Kazakstan – En ung hockeynation i ryska klor
Kazaker och ryssar delar en tusenårig historia och just Kazakstans hockeyrörelses relation till Ryssland är inget undantag. Idag ses Kazakstan som Asiens starkaste hockeynation och har under sin 28-års (korta) historia deltagit ett flertal gånger i världens största turneringar.
Under fjolårets VM inleddes en artikelserie här på SvenskaFans om de mindre VM-nationernas historia. Trots att VM-2020 är inställt på grund av Covid-19 kommer denna artikelserie att fortsätta i år precis som planerat.
---
Vi kan hitta Kazakerna som folkslag så långt bak som på 900-talet men första gången dem förklarade sig självständiga var 1456. Självständigheten varade fram till 1847 då Kazakerna ställdes underordnade Ryssland efter att ryssarna koloniserade området vi idag kallar för Kazakstan.
Gång på gång har kazakerna revolterat mot ryssarna fram till 1920 då Sovjetunionen fick sitt ordentliga grepp om befolkningen. Det var också ryssarna, under sovjetisk ledning som fick ishockeyn att gro i nuvarande Kazakstan och det ryska inflytandet över kazakernas hockeyrörelse ser vi tydliga spår av än idag.
Kazakstans hockeyrörelses levde kvar efter Sovjets fall
Kazakstan blev den sista delrepubliken att förklara sig självständigt ifrån Sovjet den 16 december 1991. Redan då fanns det en hockeyrörelse i landet utifrån att landets nordligaste regioner består av många etniska ryssar och landets bästa lag tillhörde den gamla sovjetiska hockeyligan.
Hockeyarvet från Sovjet lever kvar än idag. Det är dock ytterst få kazaker som deltar i ishockeyn i Kazakstan, även om sporten växer är det i hockeystaden Ust-Kamenogo samt huvudstaden Astana som det mesta av ishockeyn spelas och i stort sett samtliga av landets hockeyspelare är etniska ryssar.
Det var också ryssar som i maj 1992 grundade Kazakstans motsvarighet till vårt hockeyförbund, efter att man bara en månad tidigare, den 14 april, hade ställt upp med nationens första landslag någonsin i en match mot Ukraina i Sankt Petersburg. Kazakstan vann matchen med 5–1.
Att bedriva ishockey i Kazakstan har för oss i västvärlden alltid varit kanske något märkligt och det är också kanske en hockeynation många av oss lägger märke till i hockey-VM av just den anledningen? Vi förknippar sällan Asien med sporten ishockey.
Men klimatet i Kazakstan är som stora delar av Sverige. I norr kan vintrarna i Kazakstan bli emot 20 minusgrader och det finns därför naturligt med isar i landet. Vidare ska det tilläggas att Astana, landets huvudstad ses som en av de huvudstäderna i världen med kyligast klimat.
1998 blev Kazakstans stora internationella genombrottsår
Den första stora internationella hockeytävlingen som kazakerna deltog i var OS i Japan, Nagano 1998. Det var inte särskilt många som trodde högt om Kazakstan. Det var en nation inte kända för sin ishockey.
Men Kazakstan tog sig igenom sin grupp och hela vägen till slutspelet. Där mötte man dock Kanada och slogs ut med 4–1. Det var första gången som Kazakstan tävlade mot världens bästa hockeynationer.
Senare samma år lyckades Kazakstan att kvala sig till A-VM i Schweiz efter att man först besegrade Polen med 6–1, förlorade mot Österrike med 4–2 och vann mot Norge med 4–2.
Men någon större lycka i A-VM blev det inte. Kazakstan hamnade i samma grupp som Ryssland, Finland och Lettland. Det blev tre raka förluster och Kazakstan kom totalt näst sist i turneringen.
Samma år, alltså 1998 kvalade sig Kazakstan upp till JVM för första gången och tog sig faktiskt till kvartsfinal men blev där stoppade av Finland.
Berg-och-dalbana i mästerskapen
Att etablera sig bland jättar när man i grunden har en liten hockeyrörelse beroende av andra krafter är inte alltid så lätt. Några etniska kazaker ser vi sällan i Kazakstans landslag. Däremot etniska ryssar och även en och annan kanadensare med kazakstanskt medborgarskap.
Kanske är det också den ostabila grund som gör att Kazakstan har genom historien pendlar likt en jojjo mellan VM-turneringarna.
Sedan år 2000 har Kazakstan spelat det vi kallar B-VM totalt elva säsonger och A-VM nio säsonger. Inte helt sällan har det gått vartannat år. Sedan året 1998 när man första gången visade sig bland de största har nationen dock klarat sig från att åka ner till C-VM.
Bättre går det för Kazakstans i det så kallade Asian Winter Games som spelas vart fjärde år. En tävling som kan ses som det asiatiska mästerskapet. Kazakstan ses som Asiens bästa hockeynation (Ryssland ingår ej i detta) och har sedan dem först deltog 1996 vunnit fyra av de sex gånger som turneringen spelats sedan dess, senast var 2017 och nästa mästerskap sker 2021.
