Gävledala-Experterna: ”Klassiskt möte av derbykaraktär”
Brynäs och Leksand spelar inför fullsatta läktare ikväll.

Gävledala-Experterna: ”Klassiskt möte av derbykaraktär”

Ikväll spelar Brynäs och Leksand mot varandra inför fullsatta läktare i Gävle.

SvenskaFans kontaktade därför två experter på området, Daniel Sandström från Gefle Dagblad & Arbetarbladet med bevakning på Brynäs IF, och Markus Josefsson från Falu-Kuriren & Borlänge Tidning som bevakar Leksands IF, för att höra lite hur de ser på det här klassikermötet. 

---

Hur skulle du beskriva Leksands IF respektive Brynäs IF form hittills under inledningen av säsongen?

Daniel:
–  Brynäs har levererat nästan lite över förväntan, får man lov att säga. Laget känns homogent och väl sammansatt och fått en mer än väl godkänd start på säsongen. Leksand i den andra vågskålen har inte inlett bra. Nästan lite av en minikris inledningsvis. Stjärnorna har inte levt upp till förväntningarna och på bortaplan är laget ännu utan seger. 

Markus:
– Leksand har varit väldigt bra, men inte fått något ut av det poängmässigt. Nu har jag bara sett de senaste fyra matcherna, men en rimlig poängutdelning sett till skapade chanser hade varit tre mot Modo, en eller två mot Timrå, en eller två mot Skellefteå och två eller tre mot Örebro, det vill säga 7-10 poäng mot utfallet två. Brynäs har jag inte sett och kan inte uttala mig om.


”Brynäs har fått en mer än väl godkänd start på säsongen”


Hur mycket av den historiska rivaliteten mellan Leksand och Brynäs finns kvar idag anser du? Och vad betyder den här rivaliteten för klubbarna idag?

Daniel:
– Den finns såklart där. Men det har trots allt passerat runt 50 år sedan dessa två klubbar dominerade svensk hockey. Att det är ett klassiskt möte av derbykaraktär råder det inget tvivel om. Men numera har inte rivaliteten från förr någon egentlig betydelse. Förutom en viktig detalj. Matcherna lockar alltid publiken och det är alltid utsålt när Brynäs och Leksand möts. 

Markus:
– Inte speciellt mycket. Det är 50 år sedan lagen slogs om SM-gulden och under 13 säsonger - 2001/02, 2004/05 (frånsett kvalserien), 2006-13 (frånsett kvalserien 08), 2015/16, 2017-19 och 2023/24 - av de senaste 24 har man inte mötts över huvud taget. I stället har Mora tagit över rollen som huvudfiende under 00-talet och jag upplever nästan att känslorna mot Färjestad är starkare bland Leksandssupportrarna. Vi hade ju också en hel femma tidigare Leksandsspelare som var med och tog SM-guld med Brynäs 2012 och Jesper Ollas välkomnades sedan tillbaka och blev en del av den uppskattade krigarkedjan. Såväl Tommy Sandlin som Roger Melin och Anders ”Masken” Carlsson har också verkat som tränare i båda föreningarna. Rivaliteten betyder mycket för föreningarna då det leder till fulla hus. Leksand hade nog velat ha den här på hemmaplan nu.


”Rivaliteten betyder mycket för föreningarna då det leder till fulla hus”

LÄS ÄVEN: Gävledala-derbyt genom tiderna



Påverkar den här rivaliteten mellan klubbarna spelarna, eller lever den mest kvar hos/genom supportrarna?

Daniel:
– Eftersom spelarna får frågor och läser och hör om den rivalitet som finns höjs också anspänningen. Och att spela inför fullsatta läktare ger såklart en extra nerv för spelarna. Men när pucken väl släpps spelar det ingen roll att det är ett historiskt rivalmöte. 

Markus:
– Ser man till de första två femmorna i Leksand så är bara Patrik Norén och Alexander Lundqvist uppvuxna i Dalarna och kanske har fått med sig visst mått av rivalitet hemifrån. Leksandskillen Marcus Karlberg, som är på väg uppåt i hierarkin, är den nye kulturbäraren och kanske kan ta med sig en extra laddning till matcherna.

Vad tror du att publiken kan förvänta sig i form av spänning på torsdag, vad blir det för typ av match?

Daniel:
– Förhoppningsvis blir det bra fart och öppet spel. Men med tanke på Leksands sämre start kommer Challe Berglund antagligen prioritera defensiven. Men ett tidigt mål från Brynäs kan öppna upp kampen. 
Markus:

– Leksand har bjudit på spänning i snart sett varje match som jag har sett och en match mot en nykomling lär bli lika tajt. Leksand har verkligen prioriterat försvarsspelet de senaste matcherna och det har gett resultat (frånsett 2-6 i Skellefteå). Nu finns nya tidigare NHL-stjärnor att hålla reda på och det tror jag gör att laget steppar upp en nivå till.


Leksand kommer antaligen att prioritera defensiven ikväll. 


Vad är ditt tips för resultatet? Vilken del av spelet (anfall, försvar, special teams) tror du blir avgörande för utgången?

Daniel:
– Brynäs brukar vinna hemma medan Leksand vinner i Dalarna. Så jag tippar att det slutar på samma sätt igen. Brynäs har ett bättre självförtroende just nu och tar en trea mycket tack vare ett stabilt försvarsspel och effektivt anfall. Men får Leksand fart på Hrvik med flera så finns det all anledning för Brynäs att se upp. Men jag tror att Brynäs vinner med 4-2. 

Markus:
– Brynäs vinner med 3-2 efter förlängning. Leksand har inte de här tidigare NHL-spelarna som man hade på 90-talet och som vissa andra lag har och det kan bli avgörande. Målvaktsspelet har också svikit Leksand hittills under säsongen. Tids nog kommer offensiven att lossna - allt handlar om tålamod - men det är nog inte dags riktigt än. Powerplay är ännu för blött.

---

Vi tackar Daniel Sandström och Markus Josefsson som ställde upp på intervjun.

Matchen mellan Brynäs och Leksand spelas ikväll klockan 19:00 i Monitor ERP Arena, Gävle. 
 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2024-10-10 09:13:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon