Stor JVM-guide: Så bra är nationerna – vi sätter+
Snart har det blivit dags för årets upplaga av JVM. Vår reporter, Andreas Lundskog har scoutat samtliga nationers trupper och givit sina betyg.
Grupp A:
Finland:
Målvakter:
Såhär på förhand är kampen om målvaktsposten mycket jämn i det finska laget och ytterst svårbedömd. Det mesta talar för att det ändå blir 18-årige, Joel Blomqvist som kommer att få inleda mästerskapet i kassen. Blomqvist har denna säsongen gjort två framträdanden i den finska högstaligan med Kärpät innan han blev utlånad till Hermes i andraligan där han har haft en sammanlagd räddningsprocent på 90,8% under nio framträdanden. Blomqvist draftades tidigare i högstaligan av Pittsburgh i andrarundan som totalt 52:a spelaren i draften. Han utmanas främst av Kari Piironen som den här säsongen har varit utlånad till den finska andraligan och laget Tuto där han har levererat fina siffror med en 92,4% i räddningsprocent på 14 framträdanden.
Tredjemålvakt är Rasmus Korhonen som under säsongen har levererat fina siffror i den finska U20-ligan men som troligen får vänta till nästa år för att bära det stora ansvaret. Finlands målvaktssida känns därför på förhand väldigt oklar och faktiskt en aningen svajig om man drar den i partitet med flera andra toppkonkurrenter så som Sverige och Ryssland.
Backar:
På backsidan är det stora namnet självklart Ville Heinola som ifjol gjorde 8 matcher i NHL med Winnipeg Jets. Heinola har sedan dess varit utlånad till Lukko i finska högstaligan där det hittills under säsongen har blivit 14 poäng på 19 matcher. Han kommer att få dra ett stort lass med sina kvalitativa ledaregenskaper. Backsidan känns annars bra men inte särskilt ögongninstrande med namn som Mikko Kokkonen Topi Niemlä och Santeri Hataka som alla tre har spelat i den finska högstaligan men som inte gjort några större skridskoavtryck.
Forwards:
Istället är det i offensiven som laget har sina främsta styrkor där stjärnforwarden, Anton Lundell är det stora utropstecknet. Lundell draftades redan i förstarundan av Florida tidigare i höstas och har haft en bländande höst i den finska högstaligan med 20 poäng på 17 matcher för sitt HIFK. Där han Finland en riktig spjutspets som förstacenter.
I laget finns också flera intressanta spelare som är på uppgång så som Brad Lambert som inte kommer att vara draftbar förens 2022 men som redan målas ut som en jättetalang. Dessutom finns flera intressanta forwardspjäser så som Roni Hirvonen och Roby Järventie. Laget får dock klara sig utan supertalangen Kaapo Kakko som inte släpps av New York Rangers samt Aatu Räty som länge har målats upp som en jättetalang men som haft en svag höst och därefter petats av förbundskapten, Jussi Ahokas.
Sammanlagt betyg:
Målvakter: 3+
Backar: 3+
Forwards: 4+
Totalt: 10+
Så går det:
Finland får förlita sig på det stora kollektivet utan de där riktiga bredden spetsen som gör att de kan på allvar vara med och utmana om guldet. Därför tror jag inte att laget räcker längre än en kvartsfinal. Det ska till mycket sisu om ska gå längre än så, närmast ett finsk mirakel.
Det är kollektivet som ska leverera för Finland i årets mästerskap.
****
Kanada:
Målvakter:
I ett stjärnspäckat lag till fylld av spets skulle jag nog dock säga att målvaktsposten lite är av lagets akilleshäl i årets JVM. Troligen blir det Dylan Garand som får axla förstaspaden i konkurrens med Taylor Gauthier som flåsar hack i häl. Som tredjepost finns också Devon Levi i truppen. Dylan Garand stod för en stark säsong i WHL för Kamloops Blazers där han hade ligans blott femte bästa siffror i insläppta mål per match med ett snitt på 2,21. Ändå känns det som att han är ganska långt ifrån att vara en sådan supertalang i Carter Hart-klass och den stora frågan är om han håller för att vara en guldmålvakt?
Utmanaren Gauthier har levererat ungefär likvärdiga siffror i samma liga och känns inte heller direkt superhet. Men det är som sagt en kort turnering och kan någon av dem pricka formen så kanske det kan räcka ändå.
