Kärt barn har fått många namn genom historien – vi listar några av dem!

Kärt barn har fått många namn genom historien – vi listar några av dem!

Som en svensk klassisk förening har Brynäs IF en lång gedigen historia. Vilket också betyder många rivaler genom åren och ett och annat smeknamn/benämningar på Gävleklubben.

Som en svensk klassisk förening har Brynäs IF en lång gedigen historia. Faktum är att klubben är tillsammans med Färjestad enda lag som spelat samtliga säsonger i SHL sedan Elitserien grundades 1975.

Men Brynäs är ensam på tronen att vara det enda lag som sedan 1960/61 spelat i Sveriges högsta serie. Men klubben gjorde debut i högsta serien redan på 40-talet och skulle göra tre tappra besök i högsta divisionen innan man, den fjärde gången gillt, aldrig mer åkte ut.

Det har såklart föranlett till många rivalmöten vars storheter gått i epoker och klubben har fått en hel del smeknamn genom åren – några är positiva, andra är mer riktad som en kränkning och ibland får man helt enkelt också ta sviterna av namnet på föreningen eller staden man kommer ifrån. 

Här är en kort lista på Brynäs kanske mest kända smeknamn/benämningar genom tiderna:

1: Tvärgatornas lag
Tvärgatornas lag är synonymt med Brynäs IF ursprung. Föreningen kom ifrån ett område som idag heter Brynäs (delar av det området hette Kålhagen då föreningen bildades) i Gävle. Brynäs som stadsdel har aldrig haft någon hög status och familjerna som bodde där under första halvan av 1900-talet var fattiga och de flesta jobbade i någon av fabrikerna eller företagen som var längs Alderholmen på Brynäs norra sida. Men stadsdelen var, och är än idag känd för sina tvärgator – även om de har blivit styckade genom åren och ser idag inte ut som tidigare.

De som växte upp bland tvärgatorna växte upp med Brynäs IF under en tid då Gävle hade andra rika storklubbar. Den lilla ortsklubben från tvärgatorna skulle dock sedan ta över, inte bara i Gävle utan också räknas som en storklubb i hela Sverige.

Men tvärgatornas lag har kvar sina rötter i dagens hockey – det påstås nämligen att de berömda axeloken på Brynäs matchtröjor symboliserar tvärgatorna på Brynäs.


2: I14
Säsongen 1943/44 hade Brynäs skrivit svensk hockeyhistoria som det första lag någonsin att spela i högsta serien, alltså Division 1, som inte var ett Stockholmslag. Anledningen var att under andra världskriget förlorade många lag sina spelare som då skickades ut till gränserna för militärtjänst. Några lag försvann nästan helt. Men Brynäs hade klarat sig bättre och kunde därför avancera sig upp i seriesystemet.

Premiärmatchen borta mot Hammarby den 5 december 1943 skulle dock sluta med en 14–1-seger till Hammarby. Brynäs fick åka hem med svansen mellan benen och kallades därför för I14 av övriga Gävleklubbar resten av säsongen. I14 hette Gävles gamla regemente på Kungsbäck.


3: Tolvfors
Den som känner till Gävles unika hockeyhistoria vet att det var en rivalitet utan dess like. IK Huge, Strömsbro IF, GGIK och Brynäs IF har samtliga spelat i högsta serien under 50- och 60-talet. Under tre års tid hade Gävle tre lag i högsta serien varav ishockeyförbundet blev tvungen att stycka upp dem i olika serier. Brynäs fick tillhöra söderserien medan Godis och Strömsbro tillhörde Norrserien.

Namnet Tolvfors kom utav att Brynäs hade inför säsongen 1954 gjort comeback i den högsta serien för andra gången. Precis som tidigare med smeknamnet I 14 var det här i premiären mot Hammarby, och åter igen fick Brynäs inleda med en rejäl kalldusch och åkte på storstryk med brutala 12–0. Därför fick Brynäs nu istället smeknamnet Tolvfors.


4: Arsenal/Arsenalen/Arsenalerna
Att Brynäs en gång i tiden kallades för Arsenal, Arsenalen eller Arsenalerna kan vara för många icke-brynäsare relativt okänt.

Men faktum är att klubben kallades just för det ända fram till 70- och kanske tidigt 80-tal. Exakt varför man kallades så är det egentligen få som har koll på, i en intervju Brynäs gjorde för sex år sedan med målvaktslegendaren Hans Dahlöf, som debuterade i Brynäs redan 1958, uppger han själv att han själv inte vet varför Brynäs kallades för Arsenalen. Det var bara något man sa, att man tillhörde Arsenalen. 

En förklaring är att när Brynäs grundades som förening och skulle bestämma lagtröjor och färger ville man efterlikna storklubben Arsenal. Tyvärr ställde de svartvita fotografierna till det varav Brynäsgrabbarna fick gissa till sig vilka färger de skulle ha på sina lagdräkter. Brynäs ungdomsserie i ishockey under 50- och 60-talet hette också Arsenalligan och på något sätt har Arsenalen, eller Arsenalerna levt kvar i Brynäs fram till den mer moderna historien.


