Finland inledde JVM med förlust - anfallsspelet inte tillräckligt kliniskt

Finland inledde JVM med att förlora mot Kanada med 5-2. Vissa ljusglimtar syntes i det offensiva spelet hos smålejonen, men idag var Kanada bättre på att förvalta sina chanser.

7:e back: Kalle Kangas

Målvakt: Niklas Kokko (Noa Vali reservmålvakt)

MATCHRAPPORT:

Första perioden

Kanada pressade på hårt efter matchens första tekning men det var Finland som fick det första målläget. Efter en minut spelades lagkaptenen Jere Lassila fri med Mathis Rousseau i Kanada-målet av Otto Salin men avslutet gick förbi.

Endast en minut senare var det dags för matchens första utvisning och Finlands första chans att visa upp sig i numerärt överläge, när Owen Beck åkte ut för en tackling mot sargen. Juniorlejonen fick inte alls spelet att stämma under det numerära överläget och det enda skottet mot mål ägde rum under överlägets slutsekunder när Kalle Kangas fick iväg ett skott från Kanadas zon men Rousseau kunde enkelt parera utan att släppa retur.

Efter fyra minuters spel var det Kanadas tur att få till ett farligt avslut på mål när Savoie spelades fri rakt framför Kokko men den finländska målvakten var med på noterna och räddade.

De finländska spelarna spelade ett självsäkert spel under periodens första tio minuter och efter sex minuter fintade Hämeenaho snyggt förbi två kanadensiska backar men avslutet gick förbi mål.

De riktigt farliga finländska målchanserna uteblev men med åtta minuter kvar på klockan var Poitras plötsligt helt fri med Kokko. Den finländska målvakten gick ner i spagat och stod för en ytterst fin räddning med plockhandsken och höll matchen vid 0-0. Endast 30 sekunder senare tappade Salin pucken i egen zon. Matthew Savoie snappade upp spelredskapet men Kokko var återigen väldigt bra med på noterna och stod för en fin benparad.

Kanada hade börjat ta över matchen allt mer men med fyra minuter kvar av perioden tappade man pucken vid mittzon. Den snappades upp av Pulkkinen som spelade vidare till Naukkarinen och plötsligt var både han och Hämeenaho helt fria med Roessau, pucken gick vidare till Hämeenaho som inte lyckades sätta in 1-0, istället stod Roessau för en imponerande räddning med plockhandsken.

Trots flera fina räddningar av Kokko tvingades han slutligen kapitulera, när Nate Danielson styrde in Maveric Lamoureux skott i mål med tre minuter kvar på klockan.

Finland försvarade sig bra efter målet men med 1:20 på klockan åkte Naukkarinen ut för en hooking-utvisning. Kokko stod för en bra räddning efter 30 spelade PP-sekunder och Finland klarade av att hålla 1-0 tills periodens slut trots numerärt underläge.

Andra perioden
Kanada lyckades inte förvalta sitt PP-läge och fem minuter in i perioden var det återigen Finlands tur att spela PP, när Cowan åkte på en tripping-utvisning. Det andra PP-spelet såg betydligt bättre ut än det första med mycket puckinnehav i Kanadas zon, men de riktigt farliga målchanserna uteblev.

Båda lagen hade sedan sina halvchanser men med 8:30 kvar på klockan var Jordan Dumais fri med Kokko och var ytterst nära att föra upp Kanada i 2-0 ledning med ett dragskott i stolpen. Kanada fortsatte att äga puck på finländsk zon och finländarna hade ytterst svårt att få bort pucken ur egen zon. Det straffade sig när Nate Danielson spelade fram pucken till Owen Allard som befann sig rakt framför Kokko och petade in 2-0.

Endast en och en halv minut efter 2-0 målet tog Kanada en ny utvisning genom Matthew Savoie och Finland fick chansen i numerärt överläge för tredje gången i matchen.

Nu gick det äntligen vägen. Med 4:54 kvar på klockan avfyrade Arttu Kärki ett skott mot mål och Aleksanteri Kaskimäki styrde in 2-1, ett resultat som höll sig till andra periodens slutsignal.

Tredje perioden
Matchens sista period inleddes med att Fraser Minten drog ner Hämeenaho och Finland fick återigen chansen i powerplay. Finländarna pressade på bra under powerplayspelet men fick inte pucken i mål, pressen fortsatte även efter PP-spelet var slut men något reduceringsmål blev det inte.

Med tretton minuter kvar på klockan fick Macklin Cellebrini iväg ett lågt skott på finländskt mål från nära håll som Kokko såg ut att rädda och domaren blåste av medan de kanadensiska spelarna strax efteråt började fira vid avbytarbåset. Efter videogranskning visade det sig att pucken gått över mållinjen och Kanada hade utökat ledningen till 3-1.

Finland fick ett till powerplay-läge med åtta minuter kvar men nu såg det återigen ut som under första perioden och förblev resultatlöst. De finländska PP-chanserna var inte slut än när man med fem minuter kvar fick en ny chans och passade på att plocka ut Kokko ur målet.

Något reduceringsmål blev det inte, istället satte Matthew Poitras in 4-1 i tomt mål, vilket såg ut att bli matchens slutresultat.

Finländarna ville snygga upp siffrorna lite och lyckades med det när Lassila satte in 4-2 med en minut kvar. Kanadenserna ville snygga upp siffrorna ytterligare och nu var det Maveric Lamoureuxs tur att sätta pucken i tomt mål när han satte in slutresultatet 5-2 med sex sekunder kvar på klockan.

Finlands nästa match spelas imorgon mot Tyskland kl.14:30 svensk tid.