Inför Tjeckien-Sverige: Upp till bevis i VM-premiären

Inför Tjeckien-Sverige: Upp till bevis i VM-premiären

Tre Kronor går in i VM 2019 och premiärspelar mot Tjeckien.

Visst, det är inte Kanada, Ryssland eller USA – men Tjeckien är inte direkt någon mjukstart för Tre Kronor. I fredagens VM-premiär är det alltså upp till bevis direkt. Tjeckien ska helt enkelt avfärdas om svenskarna har för avsikt att omgående visa att man är kapabla att gå för ett tredje guld i rad.
 
För man går ju in i VM som regerande mästare. För ett år sedan vann Tre Kronor guld efter att ha besegrat Schweiz i straffläggning. Oliver Ekman-Larsson och Filip Forsberg blev målskyttar för Sverige samtidigt som Anders Nilsson räddade fyra straffar.
 
Ett stjärnspäckat svenskt lag – många spelare var framträdande NHL-spelare – tog sitt andra raka guld och nu satsar man alltså på att bli det första laget sedan Tjeckien 1999, 2000 och 2001 att vinna tre raka VM-guld.
 
Men man gör det inte med lika starka lag som under de två tidigare åren, i alla fall inte om man studerar det berömda papperet.
 
Ungdomarna ska leda Sverige
 
Det är kidsen som ska göra det i offensiven. Medan veteranerna snarare får ta ansvar som rollspelare är det istället William Nylander, Elias Pettersson och Elias Lindholm som ska leda Sverige.
 
De två förstnämnda ser ut att gå i en förstakedja tillsammans med Patric Hörnqvist – och den trion borde ha goda förutsättningar för att producera. Nylander och Pettersson står för finliret och skickligheten medan Hörnqvist får koncentrera sig på att gräva och brunka.
 
Strax innan VM ska dra igång stod det också klart att Alexander Wennberg ansluter till Tre Kronor. Efter succésäsongen 16/17 har han haft det tuffare och petades i Columbus när säsongen gick in i sitt viktigaste skede och slutspelet tog vid. I ett VM borde han däremot kunna vara en tillgång och gör i alla fall centerbesättningen lite mer meriterad. Det återstår att se om han hinner spela redan i premiären.
 
Försvaret är starkt, men inte allt för flashigt. Mattias Ekholm, Adam Larsson och Oliver Ekman-Larsson behärskar det mesta, men när man letar offensivt kraft är det snarare Erik Gustafsson som står ut. 27-åringen stod för imponerande 60 poäng i Chicago – en poängskörd som bara Erik Karlsson, Nicklas Lidström, Victor Hedman och John Klingberg har överträffat bland svenska backar de senaste 20 åren.
 
Mellan stolparna hittar vi Henrik Lundqvist. Visserligen till åren och med karriärens sämsta säsong bakom sig – men fortfarande en klart kompetent målvakt som definitivt kan bära Tre Kronor på sina axlar i ett VM.
 
Tjeckiska veteraner i nyckelroller
 
Motståndarna Tjeckien har tre raka kvartsfinalförluster bakom sig och innan dess förlorade man två raka bronsmatcher. Tjeckerna dominerade hockeyvärlden omkring millennieskiftet – fyra VM-guld på sex försök och ett OS-guld är inte illa pinkat – men har alltså haft det desto tyngre mot slutet.
 
Återväxten har inte varit lika fin som tidigare och det är först nu som en ny fin generation är på uppgång. Av den generationen är det däremot bara Filip Chytil som vi får ta del av under VM. Men det är å andra sidan en talang som det är väl värt att studera.
 
Annars är det fortfarande veteranerna som ska leda laget. Jakub Voracek, Jan Kovar, Ondrej Palat, Michael Frolik och Radko Gudas lär bli tjeckiska nyckelspelare tillsammans med 23-årige Jakub Vrana.
 
Tjeckien borde kunna lösa ett avancemang till kvartsfinal utan allt för stora problem, men det borde också innebära nordamerikanskt motstånd i kvarten – en uppgift som man rent logiskt inte ska klara av, men allting kan givetvis ske i en enskild match.
 
Utvilade spelare
 
Nu ska vi däremot inte gå händelserna i förväg, utan koncentrera oss på premiären. En premiär kan trots allt alltid vara lurig. Man vet inte riktigt var man står och i vanliga fall kanske somliga spelare behöver åka av sig en flygresa och jetlag.
 
Det sista blir däremot ett klart mindre problem i år då VM spelas lite senare än vanligt och flera spelare har hunnit ansluta i god tid och till och med träningsspela inför mästerskapet.
 
Premiärnedsläpp sker klockan 20:15 och matchen sänds i SVT 1, SVT Play och Viaplay.
 
---
 
Preliminär laguppställning Sverige:
 
Nylander – E. Pettersson – Hörnqvist
Lindblom – A. Kempe – Lindholm
Eriksson – Lander – Bratt
Rasmussen – Krüger – M. Kempe
 
Ekman-Larsson – Larsson
Ekholm – Gustafsson
Hägg – M. Pettersson
 
Lundqvist (Enroth)
 
---
 
Håll ögonen på:
 
Jakub Voracek, Tjeckien
 
Den tjeckiska lagkaptenen måste vara lagets bästa spelare om man ska kunna överträffa de tidigare årens kvartsfinalförluster. 
 
Elias Pettersson, Sverige
 
Efter en mäktig rookiesäsong i Vancouver ska nu Elias Pettersson leda Tre Kronor i VM. Klarar han det i NHL ska han definitivt klara av det i VM, men det är ändå upp till bevis.
 
---
 
Tjeckien-Sverige
Vad? VM, premiär
Var? Bratislava, Slovakien
När? 10/5 20:15
Hur? SVT 1, SVT Play, Viaplay
 
---
 
Läs även:
 
Krönika: Kan utvilade stjärnor rädda VM?
Rankning: VM:s största stjärnor
Elias Pettersson: ”Självklart att spela VM”

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2019-05-09 18:09:40
Author

Fler artiklar om VM 2019