5: Jantefjantar
Okej, den här kanske inte hade behövt varit med på listan. Men historia skrivs ju ständigt och säsongen 2018/19 fick Brynäs ett nytt smeknamn; Jantefjant.
Det var en reaktion från Brynäs försäljningschef Peter Strömsten då Brynäs den 2 februari 2019 besegrade Malmö med 4–1 och trots det var brynäsarna upprörda dels över hur laget spelade men också över hur det ser ut över tid. Detta gjorde Strömsten upprörd och kritiserade fansen på sin Twitter och avslutade med haschtaggen #Jantefjant.

Många av fansens motreaktioner blev förstås att kalla sig för stolta Jantefjantar. Jag undrar om inte SvenskaFans Brynäsredaktör ändrade sin profil till Jantefjantsredaktör vid ett tillfälle… Jag själv skrev i alla fall ett blogginlägg om hur vi Jantefjantar bryr oss om vårt älskade Brynäs.


6: Jävlarna/Gävlarna
Det här är inte bara Brynäs – utan alla gävlebor har stött på dessa, i grunden urdåliga skämt om att ”I Gävle bor det bara en massa jävlar” haha, ha… nej.

Eftersom Brynäs har varit en av Gävles större varumärken och ansikten utåt i idrottssammanhang har vår kära klubb förstås också stött på detta runt om i Sverige sannerligen sedan man började få framgång på slutet av 50-talet och framåt.

Men för bara några år sedan valde klubben att effektivt göra om det till ett kraftord. ”Nu Gävlar Kör Vi” blev en klatschig slogan, helst med lite norrländsk brytning Á la Thomas ”Bulan” Berglund-typ. En slogan inför matcherna som vi ibland ser än idag. 


7: Brunsås
Att benämna Brynäs med namnet Brunsås blev en grej för några år sedan, särskilt på sociala medier. Jag tror bestämt det var Luleåfansen som först började kalla Brynäs för detta som ett sätt att försöka håna klubben och det levde kvar i några säsonger och spred sig till andra lags supportrar. Kanske ett dåligt försök att finna något nedsättande som ”nästan” lät som namnet Brynäs. Klassisk svensk brunsås som är så himmelskt gott...!


8: "Brown-ass"
Man skulle kunna tro att det här var något påhitt från andra lags supportrar. Men det sägs att det ursprungligen kom från en uppretad spelare, en transatlant, som för cirka tio år sedan i en intervju benämnde Brynäs upprepade gånger som ”Brown-ass”. Detta har, såklart, fans från dagens konkurrerande lag snappat upp och används till och från än idag som en taskig benämning till Brynäs. 


9: Brooklyn
Under 90-talet och början på 2000-talet kallades Brynäs också för Brooklyn, och supporterklubben i Gävle hette Brooklyn Tigers (döptes sedan om till Brynäs Support Gävle). Anledningen till detta var för att Brynäs som stadsdel är uppbyggd på ett sätt som påminner lite om en miniatyr av New York. Det vill säga som en rutnätssstad med en central axel och numererade tvärgator. I Brynäs går det från den första tvärgatan till den sjunde. Därför sade många Brooklyn istället för Brynäs och det blev på något sätt en självklarhet. 


10: Brynäs Tigers
Brynäs maskot är Tigern, och det finns såklart en anledning till varför. En gång i tiden, då svensk ishockey gärna ville likna lagen på andra sidan Atlanten tog sig Brynäs namnet Tigers. Anledningen till namnet Tigers var för att de berömda oken på Brynäs matchtröjor var svartgula och påminde lite om tigerränder. Kvarlevorna från detta blev Tigerklubben för småbarn (oklart om det finns kvar idag?) och så maskoten Tigern förstås, som har blivit en uppskattad figur som vandrar runt i Gavlerinken under matchdagarna och andra sociala event som Brynäs deltar på. 

"Brynäs go, go, go.
 Brynäs Tigers!"
 

Det är kanske numera blott ett minne. Men det finns inget annat djur som förknippas så mycket med Brynäs som tigern. Ett arv klubben nog får bära med sig resten av sin historia. En av föreningens största legendarer genom tidern kallades också för Tigern, Lennart "Tigern" Johansson, men det har egentligen en helt annan bakgrund. 


11: "Folkets" lag
Nu blir väl någon leksing upprörd – men så kan det vara. Epoken mellan 1964–1980 ses som Brynäs storhetstid. 10 SM guld på 16 säsonger och Brynäs ansågs vara bäst i en evighet. Någon skrev, kanske var det i eufori, att Brynäs var hockeyns svar på Muhammad Ali.

Det är därför lätt att förstå att en klar majoritet av landslagets stjärnor spelade till vardags i Brynäs och genom framgångarna såväl som klubb men också sina representanter i Tre Kronor fick Brynäs fans över hela landet. Det sägs att idag finns det brynäsare i varje by. Därför kallades Brynäs i flera sammanhang för "folkets" lag, och det är något föreningen själv gärna använder sig av idag. 

Den klubb som konkurrerar om detta är Leksands IF. Anledningen var att Leksand hade sin storhetstid under samma period. De år som Brynäs inte tog SM-guld var det leksingarna som gjorde det och de spelare i Tre Kronor som inte var brynäsare var leksingar.

Ser man på historien är det lätt att förstå att Gävledaladerbyt (Brynäs–Leksand) inte är några möten som skall underskattas. Det är ärkerivalitet och hat med gamla folkkära anor.
Säsongen 2019/20 får vi uppleva det igen!

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2019-04-12 12:30:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"