Intervju med Leksands IF:s Sportchef och General Manager - Thomas Johansson

Intervju med Leksands IF:s Sportchef och General Manager - Thomas Johansson

Läs Sportchefens egna tankar om den gångna säsongen, ungtupparna i laget, vad som ska symbolisera Leksands IF spel och mycket mer.

Under tisdagseftermiddagen ringde jag upp Föreningens sportchef och General Manager Thomas Johansson för en intervju och snack om den gångna säsongen, tiden framåt, läget just nu och om Thomas själv - med den stora roll som han sitter på. 
 
Hur är känslan i laget just nu såhär veckor efter uttåget- Hur länge svider en sådan säsongsavslutning som i år? 
” Det kommer nog sitta i ett tag. Tittar vi för min egen del kommer det här sitta i rätt länge. Jag har till exempel inte sett en enda hel slutspelsmatch, jag har liksom inte haft lust att se när dom andra åker omkring och är glada. Så det svider, det gör det. Man lär sig aldrig att hantera den här ilskan och tomheten som dyker upp när säsongen är över”. 
Vad är du mest nöjd med från den gångna säsongen och vad är du minst nöjd med? 
” Jag är mest nöjd med hur bra hockey vi spelar när vi är som bäst. Jag tycker att vi hade en enormt hög topp när vi spelade som vi ville, kanske bäst i ligan. I andra änden dom djupa dalar, där det knappt var division- 1 klass på spelet ibland. Svackor som vi spelmässigt hade svårt att komma ur och av det kom det förlustsviter. Jag är otroligt besviken över att vi i mellan åt spelade så otroligt dålig ishockey”. 
 
Spelare som Kalle Östman och Oskar Lang utvecklades stort under säsongen- Hur viktigt är det att sådana spelare kliver fram och levererar? 
” Du behöver ju alltid ha sådana spelare och varje säsong brukar det vara någon spelare som kliver fram som man inte hade förväntat sig. Sedan är ju ”Langen” en spelare som man gått och väntat på liksom. VM i våras blev ju en självförtroendeboost för honom att han kan ta nästa steg. Kalle var ju lite mer av ett osäkert kort, även om vi var övertygade att han hade hockeyn i sig och goda kvalitéer- annars hade vi nog inte plockat han. Men hans framsteg tycker jag är kul för en sån som Kalle, som inte riktigt fått chansen tidigare”. 
 
Hur sniffade ni upp Nyförvärvet Filip Larsson som kommer vara en del av Leksand dom kommande 2 säsongerna? 
” Jag har ju varit tränare för Filip i ungdomsåren, då han spelade i samma lag som min äldsta son. Så att Filip alltid har varit en talang har och gjort det så bra i ett lag som har haft det kämpigt i Hockeyallsvenskan, plus den potentialen han har med ålder- då var han en av dom första kandidaterna när vi valde det spåret. Nu kommer vi inför nästa säsong att ha en lite mer uttalad förstamålvakt i Mantas, samtidigt som Filip kan driva på och utvecklas underifrån.” 

Vad är Filips främsta styrkor i spelet? 
” Jag gillar ju hans snabbhet, storlek. Han är otroligt bra på att läsa spelet, vilket även är en av dom största nycklarna för hockeymålvakter, likt så explosiviteten”.  

Målvaktstränaren Alexander Millner har minst sagt bidragit med eld i brasan och höjt både före detta målvakter och nuvarande- Kom han som ett fall från skyn? 
” Millner var ju på juniorsidan innan han kom upp till A-laget, då vi hade Janne Juvonen och Brage. Det vi behövde när vi tog upp Alexander och han fick jobba med Juvonen, samtidigt som Jonas leven jobbade med Brage – det var just det att Janne behövde ett annat typ av ledarskap och dom blev ju som handen i handsken, med Millners sätt att jobba och det Janne behövde. Han är en otroligt ung och talangfull målvaktstränare, som nu även har utvecklat Mantas spel under säsongen.” 

Hur såg spelarmarknaden ut förra säsongen i och med KHL, respektive hur marknaden ser ut i nuläget? 
” Förra säsongen var rätt dålig, även om det finns lite spelare sådär. Men det var inget överflöd av dom. Jag tycker även det visar att det inte var några supervärvningar in till deadline i februari- Det var ingen stor omsättning av det. Men såhär års ploppar det upp en hel del spelare vars kontrakt går ut med andra klubbar, men jag tror att vi i år kommer få se lag som går på lite högre numerär för att säkra upp”. 
 