KHL och Kazakstan
I relation till antal hockeyutövare i Kazakstan i förhållande till landets befolkning är det lätt att förstå att det omöjligt finns tillräckligt med bredd för att skapa en egen stark liga. Kazakstan har en befolkning på cirka 18,3 miljoner invånare och knappt 4 500 är hockeyspelare vilket blir mindre än 0,02% av befolkningen som spelar ishockey.
Men som en före detta delrepublik i det forna Sovjet har Kazakstan en naturlig men också komplicerad relation till Ryssland.
När den egna hockeyrörelsen består mest av etniska ryssar och den historia som Kazakstan ändå har med Ryssland är det naturligt att den kazakstanska ishockeyn har dragits in i det vi idag kallar för KHL.
Redan säsongen 2008/09 när KHL bildades fanns Barys Astana med i ligan, vilket också är Kazakstans enda stora nationella hockeyklubb än idag.
Även andra klubbar som Nomad Sur-Sultan, Saryarka Karaganda och Kazakstans näst största lag, Torpedo Ust-Kamenogo, spelar alla tre i andraligan som dessvärre är tillhörande den ryska andraligan.
Kazakstan har ingen egen nationell liga på seniornivå utan man är helt beroende av rysk ishockey och pengar från just KHL.
Kazakstans svenska landslagsmålvakt
Ett svenskt exempel på att det knappt finns en enda kazak i Kazakstan som spelar hockey är målvakten Henrik Karlsson. Den numera 36-årige målvakten fostrades i Hammarby, gjorde en säsong med Färjestad i SHL säsongen 2009/10 för att sedan åka till NHL och spelade där i tre år för att sedan hamna i Skellefteå säsongen 2013/14.
Sedan dess har han tillhört KHL och 2016 signade han för Barys Astana i Kazakstan.
Karlsson har dubbla pass och är medborgare i både Sverige och Kazakstan, därför har han också varit målvakt i det kazakstanska landslaget. Så sent som ifjol stod han för Kazakstan i det vi i folkmun kallar B-VM.
Kazakstans bästa målvakt genom tiderna gick till Ryssland
Redan 1991 tillhörde han Kazakstans anrika hockeyklubb, Torpedo Ust-Kamenogo, under sovjetiska ligans sista säsong. Yevgeni Nabokov föddes i Kasakstan men var också ryss. Han fostrades genom den kazakstanska ishockeyn och spelade för Kazakstan under sin tid som junior. Han var också en av Kazakstans första landslagsmålvakter i historien då han spelade för kazakerna i C-VM 1994.
Men Nabokov är ryss och hade även ryskt medborgarskap, varav han under sin tid som senior blev mer tillhörande Ryssland. Ur ett sportsligt perspektiv är det rätt logiskt med tanke på att Ryssland har bra större chanser att vinna de stora turneringarna än vad Kazakstans har. Samtidigt kan nog många hockeyentusiastiska kazaker säkerligen muttra över att Nobokov trots allt föddes i Kazakstan och borde därmed vara nationen trogen.
Vi svenskar kanske bäst minns honom i VM 2008 då han blev vald till turneringens bästa målvakt när han också med sitt Ryssland titulerade sig som världsmästare.
Vidare fick Nabokov över 14 säsonger i NHL, senast var i Tamba Bay där han avslutade karriären säsongen 2014/15.
Hockeyframtiden i Kazakstan
Ishockeyn i Kazakstan växer om än långsamt. När man ser övergripande över Kazakstans hockeyhistoria inser man snabbt att rörelsen står i ryska klor på gott och ont. Det är från ryska intressen som pengarna finns och utan nationens etniska ryssar i de norra regionerna skulle landet knappast ha kunnat tävlat i något av de större hockeysammanhangen.
Samtidigt finns det en risk att de talanger som föds i Kazakstan och får chansen till hockeyutövandet snabbt går över till Ryssland där utvecklingsmöjligheterna är betydligt bättre. Någon stark inhemsk liga kommer Kazakstan nog aldrig att få, däremot kan landet om man agerar smart att kunna få till ett desto starkare landslag fostrad i rysk anda.
Samtidigt måste man komma ihåg att Kazakstans hockeyhistoria som en självständig nation inte är äldre än 28 år gammal. Ska vi sätta det i perspektiv tog det trots allt 40 år för den svenska ishockeyn att verkligen spridas över hela landet.
Antalet hockeyaktörer i landet ökas om än relativt långsamt tempo. Men skulle den få fart, och om det skulle komma in fler aktörer som vill satsa på utvecklingen ekonomiskt så har Kazakstan egentligen alla möjligheter till att bli en stormakt i ishockey. Men några sådana intressen, eller ens bredden av talangfulla kazaker ser vi inte skymten av idag.
Läs även:
Lettland – En liten men äkta hockeynation
Tyskland – En växande hockeykultur efter splittrad historia
Frankrike – Missionärerna utan framgång
Schweiz – Hockeynationen som rest sig på nytt
Storbritannien – Pionjärerna som hittade tillbaka