Intervju med Leksands IF:s fystränare - Jesper Gillerås
Jesper Gillerås är inne på sin sjätte säsong som fystränare i föreningen.

Intervju med Leksands IF:s fystränare - Jesper Gillerås

Han är inne på sin sjätte säsong i föreningen som ansvarig man för spelarnas fysträning. Med 2 mindre än månader kvar till säsongspremiären i Tegera Arena så har ett av lagets största fokus under våren och sommaren legat på träning och fys – Allt ledd av dalmasen Jesper Gillerås.

Jesper är född och uppvuxen i Falun. Har hela livet haft hockeyn bakom sig. Intresset för allt kring träning och fys började växa ur Jespers tid som spelare i Falu IF, där sommarträningarna och fysen blev en uppskattad tid.
Tankar föddes till verklighet och inte långt senare stod han som fystränare hos Borlänge Hockey och ansvarig för fysdelen på Hagströmska Gymnasiet i Falun.

- Det var roliga år, berättar Jesper.

Gillerås tid i BHF blev lyckosam, då dåvarande Sportchefen i Leksands IF och nuvarande assisterande tränaren Mikael Karlberg snappade upp Jesper och hans arbete under hans sista år i Borlänge. En ny dörr skulle snart öppnas, som han under plugget till idrottstränare i Falun smått drömde om.
Efter en tids pendlande mellan två olika arbetsplatser som fystränare i både Borlänge HF och Leksand IF startades ett helt nytt kapitel i Jesper Gillerås liv – Som Fystränare i Leksands Idrottsförening , något som han har varit trogen dom senaste 5 åren.

- Jag känner verkligen en tacksamhet över att få göra det här och få ha detta som jobb, säger han. 



Jobbar ni aktivt genom träning och övningar för att förebygga potentiella skador under säsong?

- Det läggs ganska stort fokus på det efter sommaren för att bygga upp en tålighet och tolerans på vissa strukturer som man vet är ganska utsatta när det gäller hockey. Så det är mycket för ljumskar, Axlar och nacken, där det gäller att kunna vara stark och ta emot smällar på ett bra sätt, Säger falusonen som nu är inne på sin sjätte säsong i föreningen.

Jesper berättar att den förebyggande träningen sker året om, men med högre volym under sommarhalvåret för att bygga upp tålighet, tolerans och för att underhålla det till issäsongen.


Vad är ditt mål när du går till jobbet och ska utföra ett hårt pass till spelarna?

- Målet är inte att spelarna ska vara helt förstörda efter varje pass vi gör, utan det finns en tydlig plan med periodisering  hur passen är upplagda med intensitet och volym. Målet varje dag för mig är egentligen att känna att spelarna hela tiden är motiverade, håller sig motiverade, utvecklas och känna att dom vill bli bättre och så vill jag ju absolut att dom ska vara helt skadefria under en sommar.

Hur ser ert utvärderingsarbete ut efter en säsong?

- Först och främst sitter jag själv och utvärderar hur fysen har sett ut, hur det har gått under säsongen, vilka värden vi hade när vi gick in i säsongen och vilka värden vi hade när vi klev ut den. Sen så sätter man sig ner med fysioterapeuten och går igenom all skadehistorik tillsammans och vad det finns som vi kan göra annorlunda . Sedan så sitter vi hela staben och tittar om det finns några gemensamma nämnare till att vissa saker händer och varför kanske vissa saker inte händer.

Hur tätt jobbar du individuellt med spelare kring till exempel svagare delar inom träningen?

- Vi hade ju en lång försäsong när det blev som det blev förra säsongen, så dom första fyra veckorna såg exakt likadant ut för alla egentligen med lite små individuell prestation. Sen efter det har vi gjort lite tester och då får man ju sätta sig och titta på delar som man kanske behöver vässa till lite extra, med lite input från spelarna själva vad dom tycker och känner.


Hur ser importernas upplägg ut som tränar i sina hemländer?

- Om vi tar till exempel med Marek Hrivik och Peter Cehlarik som har haft samma fystränare länge hemma i Slovakien, där har varit en kontakt med han om vilka krav vi har, vilka tester vi gör och vad vi kan förvänta oss av dom när dom kommer tillbaka till Sverige här i slutet av Juli. Sedan så har Ashton och Caito varit i Sverige hela tiden och har kört efter våran planering. Kloos har kört efter våran planering där borta i USA och sen så har vi Max som gjort en del rehab i början av försäsongen och har sen jobbat med sin egna tränare, berättar Gillerås.


Jag lyfter en Intervju från Halv ett med Leksands IF som genomfördes under ett sommaruppehåll för några enstaka år sedan. Jesper intervjuades av föreningens stora kommunikationsguru Richard Brasar.
Jesper uttryckte då fina framsteg för backen Patrik Noren inom en viktig träningsdel för ishockeyspelare – Säsongen därpå syntes framgångarna i gymmet och speglade sig sedan ut på isen för Norens del.

