King Erik Christensen

King Erik Christensen


Hur når man en hög status i en SHL-klubb på bara några få säsonger? Hur blir man älskad av fansen efter att ha kommit som nordamerikan från KHL till HV71? Det finns ett fantastiskt bra exempel. Se och lär utav Erik Christensen. 

Han var oönskad av sin klubb i KHL, (Lev Prag), efter en poängmässigt svag inledning utav säsongen 13-14. Stillman tog då in Erik till HV71 där han skulle stanna resten utav säsongen. Med denna inledningen av säsongen och pressen att leverera poäng, låste det sig en aning även i början av HV-tiden. Erik visste att om man inte producerade poäng som utländsk spelare så var ett rivet kontrakt alltid närmare än om du var en inhemsk spelare. 

Med 0+2 på de inledande 8 matcherna med HV71 tog Stillman in Erik på kontoret och pratade med honom. Men istället för en utskällning presenterades istället en kontraktsförlängning. Erik frågade varför. Stillman svarade att man gillade vad man såg i Erik även om poängen inte trillat in. Med det förtroendet växte Erik och blev efter sin tid i Jönköping, HV71s bästa nordamerikanska poängplockare någonsin. Kallas det fingertoppskänsla? 

Men det var inte bara detta som gjorde att han blev så stor i HV-kretsar. Han gjorde något som jag tror få andra före honom gjort. 

Erik visste ingenting om HV71 som förening när han kom till Jönköping. För att lära sig så började han kolla upp kultspelare och då var Johan Davidsson den som stack ut. Han kollade highlights på youtube och klipp för att lära sig mer om legenden Davidsson. Men han nöjde sig inte där. 

Han kollade upp HV71s första SM-guld och satt sedan och såg förlängningen i grynig bild från 1995. En final där Johan Lindbom sköt HV71 till föreningens första SM-guld. 2017 fick Erik sedan ha Johan Lindbom som coach när han själv var med och vann guld och skapade egen historia i klubben. Efter guldet valde Christensen att avsluta sin framgångsrika karriär i staden som blev hans andra hem. 

Under hela tiden var han noggrann med att han ville ta del av föreningens historia och lära sig vad som gjort denna klubben till vad den är idag. Han var dessutom drivande och poängterade att han ville bli en del av HV71s historia, dagen han lade av. Dessa spelare och människor, växer inte på träd. Därför är Erik så oerhört omtyckt här i Jönköping med omnejd och fick krönas med epitetet ”King Erik”. Ikväll ska han hyllas med en ceremoni. En ceremoni värdig en kung. 

 

Oscar Gustafssonoggenike2024-01-30 14:47:26
Author

Fler artiklar om HV71

Nytt avsnitt av HV podden Game 7 podcast