JVM-bloggen: Hoppas på ett minnesvärt JVM

JVM-bloggen: Hoppas på ett minnesvärt JVM

SvenskaFans är på plats och bevakar JVM i Göteborg 2024. I bloggen kan ni följa det senaste som händer.

JVM har alltid varit en speciell turnering, även om det på senare år kanske tappat lite i gnista – åtminstone är hypen för gemeneman inte lika stor idag som den var för tio år sedan. Trots det är det fortfarande en av ishockeyns mest folkkäraste internationella turneringar och intresset för JVM är enormt såväl i Sverige som internationellt.

Just i år känns det extra speciellt. Sverige ser ut på förhand att vara ett slagkraftigt lag med god potential till att komma långt i turneringen. Många, inklusive jag själv, hävdar att det är ett av de bättre lag som Sverige ställer upp med på många år. Lägg därtill att turneringen spelas på hemmaplan – en klar fördel för Juniorkronorna som kommer att spela med ett stort hemmastöd på läktaren från gruppspel hela vägen till så långt i slutspelet man kommer.
 
Det kommer inte bli någon lätt resa för Juniorkronorna. Det finns flera bra lag i turneringen som har potential att slåss om medaljer: USA och Kanada är givna. Det är två lag med varsina favoritstämplar och på förhand de största hoten mot den svenska gulddrömmen. Men vi har också ett Finland som knappast ska underskattas. Sedan finns det några intressanta lag, exempelvis fjolårets finalist Tjeckien, eller Slovakien som skulle kunna överraska.

Norge gör sitt första JVM på tio år. Ett stort steg för den norska juniorhockeyn att ha avancerat sig till det riktiga JVM. Även om Norge kommer att få det tufft blir turneringen en viktig erfarenhet och prestige för den norska ishockeyn. Det är bara att önska all lycka till våra grannar i väst.

För oss som bevakar JVM i år på SvenskaFans blir den här turneringen något extra. SvenskaFans har haft någon skribent på plats i tidigare storturneringar, både på JVM som på VM. Men i år det första gången på sajtens historia som vi bevakar med flera skribenter på plats, vilket är en milstolpe för oss – och vi ska därför försöka hålla en sådan bred, rolig och intressant bevakning vi kan på sajten för att du som läsare ska känna att vi är en relevant sida att följa under hela JVM.

---

Dagens matcher, 26 december

12:00 Slovakien – Tjeckien, Frölundaborg
14:30 Finland – Kanada, Scandinavium
17:00 USA – Norge, Frölundaborg
19:30 Sverige – Lettland, Scandinavium
 
 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2023-12-26 11:58:00
Author

Fler artiklar om JVM 2024

Brons till Tjeckien - Finlands spel i numerärt underläge vek ner sig totalt