Fem tankar om deadline-värvningen
Precis innan transferfönstret slog igen vid midnatt fick Djurgården napp. Centern Emile Poirier är klar för klubben – här är fem tankar om värvningen.
Spelstilen
Nå, vad vet vi egentligen om Djurgårdens nye center? Emile Poirier sitter inne på en stark skridskoåkning, ett effektivt direktskott och har en förmåga att nosa fram en del heta lägen kring kassen. Dessutom finns det ett hett temperament hos kanadensaren, som vid flera tillfällen under sin karriär hamnat i slagsmål på isen. Med sina 188 centimeter och 89 kilo kan vi förvänta oss att han inte backar undan i närkamperna – och det finns en uppoffrande ådra hos honom, vilket 23 blockerade skott under den här säsongen pekar på. Lyckas Poirier att utnyttja sin fart och hårdhet kan han mycket väl bli en nyttig och rivig tvåvägsspelare som håller ihop sin kedja med en intensiv energi. Dock ska vi nog inte förvänta oss någon poängkung, även om 27-åringen kan blicka tillbaka på ett par poängstarka säsonger under sin karriär. Kring 0,5 pinnar per match känns som en rimlig förväntning.
Kontraktet
Djurgården har under en längre tid varit på jakt efter en center – och nu är den äntligen på plats. Ser vi till kontraktslängden så stannar Emile Poirier säsongen ut, vilket känns som en klok kontraktslängd på flera sätt. Dels för att han är oprövad på SHL-nivå, men också för att han – ärligt talat – var lite av ett andraval när deadlinen för övergångar precis var på väg att slå igen. Enligt K-G Stoppel hade Djurgården mer eller mindre säkrat toppcentern Daniel Audette enligt HockeyNews.se, men Örebro klev in i handlingar och snodde stjärnan med bara några timmar kvar av transferfönstret. Med tanke på de omständigheterna var det starkt jobbat av Stoppel och hans kollegor att håva in Poirier med så kort varsel. Visar det sig att värvningen av kanadensaren blir en fullträff finns garanterat en möjlighet till en förlängning. Han lär tillhör en relativt låg prisklass, till skillnad från exempelvis Audette.
Fjolåret
Emile Poirier har tagit lite av en ovanlig väg i sin karriär. Efter flera säsonger i AHL – och en handfull framträdande i NHL – bestämde han sig för att ta klivet till den slovakiska högstaligan för att representera HC Kosice. Första säsongen utanför Nordamerika blev succébetonad för Poirier, som noterades för 17 poäng (9+8) på 18 matcher. Dessutom skrapade han ihop till tre pinnar på fyra slutspelsmatcher. Efter den produktiva resan fick KHL upp ögonen för anfallaren, som därefter blev värvad av Dinamo Riga inför det här spelåret. Djupdyker vi i hans nuvarande säsong har ändå 27-åringen fått ihop till relativt respektingivande siffror i den ryska toppligan. 18 poäng på 39 matcher är helt okej, speciellt eftersom Dinamo Riga har varit en slagpåse under hela säsongen. Kikar vi på fler positiva siffror har Poirier smällt in hela fem powerplay-mål och stått för en tekningsstatistik på starka 53%.
Karriären
När det gäller toppar och dalar i Emile Poiriers karriär så hittar vi antagligen den högsta toppen precis i inledningen av hans karriär. Kanadensaren var nämligen en högt aktad talang under sina ungdoms- och juniorår som fullständigt öste in poäng i QMJHL med hjälp av explosiv skridskoåkning och vasst målsinne. 2013 valdes han som nummer 22 totalt i NHL-draften av Calgary Flames och spåddes en lysande framtid av flera experter. Även om det blev NHL-spel (totalt åtta möten) så kom aldrig Poiriers upp till sin skyhöga potential, utan fastnade istället i farmarligan där han noterats för 299 matcher genom åren, med 145 poäng som facit. Speciellt säsongen 2014/2015 sticker ut – då han dundrade in 42 poäng på 55 matcher och blev uttagen till AHL All-Star Game. Nu återstår det att se hur anfallaren passar in i svensk ishockey. Med tanke på hans fina skridskoåkning borde han smälta in bra.
Rollen
Det finns ingen tvekan om att Emile Poirier är tänkt att ersätta skadade Sebastian Strandberg och vi lär nog få se kanadensaren i rollen som andrecenter i laget, strax under Ludvig Rensfeldt i hierarkin. Djurgårdens nyförvärv är en mångsidig spelare som både kan göra mål och stå för assist – och han kan nyttjas i de flesta spelformer med ett gott resultat. Med fem fullträffar i powerplay den här säsongen vore det inte helt fel att ge honom förtroende i de numerära överlägena. Poiriers har, som tidigare nämnt, ett fullgott direktskott men vågar även sticka in näsan framför kassen och peta in returerna. Kanske skulle han fungera som ett bra pusselbit i en kedja med William Eklund och Jonathan Lekkerimäki? Eller varför inte placera honom tillsammans med en lirare som Tim Söderlund, som till största del livnär sig på sin höga fart. När det gäller istiden är det ingen galen gissning att Poirier lär klocka in kring 15 minuter per match under inledningen. Växer han in i rollen ytterligare kan han mycket väl utmana Rensfeldt om istiden, så väl i fem mot fem-spelet som i powerplay.