Nobelhallen, 2024-10-18 19:00

BIK Karlskoga - AIK

Inför Karlskoga-AIK

Bara två dygn efter den sköna derbyvinsten åker AIK till en av de svåraste bortamatcherna i hela serien: Karlskoga väntar i Nobelhallen.

Nobelhallen är en arena som är obehaglig att spela i. Hemmalaget är ett mycket starkt sådant och AIK:s historik genom åren där är inte så trevlig. Förra säsongen lyckades AIK dock bryta en lång förlusttrend i den arenan, när man vann med 4-3 på lucia.

Karlskoga genomgick en stor metamorfos under andra delen av förra säsongen. Man började med 0 poäng på de sex första matcherna. Men när vinsterna till slut kom så blev Karlskoga ett lag som förlorade ytterst få matcher. De slog ut Södertälje i kvartsfinalen i fyra raka och var det enda laget som lyckades vinna en match mot Brynäs i slutspelet i semifinalen.

Årets säsong har inletts ganska mycket på samma sätt som förra avslutades. Karlskoga har på nio matcher bara förlorat två under ordinarie tid, mot Björklöven och Södertälje, samt en efter förlängning (Oskarshamn).

Karlskoga har precis som AIK 18 poäng och ligger på platsen före i tabellen.

AIK kommer till matchen med fem raka vinster. Låt vara att åtminstone några av dem är vinster som man kan förvänta sig att laget ska ta. Men att förvänta sig en vinst mot Djurgården kan man aldrig göra.

AIK visade i derbyt att man hittar vägar att vinna dessa matcher. Frågan nu är bara om laget har fått hybris av den vinsten eller om man kan fortsätta vara ödmjuka.

Känslan är att AIK börjar hitta ett vinnande spel. Skade och sjukdomsfrånvaron är tillfälligt borta och AIK har kunnat haft fullt lag (sånär som på Eric Norin) i de två senaste matcherna.

Scott Pooley har kommit in och direkt visat att han är en av ligans bästa spelare. Förutom 6 poäng på 4 matcher har han gett gruppen energi och har fått fart på Gerry Fitzgerald och Daniel Muzito-Bagenda.

När vi pratar om formtoppar så måste vi också nämna Simon Åkerströms start i AIK. Han står på helt osannolika 11 poäng på 9 matcher, varav 6 mål redan, som back. Frågan är om Simon är kvar i AIK så länge till, om han fortsätter på detta sätt.

Jonathan Stålberg har varit fantastisk i målet men jag tror ändå att det är läge för att låta Victor Brattström få chansen i denna match, mot sina gamla lagkamrater.

Detta blir ett ordentligt test för AIK och vi får hoppas att de kan få sig med sig poäng hem.
 

Fredrik Klang2024-10-18 13:21:00
Author

Fler artiklar om AIK

Dags för derby mot "unga hungriga" Djurgården