När ni ska bygga en trupp-Är det någon balans mellan olika spelstilar som ni vill hitta?
” Något som jag förra säsongen tyckte att vi hade var många spelare som ville ha pucken. Det är bara att titta på vårt powerplay, där det nästan kändes som att vi skulle passa in pucken i mål och vi kom aldrig riktigt till bukt med det här målskyttet och vi fick till exempel inte i gång John Quenneville och Emil Heineman. Vår bästa målskytt gjorde 14 mål under säsongen, så det är klart att det var något som inte jag lyckades med. Men med målskyttet till nästa säsong så ser det ju ut som att Max Veronneau kommer tillbaka, sen kanske inte man ska ha förhoppningarna att han gör 34 mål varje säsong”  

Thomas Johansson nämner även att han hoppas mer på att Peter Cehlarik kan kliva fram till nästa säsong, efter ett stukat självförtroende:  
” Jag hade trott att Peter skulle få en nystart i Leksand och hitta rätt. Men jag hoppas med en bra sommar, träning och att han får vara med från säsongsstart att Peter också ska kunna göra lite mål och bidra till det numerära överläget framöver”  
 
Något annat som Sportchef/GM tjomme pekar på är att sportchefsjobbet är så mycket breddare än vad man tror: 
” Det är mycket information som ska hämtas in efter säsongen, allt ifrån fysdelar till hur olika kedjor har presterat under säsongen. Sen så bakar vi ihop allt till en klarbild av säsongen. Just för att få en ännu bättre verksamhet och resultat till nästa säsong.” 

Ett av dom mer prioriterade ärendena som Thomas löpande arbetar med är jaken på en ersättare till Pär Styf, som redan har lämnat Leksand av familjära skäl: 
 ” Vi håller ju på att försök rekrytera in en tränare till, så det ligger ju i fokus med att träffa lite folk och ha möten. Vi har ett antal namn som vi jobbar med och massor med intervjuer som ingår där, för att få en klar bild av personen”. 

Är scouting av spelare en viktig byggsten i er verksamhet? 
”Ja, det är ett ständigt kretslopp- där Petter Carnbro som ansvarar för förscouting, där han gör en grundlig koll och skickar vidare det till mig, som vi vid intresse skickar vidare till tränarna som får säga sitt. Där vi i bästa världar ser att det är en spelare som vi vill ha i Leksand och får till oss. I sämsta världar inser vi antingen tidigt att det inte är någon spelare att satsa på eller så kommer vi överens att det är för många i vårt ledarteam som tycker att vi ska släppa honom. Så det är ett stort arbete och det tar sin tid att traggla igenom”
  
Blir det SHL-spel eller en tur till andra sidan Atlanten för Anton Johansson nästa säsong? 
” Vi får väl se lite grann, Anton är ju fortfarande ung. Men är det någon bristvara vi har i svensk ishockey generellt så är det spelskickliga right-backar och han går ju lite under det beteendet. Men i det bästa världar att han känner själv att han vill utvecklas i Leksand och att även Detroit tycker det. Sedan finns det lite pengar inblandat med NHL-ju längre han stannar i Leksand desto mer får vi av kakan. Men mina barn brukar alltid få höra att dom bara spelar i Leksand för att jag är här, då känns det superkul att Anton faktiskt själv får visa att han är riktigt bra.” 

Hur ser det ut med Lian? 
”Det är väl lite samma med Lian, det är ju Dallas som har hans rättigheter och det är klart att alla NHL-klubbar är måna om att ens spelare ska utvecklas och få en bra roll. Jag hoppas ju på att vi både får behålla Lian och Anton en säsong till. När dom tar sina utvecklingssteg tar dom rätt stora kliv och därför måste man behandla dom här unga killarna med en känslig hand och dom ibland får göra sina misstag, men dom lär sig efter resans gång. Jag tycker att Lian tagit så stora steg mot säsongens slut att han tillhörde en av dom bättre backarna mot slutet”.  
 

Den tidigare SHL-backen och nuvarande Sportchefen/General Managern berättar mer om NHL ersättningen kring draftade spelare: 
“ Det finns NHL pengar på dessa draftade spelare som man kan få in. Full ersättning är ca 3,8 miljoner, då måste spelaren ha tillbringat sina senaste 4 år i föreningen och kan vi skydda detta kring våra draftade spelare så är det bra. Självklart måste alltid kunskapen vara prio, men den ekonomiska biten blir en bra bonus till klubben”.  

Arbetet kring dom kontraktslösa spelarna fortsätter och återstår att se? 
”Ja, men det finns alltid en risk att andra klubbar tar spelare som vi inte hinner komma överens med. Men det handlar inte bara om att vi inte vill ha kvar spelare, utan även se över dom ekonomiska förutsättningarna. Sedan om vi ska få in både Jonas och Micke, då kanske vi till exempel måste ställa han emot Lian och då måste vi se över vad vi behöver. En spelare som Mikael Ruohomaa älskar jag. Hans spelstil, men även sätt att vara. Jag vet att han trivs i Leksand, men Micke är en spelare som man behöver betala mycket pengar för att få hans tjänster. Så där tror jag tyvärr att vi kan hamna i en situation att det blir för dyrt, men vid andra sidan är det fortfarande helt öppet och kan hamna i en ekonomisk lösning.” 
 
En annan frisk fläkt som utvecklat spelet är Marcus Karlberg- Vad har han betytt för laget under den här säsongen? 
”Jag hade ju han här när han var junior och vi tog klivet upp i SHL. Det blev kanske ett stort kliv för ”mackan” just då. Han ville ju ha en tydlig roll uppe i hierarkin, men det kunde vi inte erbjuda han där och då. Sen fick han göra en resa i hockeysverige och landade in i Borlänge HF, men det har alltid funnits en potential i Marcus Karlberg, med hans skott, fart och att ta sig in i dom obekväma ytorna. Men i år tycker jag det har hängt så mycket på att han ska växa in i SHL, så jag tycker han har gjort en fantastisk resa”. 

Det återstår att se lika där om han får förlängt? 
”Ja, precis. I grunden har jag absolut inga betänkligheter kring Marcus och hans prestationer, men sen får vi se om vi kommer överens.” 

Gäller samma för Martin Karlsson? 
”Precis, Martin är ju en kille som har ett stort hjärta och som jag hoppas att vi kommer i mål med. Men i grunden så är det farligt ibland att ta bort dom här hjärtespelarna, som står för något som andas Leksand och dom kulturbärarna ska man vara rädda om. Men vi får se hur framtiden beger sig”. 

Assisterande tränaren Mikael Karlberg med ett utgående kontrakt- Hur ser arbetet ut där? 
”Vi har en dialog jag och ”Challe”, men jag har goda förhoppningar om att han stannar. Sen så tycker jag som med Mikael, att det är skönt att ha någon som känner föreningen och kulturen i tränarstaben”. 

Leksands IF är en förening som berör och engagerar- Märks det och är det ett speciellt ställe att leva runt? 
”Ja, jag måste säga att supporterkulturen i Leksand andas gemenskap och man bryr sig om varandra, alla är välkomna, man hatar inte på andra lag-även om man inte gillar dom. Man står för så många bra värden i supporterskapet, så man blir stolt när man tillhör det. Vad vi än kommer, åker vi ner till Oskarshamn så är ju hela den bortasektionen fylld med leksingar och när Leksand gör mål känns det som att 80 % av arenan ställer sig upp. Den genuina gemenskapen skapar en känsla även hos oss och jag känner en otrolig ödmjukhet över att vara en del av föreningen. Denna kultur ska man skydda och värna om. Jag är ju liksom uppväxt i Stockholm och kulturen mellan Djurgården-AIK, där man hade bilen på stan och rutan var krossad för att det var ett Djurgårdsmärke på den”. 
 
Du och Björn har verkligen byggt upp ett helt annat lugn i Leksand som inte funnits tidigare och gjort oss till ett etablerat SHL-lag- Finns det något framgångsrecept bakom det? 
”Jag tror att vi bara har varit oss själva och behåller ett lugn i miljöerna vi är. Om vi stressar upp oss och lever rövare, då kommer det smitta av sig på dom som sen ska prestera. När jag kom till Leksand var det en rätt så hetsig stämning och brann runt klubben. Mina första tre veckor i föreningen tror jag det var 9 raka förluster och det var många som tänkte och tyckte. men med styrelsens lugnade och stöttning så kunde vi jobba oss vidare i lugn och ro. Sedan är det klart att jag hade hoppats mer av oss och att vi skulle komma längre den här säsongen, men lugn och tålamod är viktigt. Jag tycker det finns gott om hopp, vi håller på att förflytta en kultur om tidigare kvalspel. Men är det något jag försökt bidra med är det lugn, ro och stabilitet.” 

Det går inte att gå miste om senaste tidens stora framgångar i ungdomsled och juniorled, med J-18 och J-20-, Vad har varit byggstenarna till det? 
”Det gäller att ha bra människor som jobbar i en förening, sen så har Leksand inte över tid varit den platsen som dom 10–15 bästa söker sig till som ishockeyspelare. Leksand har behövt gått bakom dom talangerna och utvecklat dom man har över tid i juniorprogram. Ett lysande exempel är kullen född 2004 som dom plockade in och det kanske inte var toppen just där och då, men nu när dom har kört igenom programmet efter 3 år, så har vi liksom tre killar som ska åka med U-20 landslaget ner till Slovakien. Det är klart att det speglar av resultaten när vi har ett bra lag. Så jag ser väldigt ljust ut på Leksands juniorverksamhet framåt”.
 
Damerna har även dom utvecklats under den senaste säsongen, vad säger du om det? 
”Ja, jag tycker dom är något på spåren och det är samma sak med damsidan i Leksand- Även om det skakar till så vill vi ha en kravbild, så man inte står och trampar i samma gamla hjulspår”. 

Vad ska symbolisera Leksands IF spel? 
”Vi ska vara ett lag som kan kontrollera och styra skeendet i matcherna. Vi ska äga matchen själva och det är vi som ska kunna styra utgången av matchen, genom våran egen skicklighet. Vi ska kunna vara ett lag som växlar mellan att vara ett väldigt aggressivt lag och spela med en hög press för att kunna ta tillbaka pucken, men vi ska också vara ett lag som sparar kraft, energi och kan stänga ner motståndarna från att skapa chanser på oss.” 
 
Rollen att axla sportchef är mycket breddare än vad man tror? 
”Det handlar ju om att optimera alla förutsättningar. Anledningen till att vi flyger till vissa matcher är ju för att vi ska kunna prestera bra och kanske geografiskt ibland. Jag och Christer Siik sitter ju alltid och bollar optimala lösningar. Ibland om man är utanför föreningen, man skulle behövt kommit hit i tre månader för att se hur det verkligen är innanför skalet. För det är en jäkla verkstad, det är högt i tak, det brinner till, spelare blir arga på varandra, tränare blir arga på spelare och tränare blir arga på varandra. Det händer grejer i vår verksamhet som aldrig sipprar ut och det är mycket som ska klaffa, så det är skönt att jag har mina medarbetare som jobbar med Dam, Juniorer och Ungdom.” 
 
Avslutningsvis- Du har själv varit aktiv spelare och bland annat spelat i Djurgården, AIK och Linköping- Vad var dina främsta styrkor som spelare och kan du bidra med det nu till Leksand själv? 
”Mina främsta styrkor som spelare var ju mycket i skottet. Jag hade ett otroligt bra skott och spelade mycket i powerplay. Jag hade ett väldigt bra spelsinne och var kreativ som spelare. Mycket i det hur man ser spelet och vad som är viktigt i det, där har jag not mycket att bidra med. Även om jag inte bidrar på det sättet direkt till spelare. Däremot när jag sitter och bollar hur vi ska utveckla vårt spel och hur det ser ut, då är jag nog ett bollplank med mina kunskaper.” 
Så du var lite som en Patrik Hersley när du lirade? 
”Ja, men lite så. Nu gjorde inte jag så många mål som han. Jag tror jag som mest gjorde 15 mål i SHL under en säsong” Avslutar Thomas ”Tjomme” Johansson som tillsammans med flera har vänt en hel kultur i en av landets mest folkkära klubbar.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ludvig Hultludvighult@icloud.com@ludvig_hult2023-04-06 20:05:00
Author

Fler artiklar om Leksand