Inför Sverige - Slovakien: Redan klara gruppvinnare mot ett jagande Slovakien

Inför Sverige - Slovakien: Redan klara gruppvinnare mot ett jagande Slovakien

Det är en sportslig rätt så ointressant match för Tre Kronor som huvudsakligen handlar om att undvika skador och avstängningar. För slovakerna är läget helt annat. I bästa fall kan Slovakien lyckas knipa andraplatsen i gruppen, men i värsta fall missa slutspel helt och hållet.

Bägge lagen kommer från mindre imponerande matcher. Ett segt Sverige besegrade Frankrike med 3-1 och Slovakien stod för vad man nog själva skulle anse vara en missräkning när man fick stryk av Lettland efter straffar.

Slovakienkollen

Motivation slår klass brukar det heta, och det är nog till det här gamla talesättet som det slovakiska folket får sätta hoppet till. Som jag berörde innan har man faktiskt exakt allt att spela för. Det är troligen osannolikt att Frankrike stjäl poäng av tyskarna, något som är en förutsättning för att Slovakien ska ta andraplatsen i gruppen, men samtidigt vet man också om att om man själva gör jobbet finns chansen. Det är annat ett lag som verkligen blandat och gett i årets mästerskap. Man har slagit USA, men fått stryk av Lettland. Det är alltså inte helt enkelt att bedöma vart Slovakien står, men det vi kan konstatera är att om man får till ett riktigt stäm i laget kan man helt klart utmana dom riktigt stora nationerna.

Sverigekollen

6 matcher. 6 vinster. Svårt att klaga på ett sådant facit. Och visst, ibland ser det slarvigt ut, inte minst mot Frankrike, men det här är ändå ett lag som får jobbet gjort. Kommer Tre Kronor upp i normal nivå kommer man tämligen säkert också städa av Slovakien, men i och med att matchen totalt saknar betydelse för det svenska laget är det kanske inte heller helt osannolikt att Sam Hallam väljer att vila några av sina viktigaste pjäser. Sverige har givetvis god chans oavsett vilken trupp Hallam ställer på isen, men så här långt i mästerskapet har vi sett att det är dom stora stjärnorna som har burit Sverige när det har gått lite motigt.

Håll koll på: Libor Hudacek

Libor Hudacek, med ett par säsonger i SHL, har varit Slovakiens poängfarligaste spelare såhär långt. Med sina 9 poäng på 6 matcher parkerar han på en sjätte plats i VM:s poängliga och kommer säkerligen att ge dom svenska backparen en del huvudbryn under matchens gång.
 

Joel Hjalmarsson@JoelHjalmarsson2024-05-20 20:40:00
Author

Fler artiklar om VM 2024