Finland kom igång för sent men knep extra poängen efter straffar
Tungt slutresultat för de finska lejonen, men turneringen är ung än och vad som helst kan ännu hända!

En svag finländsk första period följdes upp av en lite bättre andra. I tredje perioden kom lejonen igång men fick inte pucken i mål och förlängning väntade. Efter fem intensiva förlängningsminuter drog Tjeckien slutligen det längre strået och vann matchen på straffar.

Veli Matti-Viitamäki-Jesper Mattila

Målvakt: Harri Säteri (Emil Larmi reserv)

MATCHRAPPORT:

Första perioden
Tjeckien inledde matchen piggt framför den vilda hemmapubliken. Värdlaget fick iväg några halvchanser mot mål under matchens första fem minuter, men Finland försvarade bra och Harri Säteri kunde enkelt parera skotten som kom emot honom.

Efter sju minuter började finländarna komma med i matchen betydligt bättre. Lejonen befann sig allt mer i tjeckisk zon, men hade svårt att skapa lägen vilket innebar att de farliga målchanserna uteblev.

Tjeckien tog sedan återigen tag i taktpinnen och fortsatte skapa halvchanser, medan Finland hade stora svårigheter med att ta sig ut ur egen zon. Med sex minuter kvar av perioden stod skottstatistiken 6-0 till Tjeckien.

Första perioden avslutades med en ytterst farlig tjeckisk målchans. Libor Hajek hade avfyrade ett hårt, bra skott från nära håll men Säteri var med på noterna och kunde parera och perioden avslutades vid ställningen 0-0.

Sammanfattningsvis var Tjeckien det bättre laget under första perioden och vann till exempel skottstatistiken med 10-1, men förutom Hajeks läge i slutsekunderna fick tjeckerna inte till de riktigt farliga målchanserna.

Andra perioden
Finland inledde den andra perioden med att få iväg sin första målchans. Iiro Pakarinen fick iväg ett skott mot mål som Dostali slog iväg. Saku Mäenalanen var nära att få en träff på returpucken, men den rensades iväg av en tjeckisk försvarare.
Tre minuter senare var det dags för matchens första utvisning, efter att Rasmus Rissanen fällt Lukas Sedlak och åkt ut två minuter för tripping. Finländarna klarade dock spelet i numerärt underläge galant och släppte inte tjeckerna till några farliga mållägen alls, fram till powerplayspelets slutsekunder, när David Spacek avfyrade ett handledsskott som Säteri enkelt parerade.

Finland fortsatte att spela ett bra defensivt spel även i andra, men hade fortsatta svårigheter att skapa några offensiva lägen.

Med 1:42 kvar på klockan av andra perioden hade Tjeckien pucken i mål genom Ondrej Palat. Finlands tränarteam valde att överklaga målet och fick rätt och andra perioden kunde slutligen avslutas vid ställningen 0-0.

Sammanfattningsvis var Tjeckien återigen det bättre laget i andra perioden och finländarna kan vara tacksamma att ledningsmålet dömdes bort. 17-6 i skott till Tjeckien efter andra.

Tredje perioden
Endast sekunder in i tredje perioden blev Mikael Granlund kapad och Finland fick chansen i powerplay för första gången. Kapten Granlund själv var ytterst nära att föra upp sitt lag i ledning, när han avfyrade ett vasst handledsskott som gick i ribban och ut.

Efter powerplay-spelet fortsatte Finland att skapa betydligt bättre målchanser än under matchens första två perioder. Pekka Jormakka fick iväg ett hårt skott på mål, sedan var det Juha Jääskäs tur, men Dostal i det tjeckiska målet stod för två starka räddningar. Under periodens slutminuter hade Jääskä ett till farligt läge men Dostal räddade snyggt med plockhandsken.

Med 54 sekunder kvar på klockan tog Tjeckien sin andra utvisning, när Radko Gudkas åkte ut för holding. Finländarna lyckades inte skapa några farliga mållägen och förlängning väntade.

Förlängning
Båda lagen hade sina chanser att avgöra matchen. Finlands spel i numerärt överläge fortsatte och först hade Granlund ett gyllene läge att göra mål, sedan spelade samma man fram Lehtonen som var ytterst nära att göra mål men Dostal lyckades parera iväg skottet med benskyddet.

Efter att Finlands spel i numerärt överläge var slut var det Tjeckiens tur att skapa målchanser. David Tomasek hade två målchanser och både Dominik Kubalik och David Kämpf hade sina lägen att göra mål, men Harri Säteri stod för en ytterst stabil insats mellan stolparna under hela matchens gång och förlängningen avslutades vid ställningen 0-0

Straffar
Oliwer Kaski var matchens första straffskytt. Han försökte sätta pucken mellan benen på Dostal, men misslyckades. Ondrej Kase fintade upp Säteri med en backhand och lyfte pucken i mål. Efter det väntade tre finländska missar, (Granlund, Puljujärvi och Kapanen) samt två tjeckiska missar av Krejcik och Palat, innan Roman Cervenka satte sin straff i mål och spelade hem två poäng för Tjeckien.

Finlands nästa match spelas mot Storbritannien kl.12:20 svensk tid på söndag.