Backar:
En utav mästerskapets mest lysande stjärnor detta mästerskap kommer helt klart att vara Bowen Byram. 19-åringen bördig från Cranbrook draftades så tidigt som i förstarundan som blott fjärde spelare av Colorado Avalanche år 2019. Under den gångna säsongen stod han för en imponerande säsong i juniorligan WHL där det blev totalt 52 poäng på 50 matcher. Han kommer verkligen att vara en stark grundstomme i lagets försvar. Detta med en skridskoteknik i yppersta klass och som kan bidra med ett bra förstapass. En modern tvåvägsback helt enkelt. Lägg därtill spelare som Jamie Drysdale och Thomas Harley som två ytterligare intressanta spetsbackar till uppställningen.
Det är nästan lite sjukt att 6 av 8 backar i uppställningen har draftats i förstarundan i. Då inser man den skyhöga konkurrensen. En back som också är intressant att följa är också backen, Jordan Spence som faktiskt är född i Sydney i Australien och som började sin hockeykarriär i Japan av alla ställen. Nu ska han försöka bidra med sitt giftiga skott i årets turnering.
Forwards:
Om jag tidigare skrev att konkurrensen på backsidan var skyhög så får man väl säga det samma om forwardsidan. Den stora stjärnan här är såklart Chicago Blackhawks-talangen, Kirby Dach som gick in och var näst intill helt ordinarie i NHL under förra säsongen. Där blev det totalt 64 matcher och 23 poäng för tvåvägsscentern som har beskrivits av scouter som en enorm playmaker. Dock gick han ut skadad i träningsamatchen mot Ryssland och hans medverkan är fortsatt osäker.
Vid sidan har han också megatalangen, Quinton Byfield som gick som andraspelare i draften bakom underbarnet Alexis Lafreniere. Byfield var hetare än en webergrill i den kanadensiska juniorligan OHL där det blev hela 82 poäng på 45 matcher. I den stjärnspäckade forwardstruppen hittar vi också talanger så som Cole Perfetti, Dylan Cozens och Philip Tomasino. Den här forwardsuppsättningen andas så mycket klass att man nästan blir bländad. Den är guldklassig rakt igenom.
Plusbetyg:
Målvakter: 3+
Backar: 5+
Forwards: 5+
Totalt: 13+
Kan Kanada försvara fjolårets guld trots att stortalangen Alexis Lafrenière saknas.
Så går det: Det blir en silvermedalj
Detta kanadensiska lag har verkligen potentialen att kunna nå hur långt som helst med den back och forwardsuppställningen som bara lyser av stjärnglans. Den stora frågan är dock målvaktssidan som inte alls känns lika självklar. Lägg därtill att många utav de kanadensiska spelarna inte har matchats i klubblagen sedan i våras innan coronaviruset stängde ner ligorna. Detta har gjort att laget valde att ha en rekordtidig camp som inleddes i mitten av november. Men även den har varit kantrad av trubbel där man fick stänga ner efter smitta i truppen. Därför undrar man ju hur matchstatusen egentligen är på denna trupp?
Klassen och talangen finns helt klart men frågan är hur det är med matchtempot? Jag tror att det här laget möjligen kommer att ha vissa bekymmer under gruppspelet till följd av detta men att laget sedan kommer att börja gasa igång mot slutspelet. Där når man en final där Ryssland kniper guldet efter att målvaktsspelet blivit den avgörande faktorn. Men jag måste uppmana alla er att bevittna Kanadas matcher detta mästerskap.
Det här är framtidens stjärnor som kan bjuda på hockeygodis.
****
Tyskland:
Nationen som förra året hade en riktigt talangfull trupp med spelare så som Moritz Seider, Tim Stützle, Lukas Reichel och John-Jason Peterka. Nu har dock laget drabbats av enormt tunga avbräck där Seider inte släpps av Detroit och istället får spela SHL-hockey med Rögle. Dessutom missar Lukas Reichel mästerskapet till följd av corona. Kvar är den ack så skickliga Tim Stützle och högintressanta John-Jason Peterka som ofta har imponerat i CHL-sammanhang. Sedan ser det dock ut att vara tunt på isen i resten utav lagdelarna med avsaknad av spets. Nä, två spelare kan inte göra ett lag.
Dessutom har laget haft en mardrömsuppladdning där hela 8 spelare i truppen testade positivt för coronaviruset vid ankomsten till Edmonton. Frågan är om Tyskland ens har en trupp att ställa på banan när pucken släpps i öppningsmatchen. Kanske kan laget utmana om en plats i kvartsfinalen men det lär bli en kamp mot Slovakien och Schweiz.
Plusbetyg totalt: 5+
Så går det: Ut i kvartsfinalen.
Tim Stützle är det stora namnet i Tysklands JVM-trupp.
***
Schweiz:
Länge har man trott att Schweiz ska ta det där avgörande steget till att bli en rejäl utmanare till stornationerna där man bland annat som bekant slog ut Sverige i kvartsfinalen 2019. Den här kullen ser dock inte alls att ha kapacitet att vara med på den nivån. De spelare som sticker ut i truppen är framför allt forwarden Simon Knak som under förra säsongen var intressant i den kanadensiska juniorligan WHL och som ändå har levererat 4 poäng på 11 matcher i den schweiziska högstaligan med Davos.
Den stora frågan är dock målvaktspositionen där laget numera inte har någon storspelande Luca Hollenstein att kunna luta sig tillbaka mot. Det här laget får försöka att få till ett kollektiv och till stor del utmana Slovakien om fjärdeplatsen. Det lär man nog ändå klara av.
Plusbetyg: 4+
Så går det: Ut i kvartsfinalen.
***
Slovakien
Slovakerna har under de senaste fyra åren fått se respass i kvartsfinalen. Och med årets upplaga tror jag till och med att det kan bli svårt att ens nå dit. Det finns ett antal intressanta namn så som Samuel Knazko och Martin Chromiak. Även Simon Nemec är en riktigt stor talang och finns med i truppen trots att han är draftbar först 2022. Det är i överlag en väldigt ung trupp som den gamla storspelaren Miroslav Satan väljer att matcha med en snittålder på 18,1 år. Det är nog också ett år för tidigt för denna upplaga som nog kommer att inkassera en femteplats i detta getingbo som grupp A ändå är. Spetsen och rutinen räcker helt enkelt inte till.
Plusbetyg: 3+
Så går det: Går ej vidare från gruppen.
*****
Grupp B
USA:
Målvakter:
Målvaktssidan leds utav supertalangen, Spencer Knight som numera går in i sitt tredje JVM med förväntningarna att kunna leva upp till sitt rykte som en av världens främsta målvaktstalanger. Han har hittills svarat för en stark säsong i Boston Collage och är den självklara ettan i årets mästerskap. Han kommer att bli en stor nyckel om detta amerikanska lag ska nå framgång eller om det blir lite av ett fiasko likt ifjol där laget åkte ut redan i kvartsfinalen.
Backar:
På backsidan är det bara Cam York som har spelat JVM förut men det lär finnas stor skicklighet bland de nya då konkurrensen var snäpp på stenhård till förra årets trupp. Här kommer framför allt York att få axla mycket istid och kan också bidra med en spets i powerplay-spelet. Två spelare som också lär få ett stort förtroende är Ryan Johnson och Jake Sanderson. Det som dock kan sättas vissa frågetecken kring är att de flesta i backuppställningen till vardags spelar i den amerikanska collageligan NCAA. Nu är den i och för sig ganska stark men frågan är hur de kommer att klara av omställningen till att möta spelare som till vardags spelar på seniornivå? Nja, jag har vissa frågetecken kring denna backsida.
Forwards:
Lagets forwardssida ser dock ut att vara fyllt med mycket spets i bland annat en spelare så som Trevor Zegras som hade stor show på JVM ifjol med 9 passningspoäng på fem matcher. Han kommer att vara oerhört viktig för att få fart på lagets offensiv. Dessutom finns andra intressanta namn i forwardsuppställningen så som Arthur Kaliyev, Alex Turcotte och Cole Caufield. Dock saknar laget som bekant Jack Hughes samt även Nick Robertsson som inte släpps av New Jersey respektive Toronto. Det är ändå tuffa avbräck.
Plusbetyg:
Målvakter: 4+
Backar: 3+
Forwards; 4+
Toatlt: 11+
Så går det: Bronspeng
Offensivt finns det en väldigt stor verktygslåda men defensivt känns det lite mer ihåligt. Därför tror jag att laget får sikta in sig på en bronspeng i år. Potentialen finns där om Knight kan stänga igen i kassen och laget får fart på offensiven. Men jag anser nog att backsidan är lite för svag för att USA ska kunna tampas om en guldmedalj.
Kommer Spencer Knight att stänga igen det amerikanska målet?
*****
Ryssland:
Målvakter:
I den ryska kassen kommer vi under den här turneringen få ser mer utav stjärntalangen, Yaroslav Askarov. Och det kan nog bli sevärt ändå. Askarov hade ifjol ett ganska tungt JVM som 17-åring där det blev en sammanlagd räddningsprocent på 87% under de fem matcher som han vaktade kassen. Under denna höst har han dock steppat upp rejält med ett bländande spel i KHL för sitt SKA St. Petersburg med en räddningsprocent på hela 96,2%. Dessutom var han en fullkomlig vägg i Karjalaturneringen som Ryssland chockerande nog tog hem där stommen utgjordes av laget som man nu kommer till spel i JVM. Kommer Askarov kunna stänga igen lika mycket som under Karjala, ja då blir ryssarna svåra att stoppa.
Backar:
Som försvarsgeneral i detta lag får ryssarna nog förlita sig till Shakir Mukhamadullin. Killen med det coola namnet draftades tidigare i år i förstarundan av New Jersey och har levererat på en bra nivå i KHL där han varit en ordinarie stöttepelare för sitt Salavat Yulaev. I övrigt kommer troligen också Boston-draftade Roman Bychkov samt Yan Kuznetsov att få dra ett stort lass. Dock tycker jag att det saknas den här riktiga storstjärnan likt Alexander Romanov i det ryska laget. Stundtals såg det också lite skakigt ut för ryssarna i det defensiva spelet på JVM ifjol.
Forwards:
Tittar vi in på forwardsidan så är det ju det stora namnet som sticker ut självklart Vasili Podkolzin som lite är något av Rysslands egen bulldozer. Han har under den gångna säsongen tagit en ordinarie plats i SKA St. Petersburg där det har blivit 24 matcher och sex poäng. Han svarade också för en stark insats i Karjala-turneringen med totalt 5 poäng på 3 matcher. På forwardsidan finns också ett starkt kort i Yegor Chinakov som har producerat starka 15 poäng på 27 matcher i KHL. Han kommer nog att bilda en stark trio tillsammans med Rodion Amirov och Mikhail Abramov. Offensivt ser det ryska laget verkligen sylvasst ut.
Plusbetyg:
Målvakter; 4+
Försvar: 4+
Forwards: 5+
Totalt: 14+
Det ryska laget lär vara taggade för revansch efter förra mästerskapets finalförlust.
Så går det: Det blir guld.
Jag tror faktiskt att vi kan ha guldmedaljörerna här. Ryssland ställer upp med ett lag som verkligen andas spets och slutligen tror jag nog att det står mellan Ryssland eller Kanada i en hyperintressant final. Framför allt är det den offensiva spetsen som kommer att bli den avgörande faktorn med lagets tyngd. De enda frågetecknen är väl om defensiven kommer att kunna hålla på högsta nivå och om Askarov klarar trycket. Vi ska komma ihåg att detta lag också har en stor fördel jämfört med många andra med det som de presterade i Karjala och den rutinen som ändå finns där truppen sammanlagt har hela 412 KHL-matcher. Det här laget blir verkligen hyperintressant att följa och nog kan det sluta i rysk guldglädje borta i Edmonton.
******
Sverige:
Målvakter:
Sveriges målvaktsuppsättning är verkligen creme de la creme till detta mästerskap. Kanske till och med turneringens främsta. Redan ifjol var Hugo Alnefelt rena rama väggen under mästerskapet och under hösten har storspelat i ett annars svagt HV71. Vid sidan har han Västeråsfostrade, Jesper Wallstedt som är kanske den största målvaktstalangen som Sverige har fått fram på många år och som redan har utmanat om en förstaspade i ett topplag som Luleå. Som tredjelänk finns killen med turneringens coolaste namn, Calle Clang som nog mest är med för att se och lära. Alnefelt går in i turneringen som trolig etta men där Wallstedt kommer att utmana till fullo. Målvaktssidan är därför Sveriges absolut största styrka i truppen där ledarstaben näst intill har lite av ett lyxproblem med två så pass högklassiga burväktare.
Backar:
Även backsidan ser stark ut även om en pjäs av Ramus Dahlin-klass saknas. Ändå har laget en stor portion av klass och rutin i Philip Broberg, Victor Söderström och Tobias Björnfot. Dessutom ska det bli intressant att se en sådan som Albert Johansson som verkligen har visat framskridskorna här under SHL-säsongen med Färjestad. Dock kan jag fortfarande ställa mig starkt fundersam till varför ledarstaben med Montén i spetsen inte valde att plocka med Helge Grahns som jag lätt hade satt som en topp sex-back i denna trupp. Backsidan är bra även om jag hade velat sett ytterligare spets framåt för att se den som toppklass.
Forwardssidan:
Här har Sverige drabbats av två tunga avbräck redan på förhand efter att både William Eklund och Karl Henriksson åkt på Corona här under veckorna före mästerskapet. De hade verkligen behövts som ingredienser i denna trupp. Eklund som trollgubbe i det offensiva spelet och även utgöra en nyckel i powerplayspelet. Henriksson i sin tur hade nog kunnat agera katalysator med ett hårt jobb längs med hela banan och en pålitlig pjäs att matcha i boxplayspelet.
