Krönika: ”Blåser en frisk fläkt över Tre Kronor”

Krönika: ”Blåser en frisk fläkt över Tre Kronor”

Rikard Grönborg kommer att leda Tre Kronor mot en spännande era.

I det första avsnittet av PowerPlay gästades vi av Rikard Grönborg. I augusti utsågs han till Pär Mårts efterträdare som Tre Kronors förbundskapten och hans första uppdrag blir att leda det svenska landslaget i World Cup 2016.
 
Den första perioden av programmet fokuserade på Grönborg själv och hans övergripande tankar kring World Cup – en efterlängtad turnering som nu tyvärr har fått löjlighetens skimmer över sig. Vi återkommer däremot till World Cup lite senare och börjar istället med att titta på Tre Kronors kommande förbundskapten.
 
Personligen håller jag Rikard Grönborg högt efter tiden med JVM. Juniorhockeyn engagerar på ett sätt som Tre Kronor inte alltid har gjort.
 
Kanske är det för att juniorernas offensivvilja, mod, desperation och charmiga naivitet attraherar. Kanske är det för att det i princip uteslutande är de bästa som gör upp, vilket inte går att säga om exempelvis VM. Det finns en seriositet, slagkraftighet och nyfikenhet som ett urvattnat VM inte längre kan erbjuda. Dessutom leker juniorerna med ens känslor på ett sätt som A-landslaget har svårt att jämföra sig med. Paralleller kan ju även dras till sommarens fotbollsfest i U21-EM.
 
Men Grönborg har säkert ett finger med i all charm kring JVM. Även om Grönborg länge hade varit med i bakgrunden var han ett nytt och fräscht namn när han tog över JVM-laget. Han var inte en tränare som folk redan hade en positiv eller negativ uppfattning om efter en karriär hos svenska klubblag.
 
Nu är Grönborg ett välkänt namn och ansikte över hela Sverige – men fräschheten lever vidare.
 
---
 
Han har – förhoppningsvis – de bästa delarna från såväl den svenska/europeiska skolan som den nordamerikanska. Den mer raka och inlevelsefulla transatlantiska stämpeln kombineras med den klassiskt svenska tillbakalutande och relationsbyggande urtypen, vilket han också pratar om i PowerPlay.
 
”Förberedelser är väldigt viktigt för mig. Jag försöker intervjua spelarna så mycket som möjligt, för att få feedback från dem vad de behöver för att kunna prestera.”
 
”Relationsbyggande är väldigt viktigt.”
 
Grönborg säger de rätta sakerna, vilket i ärlighetens namn inte alltid kunde sägas om Pär Mårts – som gång efter gång har levererat floskler, med Victor Hedman-petningen inför OS 2014 som det klart tydligaste exemplet. Även spelare som Carl Hagelin, Patric Hörnqvist och Tobias Enström har genom åren behandlats på ett märkligt sätt.
 
Vad Grönborgs ledarskap och spelarrelationer mynnar ut i återstår att se, men det blåser återigen en frisk fläkt över Tre Kronor.
 
---
 
Rikard Grönborgs första uppdrag som förbundskapten blir World Cup, som spelas om ett knappt år. World Cup 2016 blir givetvis intressant av flera anledningar. Ur en svensk synvinkel går vi mot en generationsväxling – och det är en generationsväxling som vi lär se början på redan under World Cup.
 
Daniel Alfredsson gick i pension för ett år sedan. Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall och bröderna Sedin är alla minst 35 år när World Cup drar igång. Under många år har de utgjort stommen i ett svenskt landslag när det vankas riktiga turneringar. Även spelare som Henrik Lundqvist, Alexander Edler, Johnny Oduya, Loui Eriksson, Alexander Steen, Johan Franzén och Jonathan Ericsson börjar nå – eller befinner sig i – en åldersintervall där många passerar zenit.
 
En stundande generationsväxling är alltså givet, vare sig man vill det eller ej.
 
Den svenska återväxten är däremot god. Gabriel Landeskog, Filip Forsberg, Elias Lindholm, Jonas Brodin, Hampus Lindholm, Mika Zibanejad, Adam Larsson, John Klingberg, Oliver Ekman-Larsson, Victor Hedman, Jakob Silfverberg och Erik Karlsson är alla 90-talister.
 
En del har redan etablerat sig i toppskiktet i såväl NHL som Tre Kronor, medan andra är starkt på uppgång. Några är självskrivna i World Cup, andra kommer utmana om platser i truppen och en del får vänta till kommande landslagsturneringar.
 
Men alla har de någon form av relation till Rikard Grönborg, som ju har varit aktiv inom flera olika landslag de senaste åren. Att Grönborg skulle efterträda Pär Mårts var både logiskt och rätt. Nu går en ny intressant generation in i en ny spännande era.
 
---
 
Sverige har goda chanser att ta hem World Cup. Några yngre förmågor kommer garanterat att slå sig in i truppen – något annat vore både märkligt och direkt felaktigt – men på det stora hela återvänder säkerligen stommen från OS 2014.
 
Att vinna World Cup är en stor prestige. Alla de bästa spelarna är tillgängliga och NHL organiserar turneringen på sitt eget sätt… på gott och ont.
 
Man har nämligen förminskat sig själva rejält. World Cup är inte längre en aktningsvärd turnering mellan de främsta nationerna, utan en kommersiell maskin. I ambitionen att sprida turneringen till så många länder som möjligt har man skapat Team Europe – ett hopplock av spelare från övriga europeiska länder.
 
Schweizare ska alltså spela med letter. Slovener ska kampera med danskar. Slovaker lirar med tyskar. World Cup ger mer vibbar kring All Star-jippo än en tävling mellan de bästa hockeynationerna. Men galenskapen stannar inte vid Team Europe – det ska även slängas ihop ett Team North America, bestående av amerikaner och kanadensare under 23 år.
 
Nordamerikaner under 23 år får uteslutande representera kombinationslaget. Vi kan alltså ha en sits där Connor McDavid, Nathan MacKinnon och Aaron Ekblad spelar bort Kanada i en semifinal eller en final.
 
Det är fantastiskt att World Cup är tillbaka – men det är än mer bedrövligt att man nedvärderar sin egen status.
 
###
 
I samband med varje PowerPlay-program kommer en uppföljande krönika att publiceras på SvenskaFans. Den kan kopplas till ett övergripande ämne eller så tar den sikte mot en specifik diskussion i programmet. Nu läggs fokus mot Rikard Grönborg, gäst i det första programmet, och hans kommande jobb som svensk förbundskapten.
 
###

 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2015-10-09 14:00:00
Author

Fler artiklar om PowerPlay