Fem frågor inför seriepremiären
Djurgården ser ut att vara helt skadefritt till premiären mot Västerås.

Fem frågor inför seriepremiären

Efter en lång sommar och en utdragen försäsong är det dags. Nu drar allvaret igång för Djurgården när Västerås väntar inför ett kokande Hovet. Vi ställer oss fem frågor till fredagens premiär.

Blir det heta känslor i matchen?
Djurgården och Västerås har redan känt på varandra den här säsongen, om än bara i en träningsmatch. Den gången fick mesta mästarna se sig besegrade med 2–3 och överlag var det en blek insats från stockholmarna. Det som däremot stannade kvar och fastande lite extra från mötet var de känslor som uppstod mellan lagen. Flera gånger om rök spelarna ihop med varandra och Västerås kändes riktigt påslagna. Får vi se en liknande matchbild nu? Det kan nog hetta till rejält.

Vem får chansen i målburen?
Matthew Galajda eller Carl Lindbom? Ja, vem får egentligen förtroendet i Djurgårdens första tävlingsmatch för säsongen? Blickar vi tillbaka på försäsongen har Lindbom ett visst försprång, även om Galajda spelade upp sig på slutet. Det är nästan hugget som stucket vem Joakim Fagervall kommer att välja att placera mellan stolparna. I vilket fall blir det extremt intressant att följa duons kamp om förstaspaden. Förhoppningsvis kan de driva varandra framåt och uppåt.

Kan laget få stopp på trion?
Västerås är ett av lagen som med största sannolikhet kommer att hålla hus i den övre delen av tabellen den här säsongen, kanske till och med i den absoluta toppen. Med det sagt finns det självklart ett gäng spelare att hålla extra koll på under fredagen. Målvakten Johan Gustafsson är väldigt rutinerad och har en fin säsong (92%) i backspegeln. Och offensivt måste Djurgården stänga ner Mikael Frycklund och Lukas Zetterberg som noterades för 50 respektive 46 poäng i fjol.

Blir det en flygande start?
Första matchen i Hockeyallsvenskan på åtta år står för dörren med allt vad det innebär. På Hovets läktare kommer det att vara fest och vi kan som vanligt räkna med ett enormt tryck från supportrarna. Frågan är då om DIF-spelarna ser till att ge sig själva en flygande start på det här äventyret, eller om det blir pyspunka? Man ska aldrig underskatta kraften i en bra inledning – och efter det senaste årets mörker skulle tre friska poäng i premiären kännas fullständigt underbart.

Vilka kommer att kliva fram?
En sak är säker: det kryllar av matchvinnare i Djurgårdens trupp och det finns många spelare – både unga och mer rutinerade – som kan stå för den där avgörande dragningen eller passningen. Med premiär på Hovet är det alltid lite extra intressant att se vilka som växer och vilka som försvinner ur matchbilden. Blir det kanske Noah Östlund som visar vägen? Eller sätter John Norman tonen? Kanske blir det någon av backarna som lyfter laget med sin prestation?

Läs även: I spåkulan: Poäng, målkung och MVP

Anton Högsander2022-09-22 19:48:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen