Inför Sverige – Polen: Klasskillnad rakt igenom

Inför Sverige – Polen: Klasskillnad rakt igenom

Sverige mot Polen – det kan bara gå åt ett håll.

Sverige besegrade USA med 5–2 och har hissats upp som en av turneringens absoluta storfavoriter. Nu ställs det blågula stjärnlaget mot ett Polen, som för första gången på 22 år deltar i Hockey-VM.

Polenkollen

Det är ett Polen som drömmer om att en vacker dag vara bra nog att ta sig till OS. Men polackerna är inte där – och ställer i den här turneringen upp med ett lag där 20 av 25 spelare tillhör den polska ligan, resterande spelare tillhör antingen i tyska- eller tjeckiska andraligan, förutom forwarden Pawel Zygmunt (tjeckiska ligan) och Macias Krzysztof, tillhörande den kanadensiska juniorligan.

LÄS ÄVEN: Trots kris – Polen tillbaka till hockey-VM   

Polens framtidsnamn

Krzysztof är Polens kanske mest spännande namn, för att nämna någon. Han är den förste U20-spelaren att få representera Polens landslag sedan 1992. Men främst är det för att han är den första polska juniorspelaren att få delta i den kanadensiska juniorhockeyn sedan 2003 – och på 65 matcher han har gjort 47 poäng under sin första säsong.

Den 19-årige forwarden är Polens största framtidsnamn. En spelare du kan hålla lite extra öga på under matchen.

Sverigekollen

I jämförelse med Polen har Sverige 17 NHL-spelare och resterande spelare från SHL eller den schweiziska ligan. För att vara krass är det hästlängder över polackernas nivå – och det gör att Sverige är utan att överdriva extremt stora favoriter inför den här matchen.

För svensk del blir det som alltid mot de mindre hockeynationerna att få finslipa sitt eget spel, komma ihop som grupp och förbereda sig för de större och, med all respekt för Polen, viktigare motstånd längre in i turneringen.

En spelare vi ändå kan hålla ett extraöga  på är Joel Eriksson Ek, som hanterade premiärmatchen mot USA med bravur. Eriksson Ek var överallt och lite till på planen och bidrog till att Sverige enkelt kunna besegra ett favoritlag som USA ändå är i den här turneringen.

---

Sverige – Polen
Nedsläpp: 20:20
TV6/ViaPlay

 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2024-05-12 06:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2024