Fem frågor efter bortaförlusten
Mantas Armalis storspelade igen – men det räckte inte för Djurgården.

Fem frågor efter bortaförlusten

Djurgårdens grundspel fortsätter att hacka. Trots en stark slutforcering mot Malmö så räckte det inte hela vägen för stockholmarna. Vi ställer oss fem frågor efter 2–3-förlusten.

Hur är status med Rakhshani?
Djurgårdens spetsforward spelade endast sex minuter mot Malmö innan han klev av matchen med en tänkbar skada. Med tanke på hur tunn mesta mästarnas trupp är på forwardssidan är det riktigt jobbiga nyheter för stockholmarna. Laget behöver all spets som de kan få för att hävda sig – och Rakhshani är en spelartyp som ofta kliver fram och står för de avgörande prestationerna i offensiv zon. I dagsläget finns det ingen anledning att stressa upp sig, eftersom orsaken till Rakhshanis frånvaro är oklar. Men ett tungt skadebesked för amerikanen är det sista Djurgården behöver nu.

Vad händer med spelidén?
Matchen mot Brynäs var stundtals en mardröm, förutom slutforceringen. Och mötet med Malmö var tyvärr och snuddade på samma bottenlösa nivå flera gånger om och hade på många sätt en liknande matchbild. Djurgårdens agerande överlag var passivt och ostrukturerat – och det kändes som att varken backarna eller anfallarna hade en tydlig plan med sitt spel på isen. Tanken är att mesta mästarna ska läsa av situationerna på isen och agera utefter det som händer, men mot Malmö såg det mest tafatt och förvirrat ut. Laget måste slipa rejält på grunderna framöver.

Hur lång blir boxplay-sviten?
Om det är något som verkligen rullar Djurgårdens väg just nu så är det spelet i numerärt underläge. Trots att laget har fått elva boxplay mot sig har stockholmarna fortfarande inte släppt in en enda puck i spelformen. Till skillnad från försvarsspelet i fem mot fem, där laget har stora svårigheter att sortera in motståndarna, misslyckas med utrensningarna och krånglar till uppspelen, så spelar Djurgården resolut och strukturerat i BP. Spelare som Tom Nilsson, Linus Arnesson, Ludvig Rensfeldt och Marcus Högström drar ett tungt och effektivt lass i spelformen.

Har Strandberg varvat upp?
Operation i somras. Och en tung försäsong. Självklart finns det anledning att tro att Sebastian Strandberg kommer att varva upp allt mer – men det var extra glädjande att han fick trycka dit säsongens första balja i mötet med Malmö. Ser vi till stjärncenterns inledning av SHL-säsongen har den varit rätt blek och Djurgården har betydligt mer att kräma ur 29-åringen. Med Jacob Josefson borta – och några matcher kvar innan Peter Holland gör debut – måste Strandberg kliva fram och visa vägen för sitt lag. Vi vet alla vilken skyhög kapacitet han sitter inne på.

Varför vaknar laget så sent?
Vändningen mot Brynäs var riktigt mäktig senast – och mot Malmö var Djurgården snubblande nära att upprepa samma bedrift efter att Linus Videll skickat iväg ett chansskott som letade sig in till 3–2. När väl kniven är mot strupen är det som att Djurgården blir ett helt annat lag som naglar sig fast i motståndarnas zon och bara pumpar på med energisk skridskoåkning, rejäla passningar och tryck mot kassen. Glädjande nog tycks laget inte ge upp, vilket tyder på moral i gruppen. Mindre glädjande att laget tycks spela loss först när det återstår några minuter kvar av matcherna.

Anton Högsander2021-09-23 22:20:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen