JVM – en stor jultradition
Svensk finalförlust och besvikelse för ett år sedan. Får man revansch nu?

JVM – en stor jultradition

På samma sätt som Kalle Anka har blivit en institution och tradition i de svenska hemmen har JVM slagit igenom med full kraft under de senaste åren. Sverige har varit att räkna med under senaste tid – och så även i år. På annandagen smäller det!

Mellandagarna präglas av ledighet, mat, umgänge och lite rea-shopping. Och givetvis hockey. I stora mängder. Förutom att de svenska ligorna och NHL kickar igång igen efter ett kortare uppehåll kommer vi även överösas av juniorhockey. JVM kickar nämligen igång under annandagen.
 
Genom åren har intresset för JVM vuxit i stadig takt och har nu förvandlats till en stor svensk jultradition. I takt med att det mediala landskapet numera möjliggör punktmarkering av i princip allting har också bevakningen kring JVM blivit lika stor som kring andra större idrottsevenemang. Att Sverige dessutom har blivit en kraft att räkna med fullt ut under de senaste åren skadar givetvis inte heller.
 
Under de sex senaste turneringarna har Sverige ett brons, en fjärdeplats, tre finalförluster – och ett guld. Jämfört med insatserna under slutet av 90-talet och det här århundradets början är det ett enastående fint facit. Och Sverige är en av förhandsfavoriterna – kanske till och med den största.
 
Inte mindre än elva spelare återkommer från förra årets lag. Det är en rutin man inte ska underskatta i de här sammanhangen, framför allt inte som Sverige tog sig till final. Nu var ju inte alla de här elva spelarna nyckelspelare för ett år sedan, men att halva nuvarande forwardsbesättningen var med i förra turneringen är betryggande.
 
Med namn som Elias Lindholm, Filip Forsberg och Alexander Wennberg, för att nämna några, lär svenskarna ha väldigt goda förutsättningar för att få igång produktionen direkt. Tre av försvararna – Linus Arnesson, Christian Djoos och Robert Hägg – var med i förra JVM och kommer få ta ett stort ansvar i år. I mål kommer Oscar Dansk från en stark säsong i OHL och även om han inte spelade i fjol är rutinen från ett tidigare mästerskap aldrig fel.
 
Det här svenska laget ska ha guldförhoppningar på sig. Allt annat än minst en finalplats är en besvikelse och ett underbetyg. Klarar man av att leva upp till den pressen?
 
---
 
I vanlig ordning är det stornationerna som kommer göra upp om guldet. Kanada är Kanada och Kanada kommer alltid att vara en av förhandsfavoriterna. Ryssland känns aningen svårbedömt på förhand, men ryssarna kommer vara med i leken. Det hänger lite frågetecken över USA, men jänkarnas juniorer har tagit stora kliv framåt de senaste åren – och som regerande mästare kan man definitivt inte räkna bort dem.
 
Nationer som Finland, Tjeckien och Slovakien har några tunga år bakom sig. Trots att finnarna på senare tid har haft enorma talanger – Mikael Granlund, Joel Armia, Sami Vatanen, Teemu Pulkkinen och Aleksander Barkov som exempel – har det som bäst blivit en fjärdeplats. Tjeckerna och slovakerna har inte alls lyckats nå samma juniorhöjder som andra stora hockeynationer och framtiden är oroväckande.
 
En nation som däremot är på frammarsch är Schweiz. Fler och fler schweizare börjar sätta sina avtryck i NHL och draften, och har sakta men säkert även blivit ett respekterat lag i VM. Norge och Tyskland fyller sedan ut JVM-turneringen, men inte har väl de några förhoppningar på sig?
 
---
 
Vilka spelare kan vara värt att följa lite extra då? Svenskarna har vi koll på, så de behöver nog ingen närmare presentation. Kanadas offensiv leds av Jonathan Drouin, tredjevalet i sommarens draft, och han lär bli en attraktion. Supertalangen Connor McDavid är dock det mest intressanta kanadensiska namnet. Han är den första 16-åringen att ta plats i JVM-laget sedan Sidney Crosby och det är inte för inte som han kallas ”den nye Crosby”. I princip alla namn i Kanadas lag är värda att spana på, men är det någon man vill tokfölja är det Drouin eller McDavid.
 
Ryssarnas Mikhail Grigorenko gör sitt tredje JVM och förväntas leda det ryska laget. Även målvakten Andrei Vasilevski – som kommer med enastående siffror från två raka JVM – blir viktig för Ryssland. USA har ett förhållandevis profillöst lag, och känns på pappret inte alls lika starkt som för ett år sedan. Lagkaptenen Riley Barber måste sätta tonen direkt. Även Stefan Matteau blir spännande att följa.
 
Finlands Teuvo Teräväinen och Rasmus Ristolainen kan på egen hand ställa till problem mot betydligt bättre lag. Radek Faksa lär imponera för Tjeckien och i Slovakien bör man spana lite extra på Marko Dano. Men även de mindre nationerna har några namn som lär höja ett och annat ögonbryn. Mirco Müller i Schweiz och tyske Leon Draisaitl går mot en ljus framtid. I Norge kan man alltid följa Brynäs back Mattias Nörstebö och Frölundas Markus Söberg, men även Jörgen Karterud och Ludvig Hoff.
 
---
 
På annandagen inleds JVM. SvenskaFans följer givetvis turneringen och kommer bjuda på allt från införrapporter till spelarbetyg och krönikor. Tyskland-Kanada är först ut och senare under kvällen kickar Sverige igång turneringen genom att ta sig an Schweiz.
 
Du hänger väl med oss in i den här svenska jultraditionen?  

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2013-12-25 09:00:00
Author

Fler artiklar om Junior-VM 2014