Karlsson tvåmålsskytt när Sverige vann mot Polen

Ettan kom, tvåan likaså – till slut blev det en femetta mot Polen, som dock stod upp bra emellanåt.

Tre Kronor ställde upp med i princip samma lag som i premiären – enda skillnaden var att Max Friberg kom in som extraforward istället för Marcus Sörensen.

Kvar mellan stolparna stod Filip Gustavsson, som fick en svettigare match än vad han kanske trodde på förhand.

Sverige inledde med att göra två snabba mål signerat Marcus Johansson och Lucas Raymond, men sjönk sedan in i Polens tempo under resten av första perioden.

Även om Tre Kronor kontrollerade spelet så högg Polen som kobror när kontringslägen dök upp, och Gustavsson stod för flera kvalificerade räddningar.

Tre Kronor hade ett stort skottövertag, men antalet heta chanser var fortsatt jämnt mellan lagen i den andra perioden.

3–0 pangades in av kapten Karlsson när han slog till med kvällens hårdaste skott när drygt halva matchen var spelad.

Kvällens största jubel?

Det kom i början av tredje perioden när Polen reducerade till 3–1.

Svenskt slarv gav Alan Lyszczarczyk ett friläge – som han dock missade. Men han tog hand om pucken bakom mål och hittade därifrån en lucka mellan målet och målvakten – och sköt alltså in Polens första mål på Sverige sedan OS 1992.

Dubbel utdelning i powerplay

Närmare än så kom dock inte Polen. Med sju minuter kvar att spela drog Kamil Gorny på sig en utvisning 2+2 minuter för high sticking.

Då visade Tre Kronor klass och stängde tillställningen med mål av både André Burakovsky och Erik Karlsson, och är därmed enda lag i grupp B med full pott efter två omgångar.

Nästa match spelas mot Tyskland redan imorgon.

Sverige – Polen 5–1 (2–0, 1–0, 2–1)

Period 1: 1–0 (03:34) Marcus Johansson (Victor Hedman, Erik Karlsson), 2–0 (06:17) Lucas Raymond (Adrian Kempe).
Period 2: 3–0 (12:31) Erik Karlsson (André Burakovsky, Marcus Johansson).
Period 3: 3–1 (02:18) Alan Lyszczarczyk, 4–1 (14:27) André Burakovsky (Rasmus Dahlin, Victor Olofsson) spel fem mot fyra, 5–1 (15:25) Erik Karlsson (Victor Hedman) spel fem mot fyra.

Skott på mål: 38–15 (12–4, 15–6, 11–5)
Utvisningsminuter: SWE: 1x2 min, POL: 5x2 min