(Hockey)Sveriges mest omtalade kräftskiva

(Hockey)Sveriges mest omtalade kräftskiva

Publiksiffror, biljettpriser och kringarrangemang har varit i fokus de senaste dagarna.

Hockeyn är inte som fotbollen där man kan tjäna stora summor på att sälja spelare. Man måste istället fokusera mycket mer på att få ut så mycket pengar som möjligt av åskådarna. Därför blir det plastigare och (för) mycket kringarrangemang. Det är inte konstigt att klubben satsar på kringarrangemang för att locka marginalare och för att tjäna pengar. Det som stör vissa supportrar kan dock vara att man så tydligt fokuserar på denna målgrupp istället för de som kan fylla de tomma stolarna på läktaren.

Det krävs ju samma engagemang där för att få folk att komma. Att lägga så mycket fokus på kräftskivemålgruppen när stämningen i arenan är under all kritik samt mer beroende av att fylla ut stå- och sittplats svider för många. Även om man gör det för att tjäna pengar (och pengar måste in) så är det nog jobbigt för många att se att man fokusera så mycket mer på pengarna än känslan. Känslan av en fylld arena. En arena där människor möts. En arena dit många har möjlighet att komma regelbundet. Varför kombinerar man inte satsningar på arrangemang med erbjudanden till platser med sämre sikt? Biljettpriserna har det talats om länge. Att ha så höga priser i Snåland är faktiskt anmärkningsvärt.

Det är en illa dold hemlighet att Växjö fokuserar mer på att tjäna så mycket som möjligt per åskådare snarare än att locka fler åskådare. Därav fokuset på de tidigare nämnda kringarrangemangen. Istället för att sänka priset så försöker man tjäna mer på de som väl kommer. Det har ju funkat bra, ekonomin är stabil, man har haft framgångar och maskineriet tuggar på. Det finns dock en risk på längre sikt när folk hellre ser matchen hemifrån än i arenan. Det är att man kan få svårt att locka ny publik, att göra marginalare till säsongskortsinnehavare samt behålla de nuvarande säsongskortsinnehavarna när stämningen är dålig i arenan. Stämningen är dock inte bara klubbens fel utan även Lakers lakejer bör ifrågasättas om man verkligen tagit rätt beslut för att skapa bra stämning på matcherna.

Vad har då klubben gjort för att få dit fler åskådare?

Man har anpassat priset på Maxis familjeläktare samt skapat paket där man får rabatt om man går ett gäng tillsammans. Bra förslag och det visar även att klubben vet om att priserna är en fråga för många, annars hade man ju aldrig givit rabatt för att locka folk. En sak som lyfts ibland är att det är hög beläggning på ståplats. Det här brukar användas som motargument mot de som vill sänka priset på ståplats från de nuvarande 175kr. Om det nu är så dyrt så varför är det så många som står då? Delvis kan det vara för att man brinner för hockeyn men inte har råd att sitta även om man föredrar det. Dessutom skulle det vara intressant att se hur många av de som är på ståplats verkligen köper styckbiljetter.

Är man medlem i Lakejerna och köper säsongskort eller aktiv i klubben så får man ju matcherna för mindre än 175kr. Därför är det kanske inte så konstigt att det är hög beläggning trots höga styckpriser, om de flesta har reducerat pris/match. Det lyfts också fram andra förklaringar än biljettpriserna när det kommer till de låga publiksiffrorna. Innan säsongen så ställde jag en fråga till klubben gällande publiksiffrorna och vad man gör för att förbättra dem. Då svarade Evertsson att tiden är en faktor för många. Enligt honom så var det flera fågångersbesökare (marginalare) som hade sagt att tiden var en faktor till att man inte kunde gå så ofta. Man kan ju dock fråga sig hur många som vågar erkänna att man inte har råd. Oavsett så skulle det vara intressant att veta hur klubben jobbar för att locka folk om det nu är så att tiden är en faktor. Vill man se över spelschemat? Max 1 hemmamatch per vecka kanske?

Kortare matcher? Ta bort powerbreak och /eller förkorta periodpauserna ? Där finns dock risken att man tappar pengar på annat håll men det skulle vara intressant att veta hur tankarna går. Har man planer eller accepterar man bara att folk inte har tid och tid kan man inte skapa? Istället för att bara kritisera så kan jag ju komma med idéer också. Här är några tankar och förslag (vissa inspirerade av andras tankar) : Differentierade priser där priset anpassas efter motstånd, matchdag och läge under säsongen. Sälja fler säsongskort. Använda sig av spelare, ledare etc för att höra av sig till marginalare och tidigare säsongskortsinnehavare som kommer då och då att kliva upp till säsongskortsinnehavare och komma oftare. Att ha ett fokus på att behålla så många aktiva som möjligt, så länge som möjligt. Om du har spelat i Lakers som barn men sen blir petad i tonåren så finns ju risken att man vänder klubben ryggen och då förlorar klubben en framtida supporter. Se till att ha breddlag för de som inte är Elit i tonåren och se till att de kommer tillbaka som supportrar även när de själva lagt av (på sina egna villkor). Ta hjälp av Lakejer och andra supportrar att locka folk. Antingen att de ska rekrytera/sprida reklam i sina bostadsområden, arbetsplatser etc samt att locka med gemenskapen. Ett bra exempel kan faktiskt vara bortamatcher.

Hur många marginalare har varit med på en bortamatch? Bra stämning, gemenskap och högkvalitativ hockey kan locka dem att gå på fler hemmamatcher. Framför allt om man kommer in i gänget. Locka bortasupportrar. Det är faktisk inte bara Lakersfans som kommer till matcherna. Bygg om bortastå så att den blir mer lockande, schemalägg home-to-home matcher (som KHK och Fbk testade för något år sedan). Alltså att man spelar mot sin motståndare både lördag och söndag i samma arena. Detta gör att bortasupportrarna kan sova en natt och få se 2 bortamatcher på samma helg.

Tänk att möta Luleå hemma både lördag kl 15 och söndag kl 13. Det lär komma fler bortasupportrar då än vad som annars vore fallet. Sponsorsamarbeten. Locka sponsorer till att köpa biljetter till sina anställda. Tex om Växjö Kommun sponsrar så skulle de kunna få paketpris på biljetter de kan lotta ut till undersköterskor, lärare mfl som kanske inte går i vanliga fall. Eller att några företag går samman och köper biljetter till en sektion (vissa matcher) och sen så används dessa biljetter till att bjuda unga som annars inte har råd att gå. Sponsorerna får Goodwill och PR för en liten peng och klubben får några fler åskådare till matcher och sektioner där det är svårt att sälja biljetter.

Och nu då?

Nu när vi skrivit på nätet om allt det dåliga och förbättringar som kan ske, vad är nästa steg? Ska vi låta det stanna vid att prata om det eller ska vi göra något åt det? Nästa steg är att vi organiserar oss. Löser medlemskap i både föreningen och i Lakejerna. Att man går på medlemsmöten, skriver förslag, ställer frågor och kräver svar. Det är dags att gå från prat till handling.

William Westerman2019-09-21 11:10:00
Author

Fler artiklar om Växjö