Istället kommer stor vikt att läggas vid Alexander Holtz som stundtals har visat upp ett knivskarpt spel i Djurgården under säsongen med ett skytte som nog till och med hade platsat i det svenska skidskyttelandslaget. Vid sidan får han troligen Lucas Raymond vid sin sida som tidigare i höstats gick som i förstarundan i NHL-draften och som har bidragit med 12 poäng för sitt Frölunda under 22 matcher i SHL.
Frågan är dock vem som ska agera spelfördelare i centerlänken mellan dessa stjärnor? Kanske kan det bli en Albin Sundsvik som bitvis har visat upp en hög nivå i Skellefteå. Men just centersidan är lagets absolut största akilleshäl där man går in i turneringen utan någon uttalad förstacenter. Bredden finns men spetsen tycker jag ändå är för klen för att Sverige ska kunna vara en guldutmanare.
Plusbetyg:
Målvakter: 5+
Backar: 3+
Forwards: 3+
Totalt: 11+
Så går det: Förlust i bronsmatch
Sverige känns inför årets mästerskap oerhört svårplacerade där man liksom inte riktigt vet var man egentligen har det här laget. Inte har det blivit bättre efter att kaos med coronasmittade spelare och framför allt ledare. Helt plötsligt slängs Joel Rönnmark in på okänd mark som förbundskapten och där Montén får coacha från TV-soffan. Dessutom är ledarstaben ytterst begränsade med endast fyra ledare just nu finns med laget. Det kan bli en svårighet vid avgörande situationer där ledarstaben lider av rutinbrist till stor del. Ändå kan det också ge extra tändvätska till den svenska truppen som svetsas samman och som lyfter i motvinden som ett kollektiv.
För det är precis ett kollektiv som Sverige måste ta sig an detta mästerskap där framför allt forwardsidan kan bli problemet med avsaknad av avgörande spets på centersidan. Jag tror nog att detta lag når en semifinal om man nu kan behålla den tidigare så starka traditionen av ett starkt gruppspel. Längre än en semifinal når man dock inte där konkurrensen från USA, Kanada och Ryssland är alldeles för hög. Det vore närmast en bragd om denna trupp klarar av att ta en bronspeng.
Spetsen räcker helt enkelt inte till.
Joel Rönnmark får förtroendet att leda det svenska laget i Tomas Monténs frånvaro.
***
Tjeckien
Värdnationen gjorde det överraskande bra på JVM ifjol innan sedan skadelistan blev längre än den nådiga lutan och laget åkte ut mot Sverige i kvarten. Nu har den stora stommen av den truppen blivit för gamla och återväxten ser inte direkt bländande ut där de flesta av spelarna till vardags spelar i den tjeckiska andraligan.
Spelarna att hålla koll på är framför allt backen, Stanislav Svozil som lär gå i förstarundan i nästa NHL-draft. Dessutom har laget forwarden; Jan Mysak som troligen kommer att få agera lok för detta lag. Mysak visade fina tendenser på JVM och draftades i andrarundan av Montreal. Även om Tjeckien brukar vara svårslagna så räcker man inte till för den absoluta toppen i år. Man lär inte bli någon direkt slagpåse men denna upplaga räcker definitivt inte längre än så.
Plusbetyg; 4+
Så går det: Uttåg i kvartsfinalen.
Det tjeckiska laget ser ut att få svårt att utmana på allvar.
***
Österrike:
Landet med kanske Europas absolut vackraste huvudstad är nu tillbaka i A-gruppen i JVM-sammanhang efter tio år utanför finrummet. Men nog lär man bli turneringens stora slagpåse i grupp B. En spelare att dock hålla extra koll på är dock Marco Rossi som gick i förstarundan som blott 9:e spelare när han tingades av Minnesota tidigare i höstas. Men han får nog ändå svårt att skina i bristen på spetsen i omgivningen. Det här laget kommer aldrig att kunna vara med och utmana, den saken är lika klar som korvspad.
Plusbetyg; 2+
Så går det: Slagpåse och går blir därför tvärsist i gruppen.
Österike ser ut att bli turneringens slagpåse trots stortalangen, Marco Rossi.
Plusbetygen i sin helhet:
Ryssland | 14+ |
Kanada | 13+ |
USA | 11+ |
Sverige | 11+ |
Finland | 10+ |
Tyskland | 5+ |
Schweiz | 4+ |
Tjeckien | 4+ |
Slovakien | 3+ |
Österrike | 2+ |