Johan Tornberg: ”Största hockeytalangen är det mentala”

Johan Tornberg: ”Största hockeytalangen är det mentala”

Den ene tränar Örebro Hockey, är tv-expert och har 292 SHL-matcher på sitt cv. Den andre har varit utlandsproffs i åtta länder och jobbar som NHL-scout för Edmonton Oilers. Johan Tornberg och Robert Nordmark vet vad de snackar om när vi stämmer av läget i svensk hockey.

Det är svårt att missa passionen Johan Tornberg, 42, och Robert Nordmark, 52, har för talangutveckling samtidigt som de åker runt på isen och eldar på några av landets bästa 13-14-åringar i Segeltorpshallen utanför Stockholm. För tredje året hålls CCM Skills Camp mitt under högsommaren och precis som förra året är det Johan och ”Robban” som håller i tyglarna på isen, Andreas Öhgren leder fysen och idrottspsykologen Andrea Hjälmåker vägleder talangerna i mental träning och kosthållning.
 
Tempot är högt och volymen likaså när den tredje träningsgruppen avslutar sitt första ispass för dagen. Tornberg och Nordmark passar på att slänga i sig lite kycklingpasta innan vi sätter oss för att snacka om deras syn på svensk talangutveckling i dag. Senaste JVM-guldet togs 2012 men med två raka silvermedaljer 2013 och 2014 verkar klubbarna ute i landet göra ett gott jobb – även om 2015 års förlust i bronsmatchen mot Slovakien (2-4) givetvis sved – utifrån sett. Men för Tornberg/Nordmark är det viktigt att vi svenskar inte slår oss för bröstet – då blir vi ifrånsprungna av andra nationer på frammarsch.
- 94:orna var det ett gäng som gick i första rundan. Det är lite tunnare nu men jag tror tre 97:or gick i första samtidigt som prognosen inte säger en enda av 98:orna om inte någon tar klivet, säger Nordmark som till vardags kartlägger spelare för Edmonton Oilers i sin roll som scout.
 
Han och Tornberg verkar onekligen ha en liknande syn på svensk hockeys talangutveckling. Den är överlag bra, men lite för okoordinerad (kan skilja väldigt mycket hur verksamheterna bedrivs från Malmö i söder till Luleå i norr) samtidigt som spelarna måste börja utbildas allt mer i speltaktiska moment.
- I Stockholmshockeyn är huvudproblemet känt sen länge. Bristen på ishallar gör att ett så enormt upptagningsområde begränsar sin utveckling, säger Nordmark och fortsätter:
- Det kommer spelare från Tingsryd och Forshaga i stället. Och det är bra det också, men det är mängden timmar på is som är viktigt. Torontoområdet (fyra miljoner människor) har fler ishallar än hela Sverige.
 
Tornberg fyller i samtidigt som de båda gör sig redo i omklädningsrummet för eftermiddagens första pass.
- Kraven behöver hela tiden skruvas upp. Det får aldrig bli någon mättnad, det ska alltid vara strävan att bli bättre så vi kan förädla. Jag tror det var lite det (mättnad) vi fick se i JVM där man märkte att (slutsegraren) Kanada insett att även de måste vara ödmjuka inför uppgiften. Jobba hårt.
 
Båda är överens att spelet kommer fortsätta gå snabbare och snabbare. Spelarna blir bättre fysiskt tränade, utrustningen lättare och bättre. Då, i en tid av mycket fokus på individuell utveckling, gäller det att inte glömma den speltaktiska utbildningen.
- Svenska ledare behöver utbildas och bli bättre i speltaktiska moment. Spelarna ska kunna förstå hur de kan förändra matchbilder, att skapa medvetenhet av vad det är vi gör på isen. Det går inte att lösa allt själv. Vissa saker ska absolut lösas med individuell skicklighet men inte allt. Det känns som vi tagit saker för givet och tappat på den punkten, säger Tornberg som utöver sitt uppdrag som ass tränare i Örebro jobbat med flertalet mästerskap som tv-expert de senaste åren. 
 
Nordmark:
- Många ledare ifrågasätter när man ska ha tid att hinna med det speltaktiska. Man kanske tränar 11-12-åringar och fokuserar bara på att lära dem åka skridskor. Hur mycket teknik, inner/ytterskär du tränar så räcker inte det för att lura motståndarna i spel fem mot fem plus målvakt. Det går trender i hockey men de bästa spelarna vi haft – Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström – har alltid jobbat hårt. ”Lidas” har vunnit Norris Trophy sju gånger, och det är för han aldrig satte sig i problem. Det finns backar i Sverige i dag som alltid sätter sig i problem. ”Man ska vara kreativ och våga”.
- Just det Nordmark säger är ju en speltaktisk grej. Det handlar inte om teknik, förstår du? ”Nej, han är en offensiv spelare, han behöver inte backchecka så hårt”. Det är ju det som är intressant. Varför inte då? frågar sig Tornberg.
 
Ledarna oroas över den slappare attityden hos en del klubbar och spelare. Offensiva stjärnor tillåts fuska i defensiven samtidigt som NHL-draften verkar ha en allt större betydelse för många av dagens ungdomsspelare.
- Hur många har inte blivit draftade utan att ens få åka över? Draften borde inte vara det slutgiltiga målet.
 
Tornbergs bästa råd till talangerna på CCM Skills Camp som vill bli hockeyproffs har med attityd och ödmjukhet att göra. Om du underordnar dig hårt arbete för laget räcker det en bra bit på vägen.
- Största talangen är fortfarande det mentala. Har du bestämt dig för att lyckas så kommer du gå långt på det. Sen är det en bonus om du har händerna och fötterna med dig. Med gedigen arbetsinsats och förmåga att göra andra bättre då är du jävligt långt framme.

--- 

 

Lennart Sandahl2015-08-19 14:00:00

Fler artiklar om CCM