ALNER: Det mesta gick Brynäs väg – utom målen

Det fanns inget oväder på hela ostkusten som kunde hålla publiken borta från kvällens hockeyfest i Gävle. Monitor ERP Arena fylldes både till höjd och till bredd av brynäsare och leksingar som bjöd på höstens stora publikfest.

Det blir inte mycket mer Gävledala-derby än två klackar som sjunger om Thomas Di Leva (med olika perspektiv förstås…), korven tar slut i kioskerna, en jämn hockeybatalj på isen med en del tunga hockeykyssar (oh, ah, Bertilsson!), och en publik som pendlar mellan hopp och förtvivlan allt eftersom.

Tydliga nerver syntes hos spelarna hos båda lagen de första minuterna i matchen. Sedan var det som väntat Gällas pojkar som hade puckinnehavet och sökte initiativet i matchen.

Leksand svarar med några snabba kontringar, bland annat utmanade Jon Knuts en försvarande Axel Andersson, vars skott räddades upp av Ludvig Persson i målet.

Brynäs hade till en början ett stort självförtroende och spelade en rörlig ishockey i offensiv zon. Jakob Silfverberg hittar till Miks Indrasis som i sin tur serverar Simon Bertilsson ett rejält skottläge. 1–0 och Leksand såg ut att vilja sjunka under isen.

Leksand skulle dock resa sig i dånet av entusiastiska bortasupportrar. I slutet av första perioden och vidare in i mittperioden hamnar Brynäs i en negativ spiral. Leksand fick bli det puckförande laget och hemmalaget signalerade på lördagens Växjö-bortaplan-vibbar i försvarsspelet.

Kalle Östman kvitterar innan periodpaus och i mitten av den andra perioden ger Max Veronneau 2–1-ledning till Leksand.

Men så hamnar Johan Larsson och Jakob Silfverberg i två mot en-situation: Larsson bjuder över pucken till Silfverbergs klubba som i ett friläge dammar in kvitteringen. För att ens försöka förklara stämningen efteråt vill jag hävda att det är Ove Molin-klass på gävlepublikens kärlek till Silfverberg.

Efter Silfverbergs måljubel vaknade Brynästill på nytt:

Jordan Schroeder skjuter mot mål.

Jack Kopacka träffar målramen.

En bestämd Oskar Lindblom trycker sig in i skottsektorn.

Simon Bertilsson får stolpträff. Ja, det var en -sån- match... Målvakten Jakob Hellsten tvingas bära upp vartenda timmerhus i Dalarna för att hålla masarna kvar i den här matchen.

Det gick nästan att ta på Brynäs segervittring, men den kostsamma ineffektiviteten blev en dyr saga, och snöpligt värre blir det när Victor Söderström åker på en onödig utvisning i den sämsta av tillfällen under matchens slutskede. Just det tillfället utnyttjar ett pressat Leksand till tusen och Peter Cehlarik sätter 3–2 i powerplay.

Leksand vinner tack vare små marginaler, dyra marginaler. Att kontrollera sådana stora delar av matchen som Brynäs gjorde och göra så få mål är problematiskt (utöver ett ofta slarvigt försvarsspel och undermåligt Powerplay).

Kvällens Gävledala-derby, den 193:e i ordningen, gick till Leksands favör.