Fem frågor efter grundseriens sista
Mål från Strandberg och Poirier räckte inte för att jaga ikapp Oskarshamn.

Fem frågor efter grundseriens sista

Djurgården kliver in i kvalspelet med ett sargat självförtroende. I grundseriens sista match kom fjärde raka förlusten för mesta mästarna när Oskarshamn segrade med 3–2. Vi ställer fem frågor efter förlusten.

Hur många frilägen?
Framåt så hade Djurgården under stora delar av matchen en bra energi, med många vunna sargdueller, en hel del tryck mot kassen och bra pucktempo i den offensiva zonen. Men bakåt? Herrejävlar, alltså. Gästerna bjöd hemmalaget på orimligt många frilägen – där Oskarshamn gång på gång slog en öppnade passning till helt fritt läge mellan två helt passiva DIF-försvarare. Och då ska vi inte ens prata om stockholmarnas markeringsspel, där det tjuvrusades friskt mot pucken. Ska kvalspelet bli en solig historia måste Djurgården tajta till sin defensiv. Det funkar inte att bjuda motståndarna på så ofantligt mycket yta. Det är dags att höja sig – och det rejält.

Vad betyder fördelen?
Trots noll inspelade poäng så kommer Djurgården att få den eftertraktade hemmaplansfördelen mot Timrå i kvalet. Anledningen? Rögle gjorde jobbet mot just Timrå och vann med 2–0 i den sista omgången. Med tanke på hur iskalla Timrå är på bortaplan så kan den här fördelen visa sig bli helt avgörande i slutändan. Med det massiva stödet som kommer att vara på Hovet borde vi se ett övertaggat Djurgården redan nu på lördag i den första kvalmatchen. Nu gäller det bara att hålla nerverna i balans. Trycket både inifrån och utifrån lär vara enormt på spelarna. Någonstans gäller det att kunna släppa ångesten och bara köra inför världens bästa hemmapublik.

Är han i storform?
Han var uträknad på grund av sin tunga skada – men kom tillbaka oväntat snabbt. Och visst ser Sebastian Strandberg mer spelsugen ut än på länge. I matchen mot Oskarshamn gjorde centern åter igen en riktigt fin insats, där han flera gånger om dundrade fram på kanten och slängde in farliga genomskärare mot kassen. Hans fullträff, som innebar 1–3, var ett härligt slagskott som verkligen satt där den skulle efter en tjusig framspelning av William Eklund. Nog luktar det storform om Strandberg. Något som kan bli oerhört viktigt i kvalspelet – eftersom Strandberg har förmågan att driva en hel kedja med sitt vassa spelsinne. Blir han den slutgiltiga hjälten för Djurgården?

När lossnar det?
Det är så enormt tjatigt att hela tiden ta upp powerplay-spelet, men vad ska man göra när pucken aldrig vill in? Mot Oskarshamn fick laget chansen tre gånger, men lyckades inte överlista hemmalagets målvakt. Det som däremot var glädjande att se var att pucktempot var betydligt mer uppskruvat i de två första PP-lägena, där laget verkligen lät gummitrissan göra jobbet. Tyvärr kom det för få avslut på kassen – och självklart saknades Eric Gelinas på blålinjen lite extra. Att Djurgården kliver in i kvalspelet med 21 raka powerplay utan mål är verkligen inte en betryggande känsla. Det är bara att hoppas att spelformen inte blir den som avgör matchserien mot Timrå.

Läget i truppen?
Djurgården saknade ett gäng viktiga pjäser mot Oskarshamn i form av Marcus Sörensen, Eric Gelinas och Jonathan Lekkerimäki. Gällande de två förstnämnda finns det förhoppningar om spel till på lördag i det första kvalmötet med Timrå. Beträffande Lekkerimäki har vår redaktion fått uppgifter på att han är fortsatt sjuk (ej petad) och enligt sportchef K-G Stoppel är det citat ”tveksamt” att supertalangen är spelbar snart. Självklart ett enormt tungt avbräck för Djurgården, som behöver Lekkerimäkis bössa – inte minst i powerplay. Sedan tidigare så återfinns Niklas Svedberg, Marcus Högström, Pontus Johansson, Tom Nilsson, Jacob Josefson och Manuel Ågren på skadelistan.

Anton Högsander2022-03-24 22:04:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen