Fem frågor efter uddamålsförlusten
Joakim Fagervall har fortsatt mycket att slipa på i Djurgårdens grundspel.

Fem frågor efter uddamålsförlusten

Under onsdagen reste Djurgården till Västerås och kammade hem noll. Vi samlar ihop fem frågor efter 2–3-förlusten i träningsmatchen.

Är han på gång offensivt?
En spelare som kommer att bära ett stort ansvar på backsidan under den här säsongen är Linus Arnesson. Försvararen sitter inne på massor av värdefull rutin och har tidigare under karriären varit uppe på landslagsnivå. Hittills har 27-åringen visat upp ett helt okej spel i egen zon, men även fått fart på produktionen framåt. Mot Västerås kom backens andra fullträff den här försäsongen, när han pricksköt in 1–1 efter en fin passning från Tim Söderlund. Förhoppningsvis kan Arnesson fortsätta att bidra framåt. Han har ett fullgott allroundspel i sig, det gäller bara att han plocka fram det oftare.

Blir powerplay en fullträff?
Nej, det finns inte så mycket att ta med sig från den här matchen. Men powerplay? Det glödde! Redan i det första numerära överläget radade Djurgården upp heta målchanser, där laget hotade med effektiva diagonalpassningar som drog isär Västerås box rejält. Dessutom var pucktempot högt och alla rörde sig på ett tillfredställande sätt. Bortalaget fick ytterligare en chans i powerplay – och den gången ringde det också när Marcus Krüger rakade in en retur precis framför Västerås målbur. Här har mesta mästarna helt klart någonting att bygga vidare på. Spelformen såg lovande ut.

Var finns linjerna i spelet?
Efter den jobbiga 1–8-förlusten mot Frölunda, men också den virriga insatsen mot Almtuna, fanns det hopp om att få se ett mer samlat och fokuserat Djurgården mot Västerås. Så blev det tyvärr inte, även om det inte riktigt var lika illa som de två tidigare matcherna. Stockholmarna har fortsatt svårt att sortera i egen zon, hittar inte rätt i sin gap control och saknar flytet i uppspelsfaserna. Självklart underlättade det inte att Kevin Karlsson (sjukdom) och Calle Odelius (landslaguppdrag) saknades, än mindre att Cameron Schilling fortfarande inte har anslutit till laget. Men grunderna sitter inte. Och det i sig är oroväckande.

Hur skötte sig Lindbom?
Efter JVM-äventyret är Carl Lindbom tillbaka i Djurgården och fick chansen direkt mellan stolparna mot Västerås. 19-åringen stod för en stabil insats, klev fram med några fina räddningar – men släppte också in 1–3-målet mellan benen alldeles för enkelt. Det blir intressant att se framöver vem av burväktarna som kniper förstaspaden. Matthew Galajda har blandat och gett hittills, men också haft usel hjälp från försvararna. Ska Djurgården gjuta ihop ett sammansvetsat försvar måste målvakterna också ha rätt draghjälp från backarna. Det går liksom hand i hand.

Början på fler heta möten?
Det var träningsmatch i ABB Arena Nord i Västerås, men det märktes inte med tanke på de heta känslor som svallade på isen. Flera gånger om så rök spelare ihop med varandra och det kändes att det var irriterat. Speciellt hemmalaget var rejält påkopplade och inställda på att krypa under skinnet på Djurgården, vilket med all tydlighet pekar på hur det kommer att se ut den här säsongen. Många – eller snarare alla – lag kommer att gå all in för att slå mesta mästarna. Och det här var en försmak på just det. Premiärmatchen mot Västerås känns plötsligt ännu mer spännande nu.

Anton Högsander2022-08-24 22:25:00
Author

Fler artiklar om Djurgården