Hovet, Johanneshov, 2024-10-23 19:00

Djurgården - Mora

Frågorna inför Mora hemma

Frågorna inför Mora hemma

Djurgården har haft stora bekymmer mot Mora på Hovet, får vi se ett trendbrott ikväll?

I Fredags bröts förbannelsen mot Almtuna och ikväll väntar nästa Bogey Team när Mora gästar huvudstaden. Här är några av frågorna vi vill få svar på. 

Conditioning break för Klasen
I skuggan av gårdagens stora nyhet, där Djurgården förbjuds att använda supporterartiklar under de tio kommande bortamatcherna, kom det fram uppgifter om att Linus Klasen petas mot Mora och Björklöven. Anledningen beror på att han behöver jobba på sin kondition för att bli viktigare och bättre längre fram. Kontroversiellt kan tyckas, med tanke på att Klasen redan nu gjort 10 poäng på lika många matcher hittills, och att vi ställs mot två av seriens bästa lag. Men med en skadelista som minskar och fler alternativ i truppen, kan Djurgården nu unna sig lyxen att avvara en av sina största stjärnor. Hur Klasen själv känner kring beslutet återstår att se. Kommer han att använda detta som tändvätska och träna ännu hårdare, eller finns risken att han får smak av Dolce Vita uppe på Hovets hylla?

Disciplinen?
Jodå! Visst levererade Djurgårdens powerplay även mot Almtuna. Efter en snygg intränad variant kunde kapten Marcus Krüger raka in 3-2 i öppen kasse. Exakt så kanske det inte gick till, men mål som mål, och laget fortsätter utnyttja sina numerära överlägen. Tyvärr toppar Djurgården inte bara Power Play-ligan, utan ligger även på delad första plats när det gäller antalet utvisningar. Det har pratats mycket om att få bukt på den bristande disciplinen som kostat laget många mål hittills, och även om boxplay spelet blivit bättre senaste tiden, behöver minuterna i utvisningsbåset reduceras, särskilt mot Mora. Klarar Djurgården av att hålla sig från botbänken tillräckligt mycket?


Jeepers Keepers?
Snacket kring Djurgårdens målvaktssituation tog sitt fäste redan under förra säsongen, men lugnade ner sig en aning efter ett starkt slutspel av Viktor Andrén. Efter försäsongen tog diskussionen ny fart igen och under matchen mot SSK insinuerade expertkommentator Per Svartvadet att Djurgården var på jakt efter en ny keeper. Därför kom det inte som någon större överraskning att det redan nu ska finnas ett namn som Djurgården jobbar på. Hur väl ryktena stämmer kring Joni Ortio, ifall han är lösningen, och om det ens blir något, återstår att se. Däremot ska det bli intressant att följa hur vår befintliga målvaktsduo hanterar situationen. Väljer de att en gång för alla försöka tysta kritikerna, eller abdikera från tronen och låta en ny burväktare ta över?

Full fart eller Styrfart?
Med Axelsson på skadelistan och Klasen på konditionsträning, verkar Fredric Weigel får centra mellan the young guns, Victor Eklund och Linus Eriksson. Här kan det gå undan och det blir spännande att se vad dom tre kan hitta på tillsammans. Mot Almtuna var Arvid Costmar tillbaka och bildade kedja med Thoresen och Hampus Larsson. Det blev en fullträff direkt, där framförallt Thoresen och Larsson hittade varandra, något som resulterade i två mål. Att Djurgårdens trupp är byggd på tyngd snarare än snabbhet var något vi fick bevittna i matchen mot just Almtuna. Mot Mora lär det gå snabbare. Dalmasarna bygger mycket av sitt spel på just snabbheten och frågan är om Djurgården vill hänga med i daladansen eller försöka ta ner farten?

I övrigt verkar August Berg göra comeback ikväll efter ett par veckors frånvaro, och det blev även klart att hans vikarie, Max Krogdahl, förlänger med Djurgården säsongen ut. Berg lär återgå i tjänst bredvid Colby Sissons, men hur Krogdal används återstår att se, bildar han backpar med Hugo Blixt?

Mora kommer från en bedrövlig vecka som inte går till historien som klubbens stoltaste. På två matcher blev det noll poäng och en målskillnad på 2-14. Som om inte det vore nog, skadade sig även nyförvärvet Carl Lidö (ja den Carl Lidö), vilket tvingade klubben att värva in Jani Lampinen som tillfällig ersättare på målvaktsposten. Mora tappade en drös med nyckelspelare inför säsongen, men har som vanligt försökt fylla på med nya stjärnskott. En av dem är amerikanen Todd Burgess som även leder lagets interna poängliga på 10 poäng. Historiskt har Dalmasarna annars haft det ganska lätt mot Djurgården på Hovet. Under försäsongen vann de genrepet med 3-2 efter två sena mål, och backar vi bandet till ifjol vann Djurgården faktiskt bara en enda hemmamatch, slutspelet inkluderat. Får vi se ett trendbrott ikväll?

Tomas Davies2024-10-23 07:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen