Europa behöver CHL, och CHL behöver SHL
För första gången någonsin är det enbart lag som kvalificerat sig på sportsliga grunder som deltar i CHL. Ett nytt och uppskattat upplägg i en turnering som har svårt att få folkligt stöd, särskild i Sverige.
Nu är Champions Hockey Leauge (CHL) på väg åt rätt håll. För första gången i ligans historia är det lag som tagit en plats i turneringen genom sportsliga framgångar som deltar. Det är 32 topplag från 13 europeiska ligor i 12 olika länder.
Sverige tillsammans med Finland har flest lag med i turneringen, från SHL är det Brynäs, Frölunda, HV71, Växjö och Malmö som står som representanter i år.
CHL har haft problem med att locka större publiksiffror till matcherna, särskilt i Sverige. Bästa svenska publiksnittet hittar vi hos Luleå (som inte är med i år) på 19:e plats med 3679 åskådare. Bästa CHL-publiken finner vi hos SC Bern med ett snitt på 7030 åskådare. CHL har också, sett till ligans totala publiksnitt ett relativt starkt fäste i Tyskland där många klubbar som Adler Mannheim och Eisbären och med flera ligger på strax över 5000 åskådare. Även Norges Storhamar slår ut de svenska lagen.
Det är många svenskar som hävdar att CHL är en plojturnering. Många menar på att det är en bra försäsongsturnering men när det kommer till de viktiga matcherna mitt under säsongen är CHL mest bara i vägen.
Enligt mina uppgifter ville Malmö, som är med för första gången i år, inte ens delta i turneringen. Malmö tvingas dock vara med ändå eftersom att det ingår som medlem i SHL. Brynäs som också är en nykomling har andra problem. CHL-reklamen är inte bara ett hinder för klubben som vill ha reklamfritt. De välkända oken på axlarna på Brynäs matchtröjor är i fara då CHL har ett av sina reklammärken placerat just där. Ingen större fråga egentligen men såklart ett litet irritationsmoment i det stora hela hos fansen.
Publiksnittet i Sverige talar egentligen sitt tydliga språk. Varumärket CHL är inte attraktivt nog. Kanske beror det på att vi svenskar är bortskämda med vår käraste folksport. Vår egen liga SHL står sig som en av Europas- egentligen en av världens starkaste ligor. Lag från övriga Europa är inte särskilt intressanta för oss, och ärligt talat, har vi ens koll på dem?
I fotbollens Champions Leauge finns det kunskap om de flesta av Europas stora lag samt ligor. Man behöver inte vara särskild fotbollsintresserad för att veta av klubbar som Barcelona eller Dortmund. Ishockeyn däremot är en mycket mindre sport med större begränsningar. Vi svenskar vänder blickarna västerut mot USA och Kanada, inte söderut mot Frankrike eller Tyskland.
Vem har följt Klagenfurts prestationer de senaste åren?
CHL går åt rätt håll
Vi ska inte ge upp tron om CHL. I år är det, som sagt, första gången lagen kommit med av sportsliga grunder. Förhoppningsvis stärker det ligans image långsiktigt. Kanske måste vi i Sverige också bjuda upp för den europeiska ishockeyns skull. Om inte Sverige behöver CHL så behöver Europa det, och CHL behöver SHL.
Är man stor måste man vara snäll, eller hur?
Vem vet vart CHL står om tio år?
Kanske att en dag fylls ladorna i vårt avlånga land när lag som HC Davos är på besök. Kanske har prestigen, och framförallt prissumman i turneringen ökat till den grad att både klubbar och fans vill stoltsera sig som CHL-mästare. Tills dess får vi se turneringen från vad det är idag och den utveckling som går. SHL är med- eller motvilligt med på resan.
Lite kul är det ju trots allt att se svenska lag mäta sig med de europeiska klubbarna.
Grupperna i årets upplaga av CHL
A: Banska Bystrica (Slovakien), Grizzlys Wolfsburg (Tyskland), Red Bull Salzburg (Österrike), Tappara Tampere (Finland).
B: Malmö (Sverige), Brno (Tjeckien), KalPa (Finland), Stavanger (Norge).
C: Neman Grodno (Vitryssland), JYP Jyvaskyla (Finland), EV Zug (Schweiz), Vienna Capitals (Österrike).
D: HV71 (Sverige), Mannheim (Tyskland), Trinec (Tjeckien), Esbjerg (Danmark).
E: Växjö (Sverige), Liberec (Tjeckien), Davos (Schweiz), Cardiff (Storbritannien).
F: Nottingham Panthers (Storbrittanien), Mountfield Hradec Kralove (Tjeckien), TPS Turku (Finland), SC Bern (Schweiz).
G: Brynäs (Sverige), Red Bull München (Tyskland), IFK Helsingfors (Finland), Krakow (Polen).
H: Frölunda (Sverige), ZSC Lions Zürich (Schweiz), Klagenfurt (Österrike), Gap Rapaces (Frankrike).