Inför DIF-FBK: Det är dags att vakna igen, Djurgården!
Mikael Ahlén i kamp med Niklas Arell. Foto: Bildbyrån.

Inför DIF-FBK: Det är dags att vakna igen, Djurgården!

Det är här och nu, i den 52:a omgången av den så kallade serielunken som grundserien ska avgöras. Vårt kära Djurgården ska göra entré på hovet i Särkijärvis sista grundseriematch i Djurgårdsbåset (åtminstone för denna gång).

Motståndet i den sista omgången är ett formstarkt Färjestad som vunnit sina fyra senaste matcher och därmed säkrat en kvartsfinalplats. Färjestad kommer att sluta som sämst femma men har en teoretiskt chans att sluta såväl trea som fyra. Det hade känts bättre att få möta ett Färjestad utan något att spela för, men förmodligen kommer de att kriga hårt för hemmaplansfördel i kvartsfinalen.
 
Önskar jag kunnat säga att Djurgården också är formstarkt men sanningen är tyvärr inte så. Faktum är att formen dalat ordentligt på slutet, med endast en seger de senaste fem matcherna. De senaste två matcherna spelades i Norrland och sammanlagt blev det 1-7 i baken, efter 3-0 till Skellefteå och 4-1 till Luleå. Frågan är om laget hamnat i en formsvacka när det gäller som mest eller om det är nu laget reser sig och visar att de hör hemma i en kvartsfinal.
 
För att nå kvartsfinalen behöver Djurgården plocka en poäng mer än Växjö som i sin tur möter Luleå hemma. Glädjande besked är att Luleå har en tredjeplats att spela för och är förmodligen tvunget att vinna för att hålla framför allt Linköping bakom sig. Det är inte ofta man håller tummarna för en Luleå-seger men idag får vara ett undantag.
 
Tidigare denna säsong har Djurgården enbart knipit en poäng mot Färjestad på tre möten. Idag krävs det alltså något extra och jag hoppas på den där magiska energin som skapas på Hovet när spelarna lägger gasen i botten och fansen stämmer in. Låt det bli en sådan kväll idag, så ska Djurgården stå redo för kvartsfinal och åttondelsfinal (om så krävs) med fansen i ryggen.
 
Slutar Djurgården på plats sex är det med stor sannolikhet Luleå som väntar i kvartsfinal, men det kan även bli Linköping. Vilket lag det än blir av dem så blir det garanterat en hård nöt att käcka. Djurgården har förlorat alla fyra matcher mot Luleå (varav en på straffar), och mot Linköping har man enbart mäktat med en seger (vilken kom efter straffläggning).
 
Blir det åttondelsfinal finns det tre möjliga motståndare; Brynäs, HV71 eller Örebro. Det skiljer enbart två poäng mellan dessa tre lag i kampen om att sluta 8:a som ger hemmaplansfördel i åttondelsfinalen. Mot dessa lag har Djurgården haft det lättast mot Brynäs under säsongen (tre segrar och en förlust). Mot HV71 har det blivit två vinster vardera och mot Örebro har man minusstatistik (en seger och 3 förluster).


Matchens profiler

Henrik Eriksson, DIF
Hank the tank har som alla vet haft en tung säsong när det gäller poängskörd. Kaptenen gjorde dock sitt första mål mot Modo nyligen och hade ett skott i insida stolpe mot Luleå senast. Jag har många gånger denna säsong trott och hoppats på att det ska ta fart. Är det nu det är dags? Är det kapten som skjuter Djurgården till kvartsfinal? Det vore ett vackert slut på denna grundserie som Hank gjort sig förtjänt av.
 
Milan Gulas, FBK
Gulas verkar ha toppat formen nu när det vankas slutspel och de senaste tre matcherna har han stått för fyra mål och en assist. Sett till vad han presterat tidigare mot Djurgården under säsongen (1 mål och 6 assist) är han kanske det största hindret att passera om man ska knipa sjätteplatsen. Är han rent av ett spöke för Djurgården? Jag hoppas inte det.
 

Vad: Djurgården-Färjestad, SHL 15/16 omgång 52
Var: Hovet, Stockholm
När: Tisdag 8 mars, 19.00
Hur: På plats/TV12

Pontus Cristvall2016-03-08 11:14:00

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen