Hovet, Johanneshov, 2024-10-09 19:00

AIK - Vimmerby HC

Inför AIK-Vimmerby

Inför AIK-Vimmerby

AIK är tillbaks hemma på Hovet efter en roadtrip med två matcher i Småland. Nu väntar ett tredje möte på raken med ett lag från Småland: Nykomlingen Vimmerby

Vimmerby tog sig överraskande upp till HockeyAllsvenskan i våras. Detta efter en perfekt genomförd kvalserie som avslutades med kross av Piteå i den sista omgången. Vimmerby gick under radarn hela säsongen och när de favorittippade lagen inte höll måttet så tog Vimmerby chansen.

Den här säsongen kommer Vimmerby knappast gå under radarn. Som nykomling så tippas Vimmerby vara ett av två bottenlag när grundserien är färdigspelad.

Vimmerby gör sin första säsong någonsin i HockeyAllsvenskan. Truppen består av en stomme spelare som var med och tog upp laget, kryddat med tiotalet nyförvärv. I truppen finns hela sju spelare som har laget som moderklubb. 

Laget består av flera trotjänare varav den mest rutinerade är 35-årige forwarden och kaptenen Jakob Karlsson, som har gjort över 400 matcher i Vimmerby och har också rutin från Hockeyallsvenskt spel sedan tidigare. Äntligen får han spela HockeyAllsvenskan med moderklubben.

En annan trotjänare är backen Pelle Ström som också nådde 400 matcher förra säsongen. Han har bortsett från tre matcher på korttidslån i andra klubbar, inte spelat någon annanstans än i Vimmerby.

En tredje trotjänare är assisterande kaptenen Anton Karlsson som även han varit klubben trogen genom hela sin karriär.

Men såklart har Vimmerby även gjort värvningar inför säsongen. En av de viktigaste är före detta AIK-målvakten Claes Endre som efter ett par misslyckade säsonger i Stockholm/Södertälje nu provar lyckan söderut. Tillsammans med Robin Christoffersson bildar han ett bra målvaktspar.

Den mest meriterade värvningen måste man ändå säga är forwarden Jesper Kokkonen. Han har ett förflutet i klubben sedan tidigare. Han har nu återvänt efter bland annat två lyckade sejourer i BIK Karlskoga, och en säsong i SHL med HV71.

I övrigt består Vimmerbys värvningar mestadels av spelare som varit i olika småländska klubbar.

Vimmerby har börjat säsongen med fem poäng på sina sex första matcher. I senaste hemmamatchen besegrades Djurgården efter straffar. Dock väntar Vimmerby på sin första trepoängare.

AIK kommer från två raka segrar på roadtrippen till Småland. Tingsryd besegrades med 3-1 och Nybro två dagar senare med 2-0. Båda matcherna vanns efter storspel i målet av Jonathan Stålberg. Han leder målvaktsligan med 95 i räddningsprocent på fem matcher.

AIK står därmed på tre segrar och tre förluster på sina sex första matcher.

Efter matchen mot Björklöven som förlorades med 1-5 så hade sportchefen Niklas Persson ett långt möte med ledarstaben där det verkar ha luftats både ett och annat kring lagets spel i de fyra första matcherna. Man har kunnat se justeringar i de två senaste matcherna, som också ledde till vinster.

En sak som betyder mycket för AIK är att skade/sjukfrånvaron äntligen börjar ta slut. Scott Pooley gjorde sin AIK-debut i fredags och svarade för en bra insats med bland annat en assist. Detta trots att han kastades direkt in i matchspel utan en enda träning med laget. Man såg hur Pooleys energi smittade av sig på övriga truppen..Det kan bara bli bättre framöver när han får träna med resten av laget.

Dock behöver fler av de spelare som ska vara ledande börja prestera.
  
I och med att Pooley äntligen är tillgänglig så är det i skrivande stund bara Eric Norin och Daniel Ljungman som är frånvarande. AIK kan därmed äntligen mönstra något som liknar ordinarie lag. Med stor sannolikhet lär vi få se samma kedjor som i senaste matchen. Därmed lär det fortsatt bli en transatlantkedja med Pooley-Fitzgerald och Bellerive.

Av naturliga skäl så har AIK och Vimmerby aldrig mötts i en tävlingsmatch. Frågan är om de ens mött varandra i en träningsmatch. Mycket spännande därmed att se hur matchen gestaltar sig nu när AIK för första gången är favoriter i en hemmamatch denna säsong.

Som alltid i den här typen av matcher (som ska vinnas) så är det inställningen som är avgörande. En sak vet man säkert, och det är att Vimmerby kommer att ge allt i 60 minuter (eller mer om det behövs). Frågan är vilken inställning AIK kommer ut med?




 

Fredrik Klang2024-10-08 21:55:00
Author

Fler artiklar om AIK