Fem punkter som pekar på kvalspel
Vid en närmare titt på Djurgårdens statistik är laget riktigt, riktigt illa ute.

Fem punkter som pekar på kvalspel

Efter en mardrömslik första halva av grundserien pekar det mesta på kvalspel för Djurgården till våren. Vi har kikat på lagets statistik och tagit fram fem punkter som tyvärr styrker det ödet.

Defensiven
Djurgården har haft enorma problem att få till ett stabilt försvarsspel – och statistiken talar tyvärr sitt brutala språk efter 27 spelade omgångar. Med 97 insläppta mål är mesta mästarna sämst i hela ligan. Fortsätter vi att gräva vidare i siffrorna är stockholmarna det lag som har släppt till flest skott i egen skottsektor, totalt 558 stycken. Kombinerar vi dessa två prestationer – eller icke-prestationer – är det kanske det tydligaste grundreceptet för katastrof. Om inte Djurgården stramar åt sin defensiv på ett dramatiskt sätt efter uppehållet finns det inget som räddar laget från kvalspel.

Offensiven
Defensiven blöder – och tyvärr ser det lika illa ut i anfallszonen. Med 59 fullträffar den här säsongen är Djurgården det lag som har gjort minst mål i hela SHL. Vi kan även se att endast 415 av lagets avslut har kommit från skottsektorn, bara Timrå är sämre i den grenen. Dessutom har Djurgården haft en makalös förmåga att släppa in matchens första mål – och i endast sju av de 27 spelade matcherna har stockholmarna lyckats få nätkänning först. Även den siffran är sämst bland alla SHL-lagen. Man kan lugnt säga att Djurgårdens offensiv inte håller måttet på den här nivån.

Poängsnittet
För den som har pluggat in sig på poängsnitt de senaste tio SHL-åren så går det att konstatera att det historiskt sett har krävts drygt 1,2 poäng i snitt per match för att klara sig undan de två sista platserna. Med tanke på att Djurgården just nu står på 0,70 poäng per match så lyser varenda varningslampa som finns. Utslaget över 52 omgångar så landar laget in på 36 inspelade poäng, vilket i så fall skulle bli den sämsta siffran sedan 2015/2016 då Karlskrona skrapade ihop 31 pinnar. Det krävs tyvärr en mirakulös uppryckning för att det här ska gå vägen för Djurgården.

Boxplay
Djurgården fick en riktigt stark start på säsongen i boxplay och lyckades under fyra raka matcher freda sitt mål i de numerära underlägena. Sedan dess har laget sjunkit som en sten i spelformen och i skrivandets stund så är faktiskt stockholmarna sämst i hela ligan med bleka 68,18 i boxplay-procent. Tillsammans med Oskarshamn har laget släppt in flest mål i de numerära underlägena, totalt 21 baljor. Ser vi till Djurgårdens powerplay så väger det upp något i special teams. 19,35% når upp till en niondeplats. Men det räcker inte på långa vägar för att sminka över det svaga boxplay-spelet.

Corsi
Med 27 spelade matcher så går det att ta fasta på en del trender – och corsi-statistiken är ingen rolig historia för Djurgårdens del. Även om den inte alltid avspeglar sig mot tabelläget så är ändå corsi ett verktyg för att få ett hum om laget är spelförande eller inte. Med en corsiprocent på blyga 45,64 är Djurgården näst sämst i hela ligan, vilket pekar på att laget inte ens har den underliggande statistiken att luta sig emot nu när det blåser. Kort och gott så har DIF styrt in på ett spår som just nu pekar rakt ner i avgrunden. Ramlar en ny huvudtränare in är det läge att låta den sätta sin fulla prägel på spelet.

Anton Högsander2021-12-13 07:17:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen