Brynäs, eller idrotten överlag är den direkta avgörande faktorn till förändring. För någon kanske det är det, men definitivt inte alla. Utmaningarna är ofta mer komplexa än så. Men idrotten kan vara ett av många verktyg som gör att en människa finner både kraft och mod att övervinna sina sociala hinder som annars har känts varit en omöjlighet. Det kan vara ett sätt att finna såväl självförtroende och självkänsla till att våga på annat, och kanske… någon gång i framtiden också kunna stå till arbetsmarknadens förfogande, komma närmare sin familj och vänner och få vara delaktig med samhället. 

För många är delaktigheten i idrotten en livsavgörande betydelse. Det kan vara en grundpelare att bli kvitt missbruket, hålla den psykiska ohälsan någorlunda i schack eller bota den annars så krävande sociala fobin. Det blir en form av ett sammanhang att få känna att man är med, och vi människor har behov av att kännas oss delaktiga i olika sociala sammanhang. Det är grundläggande för att vi ska må bra. 

När jag studerade på universitet för några år sedan fick jag lära mig att om jag under hela min karriär hjälper två-tre personer så att de slutligen står helt på egna fötter utan behov samhällets hjälp, om det så handlar om missbruk eller annat, så har jag tjänat in samhället min livslön gånger två. 

Tar man det perspektivet i ett socioekonomiskt tänk i det här ämnet är det lätt att förstå att en enkel matchbiljett därför kan vara av stor ekonomisk betydelse. 

Kanske att 99% av alla biljetter som ges bort är inget mer betydande än en enkel gratisbiljett. Men lyckas vi hjälpa en person av hundra, eller till och med en av tvåhundra genom detta så har vi ändå vunnit något. Jag vill nästan bestämt påstå att förr eller senare kommer också Brynäs som enskild klubb att tjäna på det. 

Fortsätt att ge Brynäs.

Både ni och vi, tillsammans, blir vinnare.

Till resten av SHL – haka på!

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2019-05-08 18:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs