Het toppstrid väntar i Grupp A
Tjeckien, Schweiz eller Kanada – vilket land vinner Grupp A?

Het toppstrid väntar i Grupp A

Tjeckien, Schweiz eller Kanada? Det pågår just nu en het toppstrid i Grupp A när de sista matcherna ska spelas innan VM-slutspelet.

Värdnationen Tjeckien leder för tillfället gruppen med ett poäng men har också en match mer spelad än övriga konkurrenter, vilket innebär att de ligger sämst till i toppstriden. Tjeckien är helt beroende av hur resultaten blir i de andra matcherna och måste vinna sin sista match mot just Kanada. Men frågan är om det ens är tillräckligt?

Oavsett har värdnationen positionerat sig riktigt bra i turneringen och även en andraplats i gruppen skulle innebära bättre fördelar i slutspelet. 

Stora förstärkningar till värdnationen

Vad som verkar öka de tjeckiska oddsen mot Kanada är förstärkningar från NHL. Forwarden Martin Necas, tillhörande Carolina Hurricanes är redan på plats i hockey-VM och är redo för spel på tisdag. Vidare, i samband med att Boston Bruins har åkt ur Stanley Cup-slutspelet, finns det uppgifter som tyder på att både David Pastrnak och Pavel Zacha är på väg in i turneringen. 

Kanada och Schweiz har allt i egna händer

Kanada är nog inte helt nöjda med den nuvarande situationen. Kanadensarna är obesegrade men blev besudlade på ett poäng av Österrikes historiska upphämtning. Därför ligger Kanada i dagsläget på en andraplats i stället för etta.

Med en match mindre spelad än Tjeckien ser det tämligen ganska ljust ut för kanadensarna, om det inte vore för att de också har de tuffaste matcherna kvar att spela. Redan ikväll möter Kanada just Schweiz, och på tisdag i den sista gruppspelsmatchen blir det kamp mot hemmanationen Tjeckien.

Till skillnad från de andra lagen har Kanada en desto större bredd i truppen. Det finns många poänggörare men ingen som toppar i turneringen. Däremot är den 18-årige Connor Bedard turneringens näst bästa målskytt med sina fem mål på fem matcher.

Det är enbart viktiga måstematcher som gäller för Kanada – en situation som ändå brukar ligga kanadensarna i fatet.

Schweiz gör en riktig bra VM-turnering och ligger på delad andraplats med Kanada med sina 14 poäng och en match mindre spelad än gruppettan Tjeckien. Schweiz är också det enda lag hittills som har besegrat Tjeckien – dock på övertid – men liksom för Kanada så återstår två tuffa matcher framöver.

Som bekant spelar Schweiz mot Kanada redan ikväll, och på tisdag möter dem gruppfyran Finland, ett lag vi definitivt inte ska räkna bort i turneringen – även om finländarna inte kommer att kunna placera sig bättre än en fjärde plats i gruppspelet. 

Nen schweiziska lagkaptenen och NHL-stjärnan Roman Josi är inte bara turneringens bästa poänggörare bland backar, utan han leder också poängligan totalt i hockey-VM. Tätt följd av lagkamraten och forwarden Nico Hischier – den sistnämnde som också ligger trea i den totala skytteligan.


Så ser toppstriden ut i Grupp 2

1: Tjeckien, 6 matcher, 15 poäng.
2: Schweiz, 5 matcher, 14 poäng.
3: Kanada, 5 matcher, 14 poäng.
4: Finland, 5 matcher, 7 poäng

Så spelas de sista gruppspelsmatcherna för topplagen
19 maj
Schweiz – Kanada
21 maj
Tjeckien – Kanada
Schweiz – Finland

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2024-05-19 11:24:00
Author

Fler artiklar om VM 2024