Inför KS1 Kalmar-Troja

Inför KS1 Kalmar-Troja

På torsdagskvällen inleds kvalserien till Hockeyallsvenskan. För Troja väntar Kalmar på bortaplan.

Det blev en superspännande fjärde match mellan Karlskrona och Troja i semifinalspelet. Till slut, i den sjätte perioden kunde Trojas Käkelä trycka in 6-5 och stor glädje bland Trojas spelare och supportrar.

Målet innebär att Troja nått det sista steget denna säsong, dvs kvalserien till HA. Övriga lag som tagit sig till KS är Kalmar, Väsby, Nybro, Hudiksvall och Piteå.

Om vi börjar med Kalmar har de vunnit två serier, höstettan Södra och Allettan Södra. De gick sedan in i semifinal och manövrerade där ganska enkelt ut Sundsvall. Sett till att Kalmar vunnit båda de kanske svåraste serierna måste Kalmar ses som favoriter i serien. Frågan är dock nu hur Kalmar kommer funka i tuffa kvalseriematcher där spelet kanske blir lite annorlunda mot seriespelet. Vi får se hur den frågan besvaras.

Väsby är det andra laget som vunnit två serier i form av höstettan Östra och Allettan Norra. Man gick in i semifinal och hade inga större problem att skicka ut Halmstad. Frågetecken här som behöver besvaras är hur bra den norra Allettan står sig mot den Södra?

Nybro hade det synnerligen tufft på hösten och inte förrän i den näst sista omgången lyckades man ta de poäng som behövdes för plats 5 och spel i Allettan Södra. Väl där har det gått bra och till sist en andraplats. Hade det sedan tufft mot Vimmerby i semifinalspelet men lyckades, kanske tack vare hemmaplansfördelen till sist vinna med 3-2 i matcher. Nybro har KS-rutin från senaste åren. Frågan som ska besvaras är om det nu till sist är dags att ta steget upp?

Troja har två bronsplatser från höstettan Södra och Allettan Södra. Det har varit lite upp och ned men kvartsfinalen mot Nyköping och semifinalen mot Karlskrona har varit mersmakande. Har ett lag som passar bra för KS-spel. Frågan som ska besvaras är om Troja ska göra det ovanliga och ta steget tillbaka till HA direkt? Det brukar ta tre säsonger.

Piteå har också två bronsplatser från höstettan Norra och Allettan Norra. Pite skickade i kvartsfinal ut Kalix utan problem och i semifinal var det formtoppade Mariestad som fick bita i gräset. Pite kommer trots sitt fina slutspel få slå ur underläge. Frågan som ska besvaras är om Piteå denna gång ska vara med hela vägen och hota om en HA-plats eller om man blir akterseglade tidigt.

Nu till Kalmar-Troja då. Hemmalaget har som sagt imponerat. Vunnit två serier på ett imponerade sätt och även med ett imponerande fartfyllt spel. Dock nu är samtliga lag equal, nu spelar det överhuvudtaget ingen roll att man redan vunnit två serier. Det är bara denna, säsongen sista serie som egentligen på allvar spelar någon roll. Det är denna serie som ger segerns sötma. Frågan är då om Kalmar även ska vinna denna serie eller om man ska få se tillbaka på en säsong där man var bäst under hela säsongen förutom i den sista serien?

Troja å sin sida kan för en gångs skull gotta sig i att slippa vara favoriter. Något som lär passa Ljungbylaget alldeles perfekt. Man har hela säsongen haft siktet på att vinna en serie, kvalserien. Det känns som nämnts ovan att Troja är ett KS-lag, frågan är om det ska räcka ännu en gång till avancemang.

Hur går det nu då i första matchen i KS? Jo Kalmar kanske kommer få pressen på sig med hänsyn till sin fina säsong. Man har också hemmaplan. Det har visat sig tidigare säsonger att hemmamatcherna i princip måste noteras med 3-poängare rätt igenom. Sedan gäller det att även försöka vinna någon bortamatch. Skönt läge för Troja alltså i första omgången där seger skulle sätta Troja i ett mycket bra fortsatt läge. Tipset blir att KS-laget Troja lyckas bemästra de skönspelade Kalmariterna och att Troja vinner med 3-1. Hur det gick vet vi framåt 2130 på torsdagskvällen!

Tips till övriga matcher i första omgången
Väsby-Piteå 4-2
Hudiksvall-Nybro 4-3
 

Mattias Danielson2023-03-29 21:44:00
Author

Fler artiklar om Troja/Ljungby