Frankrike väntar i femte ronden
Marcus Johansson och Tre Kronor jagar femte raka segern.

Frankrike väntar i femte ronden

Sverige har kommit fram till den femte och näst sista gruppspelsmatchen i Ostrava när Frankrike står på menyn. Och hur mycket man än önskar att det inte vore så, så är det samma gamla visa som de varit under de senaste tre matcherna.

För inte heller Frankrike ska på något som helst sätt kunna hota årets upplaga av Tre Kronor. Visst, det är en fransk trupp med inslag av spelare från både Tjeckien, Schweiz, Ryssland och USA, men som helhet är det för svagt.

Man har förvisso lyckats lugga poäng av Lettland och slagit Polen, vilket satt dem i ett bra läge att klara av att behålla sin plats i A-divisionen, något som torde varit det mål de gick in i turneringen med. Så sett till det så kan man ju bara gratulera och se fram emot ett ångestfritt franskt lag som kan spela avslappnat när pucken släpps imorgon.

I det svenska lägret så finns det inte heller mycket att spela för. Det ska till en smärre kollaps för att släppa in något lag i kampen om gruppsegern, vilket såklart är en möjlighet, men en väldigt liten sådan. Såklart kan man alltid finna någon form av motivation att gnugga på detaljer för att verkligen hitta rätt i system och dylikt inför det stundande slutspelet, men det är lättare sagt än gjort en måndagseftermiddag mot ett grovt underlägset motstånd.

Medicinen och metoden är således densamma som den varit under de senaste matcherna. Gör Tre Kronor det man behöver så kommer man vinna. Innebär det att det kommer bli monstersiffror? nej, inte nödvändigtvis. För det är som sagt svårt att ta sig an sådana här matcher. Nu har man förvisso skaffat sig lite rutin på den företeelsen här under veckan, vilket borde underlätta. Men en stark målvaktsinsats och lite svenska betongskallar kan ge Frankrike just den energiboost de behöver för att orka göra matchen lite otrevligare för Tre Kronor än den nödvändigtvis skulle behöva vara.

Kommer det påverka utgången med tre trygga svenska poäng? Nej, troligen inte.

Kontentan är att vi nog har att vänta ännu en transportsträcka mot en seger som ingen kommer minnas i slutändan. Dåligt sätt att sälja in en match, jag vet, men att hävda något annat vore att ljuga, och det vill jag ju inte göra. 

Svenskar att hålla ett öga på:

Under egentligen hela turneringen så har det mest varit backarna som stuckit ut. Erik Karlsson har fått mycket rampljus efter fin produktion och överlag så har backuppsättningen drivit mycket offensiv. Två forwards har dock stuckit ut produktionsmässigt, dels André Burakovsky, som jag var inne på inför matchen mot Kazakstan, men kanske allra främst Marcus Johansson. Johansson, som fört en ganska anonym NHL-tillvaro sen han tradades bort från Washington, har verkligen visat sig från sin bästa sida under mästerskapet. Med både fin produktion, men också en fin mjukhet i allt han gör, vilket gör honom till en utmärkt pucktransportör och spelfördelare genom mitt- och anfallszon. Med nio poäng toppar han den svenska poängligan, och han leder nog just nu rankingen över turneringens bästa svenska forward.

Fransmän att hålla ett öga på:
Det finns egentligen en självklar och enkel spaning här, men då Stéphan Da Costa väljer att tjäna sitt uppehälle från ryska oligarker så vet jag inte hur många rader jag vill ägna honom. Man ska inte blanda in för mycket politik kanske, men vissa mål är helt enkelt för öppna för att inte kicka in bollen i. 

Istället väljer jag att lyfta Pierre Edouard Bellemare. Som på precis alla sätt är en fem plus-människa och en förbaskat nyttig hockeyspelare. Som Tampa Bay Lightning-fan fick jag möjligheten att följa Bellemare på nära håll under två säsonger och fram växte en fantastisk person. Det är ingen slump att han varit otroligt uppskattad var han än valt att sätta sin fot. En laglojal, hårt jobbande, smart spelare som dessutom är vida uppskattad för den person han är. Vill man ha sig en skola i dedikation och tacksamhet bör man lyssna till vad den gode Pierre-Edouard har att säga. En spelare och människa man unnar precis allt gott. 

Med den infon inväntar vi nedsläpp, vilket sker lagom till man har landat in hemma efter arbetsdagen. Och såvida man då inte jobbar i Ostrava så följer man lättast matchen på TV6/Viaplay med matchstart 16.20.

Emil Gummessongummesson_94@outlook.com@EmilGummesson2024-05-19 21:10:00
Author

Fler artiklar om VM 2024