- Det kanske är det som är det roliga med jobbet att kunna sitta och utvärdera, prata med spelarna själva om vad dom tycker, tänker, känner och sen kunna hjälpa dom på det sättet. Om det även ger resultat och att det syns är det bara jätteroligt. Sen så är ju fysdelen en liten bricka i hela spelet, det är så mycket mer som ska stämma under säsong för att det ska bli en lyckad säsong, påpekar Gillerås.


Jesper berättar sedan om hur första delen av sommarträningen kort efter det tidiga uttåget ur SM-Slutspelet i våras fram till midsommar har sett ut:

- Vi drog igång 3:e april och har från där med tre tillfällen träffats och testat av. Vårt upplägg har varit att alla som är födda 1999 och senare alltid är på plats med mig varje dag. Äldre spelare tränar efter program när dom vill under dagarna. Så vi har ju kört från 3:e april fram till onsdagen på midsommarveckan och den 27:e juli samlas vi igen och då är det tester. Sen startar vi upp med isen igen den 31:a juli.


Hur mycket fysträning kör ni under pågående säsong och hur ser arbetet ut för att hitta en balans mellan alla ispass, matcher samt fys?

- Först och främst så har vi investerat i ett belastningssystem som kan mäta belastningen på spelarna varje dag, så dom har pulsband på sig och varje dag när dom kommer till hallen börjar dom med att dra på sig banden och gör ett tre minuters återhämtningstest, där pulsbandet mäter variationen i hjärtslagen(HRV) och då får man en återhämtningssiffra på det. Då får jag en siffra hur tuff den här dagen har varit för dom och detta använder vi varje dag året om. Under säsong kommer vi kunna få en bra bild med belastningen, när vi kanske ska bromsa lite och när vi känner att vi kan gasa lite.

Därefter berättar Fystränare Jesper Gillerås om hur en klassisk vecka under säsong med fys kan se ut:

- En klassisk vecka om det är två matcher kan man gasa på lite under måndag och tisdag, med lite tuffare pass och då är det ju oftast maxstyrka, som vi vill bibehålla under säsong så man inte börjar tappa den för då kommer det synas på isen. Sen under onsdagen dagen innan match kör vi något lite lättare och explosivt för dom snabba fibrerna samt nervsystemet. På fredag mellan matcherna brukar det vara något återhämtningspass, med lite lågintensiv cykel eller rörlighetspass, sen om du har spelat lite mindre kan det bli lite extra träning.

Hur bygger ni upp era fysprogram och gympass som används under säsong?

- Det är ju jag som sätter ihop dom och under säsong så är det inte super individuellt, men sen kommer övningar att kunna variera såklart och vissa kan inte göra en del övningar och då får dom andra alternativ. Men man bygger på sig erfarenheter genom åren och märker vad som funkar och vad som kanske inte funkar lika bra, så det ser aldrig exakt likadant ut från år till år.



Tillgången till gym och träningslokaler för Jesper och spelarna är inget att hymla om. Precis intill arenan finns friskvårdskedjan Actic. Men inuti Arenan finns det en hel del möjligheter till svett och träning också.


- Vi har renoverat gymmet i hallen, så det är klockrent .Vi driver mestadels av träningen där inne, sen ibland blir det ju Actic såklart. Men oftast i hallen, det är bekvämast för alla när det är nära och enkelt, tio meter från vart vi byter om.



Vilka delar inom fysträningen lägger ni extra fokus på?

- Egentligen kan man tänka att inom hockey ska man vara ganska bra på ganska mycket. Du ska kunna ha en kondition för att spela 52 matcher, återhämta dig mellan matcherna och träna där emellan. Det är ju bättre värde en än Svensson, men det är ju inte ett skidåkarvärde. Samma med alla styrkeövningar, du ska ju inte vara tyngdlyftarstark, utan stark nog för att kunna hålla dig skadefri och generera styrka och power.

Hur ser arbetet ut för dig när nyförvärv är klara?

- När dom är klara tar jag alltid kontakt med dom direkt och börjar dialogen direkt, om dom vill köra efter sitt egna program som dom har under sommaren eller vill hoppa på det som vi gör.

Våra nyförvärv anslöt rätt tidigt?

- Ja, vi hade en samling med tester som dom kom direkt till och då fick man sätta sig ner med dom och snacka lite. Så det känns som jättebra grabbar och karaktärer, menar han.





Avslutningsvis med den klassiska frågan – Vem är lagets stora fysmonster?

Martin är ju extremt bra när det kommer till konditions delen, men det blir ju samma tråkiga svar som alltid. Langen(Oskar Lang) är ju väldigt All round, han är ju inte dåligt på något. Men sen blir det intressant att se dom nya som kommer in, det jag har sett nu så är dom fysiskt väldigt bra. Men sen tycker jag att Lucas Elvenes har haft en jättefin sommar, jag har en jättego känsla. Det är min första sommar med han och det man har läst och hört lite runt om att fysbitten inte har varit helt 100 , så har han verkligen gett allt och jobbat på det, så det känns bra, avslutar en hockeysugen fystränare som blickar fram mot en ny säsong.
























 

Ludvig Hult ludvighult@icloud.com@ludvig_hult2023-07-18 20:02:00
Author

Fler artiklar om Leksand